2017-11-25 08:00:00 Paripám csodaszép - Hintaló mint generációk krónikása

kutatas

Az elkötelezett apák fontossága

2017. November 19.

Jobban teljesítenek azok a gyermekek, akiknek édesapja aktívan részt vesz a nevelésben – derül ki egy friss felmérésből. A jelenségnek biológiai és pszichológiai okai is vannak. Az apa szülői stílusa a gyermek pszichológiai, kognitív és szociális fejlődésére is hatással van.

A jövő technológiáiról tárgyalt Palkovics László Izraelben

2017. November 2.

A világ egyik vezető innovációs központjának számító Izrael kormányzati, egyetemi és vállalati vezetőivel tárgyalt az együttműködés lehetőségeiről a kutatás-fejlesztés, biotechnológia, önvezető autók, mesterséges intelligencia, kiberbiztonság és lézerfizika területein Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkára - közölte a tárca.

Megtalálták a hetedik ízt ausztrál kutatók

2017. Október 31.

Egy lehetséges hetedik ízt, a szénhidrátét azonosítottak ausztrál kutatók, akik azt próbálják feltárni, miként kapcsolódik ez az íz a keményítőben gazdag ételek fogyasztásához.

A mai Magyarország területén élhetett az óriáspandák őse

2017. Október 30.

A mai Magyarország területén élhetett tízmillió évvel ezelőtt és modernkori leszármazottjaihoz hasonló életmódot folytathatott az óriáspandák első őse - állítják kutatók, akik szerint eredményeik egyrészt azt sugallják, hogy a bambuszrágcsálás gyakorlata végigkísérte a pandák evolúcióját, másrészt újabb bizonyítékokkal szolgálnak arra, hogy a pandák nem Ázsiából, hanem Európából származnak.

Konferencia a nők szerepéről a tudományban

2017. Október 27.

Nemzetközi konferencia kezdődött Nők a tudományban címmel a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) pénteken. A rendezvényen előadó szakértők a nők szerepének fontosságát vizsgálják a tudomány és az innováció területén, egyebek mellett arra keresik a választ, hogyan lehetséges az egyenlő hozzáférés a természettudományi egyetemek képzéseihez, a kutatások pénzügyi támogatásaihoz, vezetői posztjaihoz.

Az emberhez hasonlóan tanulnak a kutyák

2017. Október 27.

Hasonlóságot mutattak ki a kutyák és az emberek alvásfüggő tanulási mechanizmusa között az ELTE etológiai tanszékének kutatói, akik képalkotó eljárással vizsgálták, mi zajlik a kutyák agyában.

Novák Katalin: ismét egyre többen vágynak családra Magyarországon

2017. Október 26.

Folyamatosan nő a családalapítási kedv Magyarországon - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúság- és családügyekért is felelős államtitkára csütörtök reggel az M1-en.

A legkorábbi leprás betegre bukkantak Abonynál

2017. Október 20.

Az eddig ismert legkorábbi leprás megbetegedés csonttani tüneteit mutatták ki kutatók a mai Abony közelében a rézkorban élt emberek maradványain.

Ilyen csúcskonferencia még nem volt Budapesten

2017. Október 19.

Négy magyar kutatócsoportból álló szervezet, a Wigner fusion nyerte el a világ legnagyobb, fúziós témájú mérnöki konferenciájának rendezési jogát - közölte az MTA.

Zöldség-Gyümölcs Világnap: sokan keresik a hazait

2017. Október 18.

A széles választék, a jó minőség és kedvező ár a legfontosabb szempontok a zöldség-gyümölcs vásárlásnál. A magyar háztartások évente 165 kg zöldséget és 89 kg gyümölcsöt vásárolnak, évente több mint 330 milliárd forint értékben, melynek felét a piacokon szerzik be - derül ki a Gfk Hungária friss kutatásából,  amely a Zöldség-Gyümölcs Világnap alkalmából készült .

Kutatási együttműködést kötött Magyarország és Irán

2017. Október 16.

Egyetemek közötti kutatási-szakmai együttműködésről írt alá keretmegállapodást Irán és Magyarország a két ország közötti oktatási kapcsolatok erősítése érdekében - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkára.

Magyar kutatók felfedezései

2017. Október 9.

Az agyi kapcsolatok egyénenkénti változékonyságát térképezték fel az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatói a világon először.

Több C-vitaminért és kevesebb érbetegségért dolgoznak női kutatók

2017. Október 4.

A L’Oréal-UNESCO ösztöndíj egyik díjazottjának kutatási eredményei hozzájárulhatnak a zöldségek, gyümölcsök C-vitamin termelésének fokozásához, másrészt lehetővé tennék az algák hidrogéntermelésének bioenergetikai hasznosítását. A másik idei győztes kutatásai nyomán új gyógymódot kaphatnak a vérzékeny betegek és eredményesebben lehetne kezelni a trombózist is.

Hol élünk?

2017. Október 3.

Milyen lakásokban élnek a magyarok - erről készített összeállítást a Pénzcentrum. Egy friss felmérés szerint a 30-59 év közötti lakosság többsége saját vagy részben saját tulajdonú ingatlanban lakik, amelynek fele családi ház.

A napi biológiai óra kutatásáért jár idén az orvosi Nobel-díj

2017. Október 2.

A cirkadián ritmust, azaz a "napi biológiai órát" szabályozó molekuláris mechanizmus kutatásáért három amerikai tudós kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat - jelentették be hétfőn a Karolinska Intézetben Stockholmban.