2017-06-30 00:00:00 10. Győrkőcfesztivál

kutatas

A kiskamaszok 11 százaléka dohányzik egy globális felmérés szerint

2017. Június 19.

A dohányzás a vezető halálok a megelőzhető halálozások körében, évente mintegy hatmillió ember halálát okozza. A legtöbben még tinédzser korukban szoknak rá a dohányzásra – figyelmeztetett az amerikai betegség-ellenőrzési és megelőzési központ (CDC) fiatalok dohányzásával foglalkozó jelentése – írja a hirado.hu.

Izgalmas nevekkel vonzóbbak a zöldségek

2017. Június 14.

Az izgalmas elnevezés vonzóbbá teszi a zöldségeket: ha a menzán olyan érdekes fantázianevet adnak nekik, mint "sistergő bab", "dinamit cékla" vagy "citrusmázas csavart sárgarépa", sokkal több fogy belőlük amerikai kutatók szerint.

Értenek-e bennünket az állatok?

2017. Június 12.

Andics Attila agykutató az Eötvös Loránd Tudományegyetemen a hallási tanulás vokális szociális feldolgozási folyamatokban betöltött szerepét vizsgálja viselkedéses és kognitív idegtudományi kísérletek során.

Az írek "szeretik" a legjobban a gyerekeket

2017. Június 1.

Tavaly az Európai Unióban 220 millió háztartást tartottak nyilván, ennek a harmadában (nagyjából 65,6 millióban) lakott eltartott gyermek. Eltartott gyereknek számít bármelyik 15 év alatti, illetve azok a 15-24 évesek, akik szociálisan és gazdaságilag függenek a szüleiktől.

Egyedülálló antibiotikumot hoztak létre a kutatók

2017. Május 31.

Egy régi antibiotikum molekuláris szerkezetének stratégiai módosításaival akarják felvenni a harcot az antibiotikum-rezisztens szuperbaktériumok ellen amerikai tudósok.

Ezért közösítenek ki valakit az elsősök

2017. Május 20.

Többnyire a csoport szempontjából fenyegetőként elkönyvelt gyerekeknek teszik ki a szűrét.

Mákolaj segítheti a teherbeesést

2017. Május 19.

Évszázados orvosi módszerrel csökkenthető a lombikbébi-eljárások száma egy új kutatás szerint.

Így neveljünk sikeres gyermeket!

2017. Május 7.

Bár a gyermeknevelésre nincs biztos recept, de van néhány olyan pszichológiai kutatás, amely szerint bizonyos tényezőkre mindenképp érdemes figyelni.

Bizonyítottan ártanak a beszédfejlődésnek az okos kütyük

2017. Május 5.

A mobilok, tabletek, elektronikus játékok késleltethetik a kisgyermekek beszédfejlődését - állapították meg kanadai tudósok, akiknek kutatását csütörtökön ismertették egy San Franciscó-i tudományos konferencián.

A tinik akár egy hétre is képesek leállni a közösségi médiával

2017. Április 30.

Bár nem magyar, hanem amerikai tinikről készült a kutatás, eredménye hazánkban is tanulságos lehet: a fiatalok igenis el tudnak szakadni a Facebooktól, az Instagramtól és a Snapchattől - olvasható a hvg-hu weboldalon.

Kiderült, mikor a legveszélyesebb szülni

2017. Április 30.

Kutatók kiderítették, hogy a gyermekszülés szempontjából a legveszélyesebb időpont az, amikor a szülészorvosok a műszakjuk kilencedik órájában tartanak. Ilyenkor a leggyakoribb az anya túlzott vérvesztesége, vagy a méhen belüli alacsony oxigénszint, aminek az oka elsősorban az, hogy a fáradtság miatt a szülésnél segítő szakemberek kevésbé veszik észre az amúgy árulkodó, apró jeleket - olvasható a babaszoba.hu-n.

Így futunk mi

2017. Április 28.

Legalább hetente kétszer, átlagosan 4,3 kilométert futnak a magyarok, háromnegyedük egyedül indul útnak és minden második futó viszi magával a mobiltelefonját is - derült ki az NN Biztosító mintegy 1200, 18-59 éves internetező körében végzett országos, reprezentatív kutatásából, amelyet pénteken mutattak be Budapesten.

Így maradhat friss az agy 50-en túl

2017. Április 25.

A hetente többször végzett mérsékelt testmozgás a legjobb módja annak, hogy az ember megőrizze agya frissességét ötven éves kor felett is - állapították meg ausztrál kutatók.

Ezért depressziósabbak a pénzgonddal küzdő 30+ férfiak

2017. Április 25.

Anyagi problémákkal küzdő, harmincévesnél idősebb férfiaknál fokozza a depresszió kockázatát egy gén - olvasható a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) közleményében.

Milyen a jó profilkép?

2017. Április 17.

Esedékes lenne már frissíteni a profilképet vagy éppen az önéletrajzhoz kellene megfelelő fotó? A University of New South Wales utánajárt, hogyan válasszunk optimálisan?