Beszélnünk kell róluk: a sportszülők

Gyerekkorunkban mindannyian arról álmodozunk, hogy híres színészek, írók, vagy éppen sportolók leszünk, aztán a legtöbb ember esetében ezek az ábrándok egy idő után a semmibe vesznek. Csak azért, hogy amikor megszületik a gyerek, újult erővel törjenek felszínre. Tovább »


Óvjuk gyermekeinket a „mócsingos” reklámoktól!

Az InfoRádiónak nyilatkozó reklámszakember egyetért a pszichológusokkal abban, hogy hatéves kor alatt távol kellene tartani a gyerekeket a televíziózástól és a digitális játékoktól. Juhász Péter Tibor, a Telekom marketingkommunikációs vezetője szerint a gyerekek ebben a korban még nem tudják megkülönböztetni a reklámokat más tartalmaktól, a médiában tapasztalt világot pedig a valóságtól. Tovább »


Mi az eredményes tanulás titka?

Megesik néha, hogy a tanulással töltött idő nem öröm, hanem kínszenvedés, a reggeli készülődés pedig csupán az állandó szorongásról és a hasfájásról szól. Ilyenkor a gyermek–szülő kapcsolatot is felemésztheti a tanulás körüli harc. Miért nem tud megfelelni a gyermek az elvárásoknak minden igyekezete ellenére? Hogyan segíthetünk neki? Ezekre a kérdésekre igyekszik választ találni a kepmas.hu.

Tovább »“Mindenkinek ki kell küzdenie az identitásához szükséges válaszokat”

A Három Királyfi Három Királylány Mozgalom által a Házasság Hetén rendezett családkonferencia egyik meghívott vendége Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, professzor emeritus volt. A mandiner.csalad ennek kapcsán készített vele interjút  családról és önismeretről, küldetésről és rendeltetésről, konzumkultúráról és az élet törvényéről, nemi identitásról és devianciáról, boldogságprogramról és hitről.

Tovább »


A színezés jótékonyan hat a depresszióra

A depresszió, a szorongás, a stressz a magyarok egyik legnagyobb népbetegsége. Felmérések szerint minden harmadik magyar szenved a depresszió valamely fokától, ami súlyos következményekkel is járhat. A femina.hu cikkéből megtudhatja, hogyan hat a színezés a depresszióra, szorongásra. Tovább »


Ki is vagyok én?

Az önértékelés pozitív vagy negatív jellegét elsősorban a szülői nevelés határozza meg. A pozitív énképet a szülői elfogadás, bátorítás segíti, a negatív önértékelést pedig a túlzottan kritikus hozzáállás okozhatja – olvasható a kepmas.hu-n

Tovább »


Baj, ha az óvodás gyerek nem rajzol?

Mikortól “kell” tudnia szabályos pálcikaembert rajzolni egy gyereknek? A divany.hu megkérdezte Endrédi Gabriella klinikai  gyermek szakpszichológus és pszichoterapeutát, jelent-e valami problémát, esetleg tünete lehet-e valaminek az, ha egy óvodás gyermek nem rajzol?

Tovább »


Bátran kell élnünk – Almási Kitti klinikai szakpszichológus

Magyarországon sokan erősen eltorzult értékekkel élnek – állítja Almási Kitti, aki szerint rengeteg gátlás és félelem is torzítja a személyiségünket. A hétköznapok megélését és a bátorság felvállalását ajánló klinikai szakpszichológussal többek között a női-férfi szerepekről, párkapcsolatról, feminizmusról, gyermeknevelésről és a pályafutása során tapasztalt magyar jellegzetességekről is beszélgettünk. A mandiener.hu interjúja.

Tovább »


A kudarcok is alakítják a jó szülőt

Amikor az ember először szembesül azzal, hogy szülő lesz, hirtelen elfogja a félelem: vajon képes lesz-e elkerülni a hibákat. Nos, az utóbbira biztosan tudjuk, hogy a válasz: nem. De ez egyáltalán nem baj, egészen addig, amíg képesek vagyunk tanulni a saját kudarcainkból. Tovább »