2017-11-25 08:00:00 Paripám csodaszép - Hintaló mint generációk krónikása

szulo

Fegyelmezheti-e egy idegen a gyermekünket?

2017. November 16.

Nyílt levelet írt egy anyuka a gyermekét fegyelmező pincérhez, ami persze önmagában nem lenne érdekes, ha nem mutatna túl önmagán. Hiszen alighanem minden gyermekes szülő volt már olyan helyzetben, amikor egy idegen szólt rá a gyermekére, vagy legalábbis éreztette helytelenítését.

Az apa is kell az egészséges testképhez!

2017. November 15.

A lányok egészséges testképének kialakulásában és fenntartásában különösen fontos szerepe van az édesapáknak - hívják fel a figyelmet a szakértők. A média torzító hatása miatt már 6-10 éves gyermekek is az alakjuk miatt aggódnak.

A 10 legfontosabb kérdés, amit fel kell tenned a gyermekednek

2017. November 5.

Sok szülő kérdezi, hogyan tudna közelebb kerülni a gyermekéhez. Ez a 10 kérdés egyszerre segít beszélgetéseket kezdeményezni és a gyermeki érdeklődést felkelteni.

25 dolog, amit kérdezz meg a fogadóórán!

2017. Október 24.

Összeszorult gyomor vagy gördülékeny együttműködés? Ha jól kérdezel, a fogadóórákon sok kérdésre választ kaphatsz a gyermeked tanáraitól.

Hurrá, hazamegyünk a kórházból! - Egy kismama feljegyzései

2017. Október 22.

Miután megszületett kisbabám, alig vártam, hogy végre hazaérjünk a kórházból. Hiszen otthon minden tökéletes lesz! Megszületett, most már túl vagyunk a nehezén. Vagy mégsem?

Megfejtették, mi teszi a férfit apává

2017. Október 17.

A férfiak szervezetében is biológiai reakciót vált ki a szülővé válás - állapította meg egy Amerikában készült vizsgálat. A kutatás szerint éppen ezért nem csak az anyáknál, hanem az apáknál is kialakulhat szülés utáni depresszió, ami ráadásul nem csupán lelki, hanem hormonális gyökerű is!

A gyermekkori zaklatás évekig érezteti hatását

2017. Október 15.

A megfélemlítés okozta szorongás és depresszió csak hosszú évek után oldódik a gyermekekben, azonban megfelelő segítséggel teljesen megszüntethetők a lelki problémák – állapította meg egy kutatócsoport. Éppen ezért arra figyelmeztetnek, a gyermekek kortársaik ellen elkövetett zaklatásai ellen lehetőleg azonnal és minél hatékonyabban fel kell lépnie az oktatási intézményeknek.

Ne szégyenítsük meg a gyermeket nyilvánosan!

2017. Október 9.

Mindenki látott már olyat (vagy szülőként maga is átélt), amikor egy gyermeknél elszakad a cérna, és jön a hiszti. Biztos, ami biztos alapon lehetőleg egy szupermarketben vagy más helyen – a lényeg, hogy kellően sokan legyenek, akik megbámulhatják az akciót.

Segítség, bántják a gyermekemet!

2017. Október 1.

Az iskolakezdést minden család másképp éli meg. Van, aki már augusztusban megvásárol mindent, és izgatottan készülődik, van, aki elsősként kíváncsisággal vegyes izgalommal várja a szeptember elsejét, és sajnos vannak, akiket már nyár végén fejfájás és gyomorgörcs kap el, ha csak az iskolára gondolnak. Ők azok, akik valami miatt nem tudnak beilleszkedni az osztályba, és emiatt sokszor iskolai zaklatás, agresszió áldozatává válnak.

Novák Katalin: túl kevés a részmunkaidős foglalkoztatás

2017. Szeptember 18.

A család- ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár szerint a magyar munkahelyek még nem reagálnak elég rugalmasan a munkavállalói igényekre, így túl kevés például részmunkaidős vagy a távfoglalkoztatás. Novák Katalin az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: szemléletváltásra van szükség, és a közszféra számára is sok a tennivaló még az ügyben. Az államtitkár szerint akiben megvan a szándék, az valamilyen munkalehetőség talál ma Magyarországon, de úgy vélte, szükség esetén ott van a szociális védőháló is, hogy segítsen.

Óvodából iskolába – Nem könnyű az átmenet

2017. Szeptember 10.

Az óvodalátogatás nem csak a képességek fejlesztésében és a szocializációs folyamatokban játszik komoly szerepet, hanem az iskolás éveket is jócskán előkészíti. Az iskolakezdés maga mégis okozhat nehézségeket a kicsi számára, hiszen egy teljesen új világba csöppen, amikor első osztályossá válik. Ez az időszak nem csupán fizikailag és szellemileg jelenthet kihívást a gyermeknek, hanem pszichésen is megterhelő lehet. Hogyan könnyíthető meg az átmenet?

Csak az időbeli korlátozás nem védi a netező gyermeket

2017. Szeptember 10.

Sokan tartják megfelelő védelemnek, ha gyermekük online töltött idejét korlátok közé szorítják, pedig a szakemberek szerint csupán ennyi nem elég ahhoz, hogy megóvjuk akár a tinédzsereket is a közösségi oldalak veszélyeitől.

Nem fiatalodsz a gyermekeidhez

2017. Szeptember 4.

Pedig milyen jó lenne és mennyire szeretnénk hinni, hogy csak a gyermekeink nőnek, mi ugyanolyan fiatalok maradunk, sőt: egyenesen hozzájuk fiatalodunk. Sajnos nem így van, de néha azért megvezethet minket az élet.

Minek nevezzelek?

2017. Szeptember 4.

Minden szülő életében eljön az a pillanat, amikor gyermeke elkezdi felfedezni a saját testét, és ilyenkor persze megindulnak a kérdések. Amíg csak a kézről, lábról és egyéb testrészekről van szó, addig nincs gond, ám sokan bizonytalanodnak el, amikor a nemi szervek jönnek sorra. Ilyenkor jön a töprengés: minek nevezzelek?

Hány óra mozgásra van szüksége naponta egy gyermeknek?

2017. Szeptember 3.

Az iskolakezdés közeledtével leginkább a tanszerek beszerzésére és a tanulás előkészítésére koncentrálunk, ám roppant fontos, hogy gyermekünk étkezésére és mozgására is figyeljünk. Milyen ételekkel és mennyi mozgással lesz egészséges a gyermek?