2017-06-30 00:00:00 10. Győrkőcfesztivál

pszichologia

Még a nem túl jó apa is jobb, mint a semmilyen

2017. Június 11.

Az apákkal, az apává válással sokkal kevesebb irodalom foglalkozik, mint az édesanyákkal. Pedig bármilyen apa is valaki, mindenképpen hosszú távú hatást gyakorol a gyermeke életére. A szakemberek szerint az apává válás egy hosszú folyamat, mely már a gyermekkorban elkezdődik - írja a teol.hu.

A gyereknek nem tökéletes anyára van szüksége

2017. Május 21.

Mindannyian tökéletes édesanyák szeretnénk lenni. Békések és mosolygósak, akik imádnak minden egyes pillanatot, amit a gyermekükkel tölthetnek, és akiket soha semmi nem hozhat ki a sodrukból. Létezik tökéletes anya? Vajon lehetséges ez? A babaszoba.hu dr. Azine Neiman pszichológus, édesanya véleményét idézi.

Így neveljünk sikeres gyermeket!

2017. Május 7.

Bár a gyermeknevelésre nincs biztos recept, de van néhány olyan pszichológiai kutatás, amely szerint bizonyos tényezőkre mindenképp érdemes figyelni.

Miért hasonlítunk házi kedvenceinkre?

2017. Április 29.

A címben feltett kérdéssel foglalkozik a Veol.hu. Sokszor találkozunk ugyanis azzal a meghökkentő ténnyel, hogy az állattartók karakterükben hasonlítanak házi kedvenceikre, bár legtöbbször a gazdák ennek nincsenek is tudatában.

Van tuti módszer a félrelépés megelőzésére?

2017. Április 22.

Tehetünk valamit a hűség érdekében? És ha igen, mit? Ezt a kérdést boncolgatja a szakértő a Képmás Magazin weboldalán.

A gyógymód neve: család

2017. Április 9.

Kopp Mária pszichológus, magatartáskutató öt éve hunyt el. Egy – még 2008-ban, férjével, Skrabski Árpáddal közösen írt – A Képmás magazinban megjelent cikkével emlékezik rá a kepmas.hu, amely sok vonatkozásában még ma is aktuális.

6 tipp - így nevelj optimistát a gyerekedből

2017. Április 1.

Azok a gyerekek, akik szerint félig tele van a pohár, könnyebben veszik az akadályokat az életben és boldogabbak is. A babaszoba.hu 6 tippet ad, ami segíthet abban, hogy pozitív hozzáállásra neveljük a gyereket.

Beszélnünk kell róluk: a sportszülők

2017. Március 23.

Gyerekkorunkban mindannyian arról álmodozunk, hogy híres színészek, írók, vagy éppen sportolók leszünk, aztán ezek az ábrándok gyakran a semmibe vesznek. Csak azért, hogy amikor megszületik a gyerek, újult erővel törjenek felszínre.

Óvjuk gyermekeinket a „mócsingos” reklámoktól!

2017. Március 22.

Az InfoRádiónak nyilatkozó reklámszakember egyetért a pszichológusokkal abban, hogy hatéves kor alatt távol kellene tartani a gyerekeket a televíziózástól és a digitális játékoktól. Juhász Péter Tibor, a Telekom marketingkommunikációs vezetője szerint a gyerekek ebben a korban még nem tudják megkülönböztetni a reklámokat más tartalmaktól, a médiában tapasztalt világot pedig a valóságtól.

Mi az eredményes tanulás titka?

2017. Március 13.

Megesik néha, hogy a tanulással töltött idő nem öröm, hanem kínszenvedés, a reggeli készülődés pedig csupán az állandó szorongásról és a hasfájásról szól. Ilyenkor a gyermek–szülő kapcsolatot is felemésztheti a tanulás körüli harc. Miért nem tud megfelelni a gyermek az elvárásoknak minden igyekezete ellenére? Hogyan segíthetünk neki? Ezekre a kérdésekre igyekszik választ találni a kepmas.hu.

A mobiltelefon a felnőttek plüssmackója

2017. Március 8.

A mobiltelefonok az embertársakhoz hasonló kötődést alakíthatnak ki az emberekben – derítette ki az ELTE TTK Etológia Tanszékének egy nemzetközi tudományos szakfolyóiratban közölt vizsgálata.

"Mindenkinek ki kell küzdenie az identitásához szükséges válaszokat"

2017. Március 2.

A Három Királyfi Három Királylány Mozgalom által a Házasság Hetén rendezett családkonferencia egyik meghívott vendége Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, professzor emeritus volt. A mandiner.csalad ennek kapcsán készített vele interjút  családról és önismeretről, küldetésről és rendeltetésről, konzumkultúráról és az élet törvényéről, nemi identitásról és devianciáról, boldogságprogramról és hitről.

A színezés jótékonyan hat a depresszióra

2017. Február 20.

A depresszió, a szorongás, a stressz a magyarok egyik legnagyobb népbetegsége. Felmérések szerint minden harmadik magyar szenved a depresszió valamely fokától, ami súlyos következményekkel is járhat. A femina.hu cikkéből megtudhatja, hogyan hat a színezés a depresszióra, szorongásra.

Ki is vagyok én?

2017. Február 12.

Az önértékelés pozitív vagy negatív jellegét elsősorban a szülői nevelés határozza meg. A pozitív énképet a szülői elfogadás, bátorítás segíti, a negatív önértékelést pedig a túlzottan kritikus hozzáállás okozhatja - olvasható a kepmas.hu-n

Baj, ha az óvodás gyerek nem rajzol?

2017. Február 5.

Mikortól "kell" tudnia szabályos pálcikaembert rajzolni egy gyereknek? A divany.hu megkérdezte Endrédi Gabriella klinikai  gyermek szakpszichológus és pszichoterapeutát, jelent-e valami problémát, esetleg tünete lehet-e valaminek az, ha egy óvodás gyermek nem rajzol?