2017-11-25 08:00:00 Paripám csodaszép - Hintaló mint generációk krónikása

oktatas

Később érzékelhetők a pozitív változások a PISA-eredményekben

2017. November 21.

Az oktatási rendszer 2013-ban kezdett átalakításának eredményei legkorábban a 2018-as és 2021-es PISA felméréseken mutatkoznak majd meg - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkársága.

Pszichológiai biztonság, avagy gyermek finn módra

2017. November 11.

A Maslow-féle szükséglet piramisról szinte már mindenki hallott, és tudja, hogy ennek legfőbb alapja a létfenntartáshoz szükséges alapvető feltételek – élelem, víz, menedék, szex, stb. – utána pedig a biztonság és a stabilitás. De mit jelent számunkra a biztonság? Zárt ajtókat, vagy olyan közösséget, ahol jól érezzük magunkat? Miért teljesítünk sokkal rosszabbul egy szorongatott helyzetben, mint amikor szabadon, „pszichológiai biztonságban” vagyunk? Erről ír a Felelős Szülők Iskolája Blog.

Javultak a gyermekek és a pedagógusok esélyei

2017. November 9.

Javultak a gyermekek és a pedagógusok esélyei a magyar oktatási rendszer változásaival - összegezte az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sajtó- és Kommunikációs Főosztálya azokat a megállapításokat, amelyeket az Európai Bizottság ma közzétett jelentése tartalmaz az uniós tagállamok oktatásáról.

Szupergyors internet lesz az iskolákban

2017. November 9.

Megjelent a kormány határozata a digitális oktatáshoz szükséges iskolai sávszélesség biztosításáról, a belső wifi-hálózat kiépítéséről és működtetéséről.

Ezzel a gyermekkel csak a baj van – vagy mégsem?

2017. November 9.

A szülőnek együtt kell működnie a pedagógussal, a tanárnak pedig kötelessége időben szólni, ha problémát észlel – erről is beszélt a Mindenki Akadémiája „Ezzel a gyermekkel csak a baj van” című előadásában N. Kollár Katalin pszichológus.

Befejeződtek az őszi írásbeli érettségi vizsgák

2017. Október 30.

Befejeződtek az október-novemberi írásbeli érettségik, a tanév rendjében meghatározott 10 napon 161 helyszínen mintegy 8 ezer érettségiző tett írásbelit. November 9-től az emelt szintű szóbeli vizsgák következnek.

Soltész: az egyházi iskolákban is javítani kell az oktatás feltételeit

2017. Október 25.

Az egyházi iskolákban is javítani kell az oktatás és a nevelés fizikai feltételeit, szükség van az épületek felújítására, új iskolák és tornatermek építésére - hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, civil és társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Kőszegen.

Várják az iskolák a szupergyors internetet

2017. Október 21.

A bővebb és gyorsabb internet-hozzáférés révén eredményesebben használhatnák ki a jövőben a digitális tananyagokat az általános iskolákban – írja a Sonline.hu.

Új tulajdonosa van a Zsigmond Király Egyetemnek

2017. Október 18.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség tulajdonába került a Zsigmond Király Egyetem. A szervezet a vásárlástól a felsőoktatás fejlesztésére vonatkozó hosszú távú stratégiájának megvalósulását reméli. Az egyetem világi, szekuláris jellege nem változik - írta közleményében az EMIH.

Fegyelmezzen vagy kreativitásra neveljen az iskola?

2017. Október 18.

Milyen iskolákat akarunk? Szóljon a kreativitásról és az önálló gondolkodásról,vagy adja meg inkább az alapokat és neveljen szigorú fegyelemmel? Persze ez a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. A legtöbben valószínűleg szívesen látnák mindkettőt egyszerre.

Több száz magyar iskola működik a diaszpórában

2017. Október 7.

Kétszáztizenkét magyar iskola működik a diaszpórában – mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, miután részt vett a Bécsi Magyar Iskola megalakulásának 30. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

Rétvári: egyre több a pedagógus

2017. Október 6.

A béremelések, illetve az életpályamodell bevezetésének a hatására az elmúlt években több ezerrel nőtt a pedagógusok száma - jelentette ki Rétvári Bence pénteken az M1 aktuális csatorna műsorában.

Megemelt béreket kapnak a pedagógusok a napokban

2017. Október 5.

A napokban utalják a pedagógusoknak az életpálya alapján emelt bérüket - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a pedagógusok világnapján, csütörtökön tartott budapesti sajtótájékoztatón.

Képzelj el egy világot, ahol a matek vicces, egyszerű és érthető!

2017. Október 3.

Annak ellenére, hogy a magyar diákok töltik a legtöbb időt az iskolán kívüli matektanulással régiónkban, eredményük mégis szinte a régió legrosszabbja, derült ki a PISA legutóbbi összefoglaló jelentéséből. Magyarország minden mért kompetenciaterületen az OECD-országok átlaga alatt teljesített a 2015-ben elvégzett PISA-felméréseken, a matematika területén pedig a korábbi évekhez viszonyítva jelentős visszaesés történt. Vajon mi lehet ennek az oka?

Nemcsak az informatikaórát jelenti a digitális oktatás

2017. Október 2.

A digitális oktatási stratégia célja az esélyteremtés és az, hogy senki ne kerülhessen ki az oktatásból az alapvető digitális képességek nélkül – közölte Deutsch Tamás a hétvégén tartott Digitális oktatási konferencián és kiállításon.