Ó jaj, szerelmes a gyerekem…!

Vallomások, szerelmek, visszautasítások – még felnőttként is komoly próba egy ismerkedés, egy új kapcsolat. Mennyi öröm, esetleg fájdalom, mennyi tapasztalat gyűlt már össze az elmúlt évek alatt számunkra, a szülő számára. Hogyan is lehetne ezeket átadni a gyermekünknek? Mikor van itt az ideje? És mivel teszünk biztosan jót? Tovább »


Ezernyi tipp mellett tanácstalanul

Ki jobban viseli a kritikát, ki rosszabbul, de úgy tűnik, amikor a gyereknevelésre tesz valaki megjegyzést, a többséget igencsak érzékenyen érinti. Különösen az anyákat, ami persze nem jelenti, hogy az apákat ne érdekelné a dolog, de bármennyit is változott a világ, és már nem cirkuszi látványosság, ha az apukára van kötve a baba, és már nem mindenki kérdezi meg a kisgyerekes anyától döbbenten, ha gyerek nélkül látja, hogy „És a babára ki vigyáz?”, azért még mindig több szigorú értékelő visszajelzést kapnak a nők arról, jól csinálják-e a gyereknevelést, és talán valamivel érzékenyebben is veszik ezeket – írja a divány.hu pszichológusa Cziglán Karolina.  Tovább »Tökéletes gyerek helyett, tökéletes kapcsolat

Sokszor halljuk, hogy a legnehezebb szakma a világon szülőnek lenni. Rengeteg dolgot kell figyelembe venni, nagyon sok mindenhez és mindenkihez kell alkalmazkodni. A mandiner.család cikke Dr. Henkert idézi: „Ne próbáld tökéletesíteni a gyermekedet, inkább azon dolgozz, hogy a kapcsolatotok legyen tökéletes.”  Tovább »


Álmomban már jól vizsgáztam itt: Anyaképző Főiskola

Pár napos babám mellett még mindig érkeznek a telefonomra folyamatosan a jókívánságok. Mindegyik kedves, szeretetteli és nagyon jól esik a figyelmesség, főleg, hogy már hazakerültünk a kórházból és minden figyelem a fiamra irányul, én pedig már kikerültem a szülésznő és szülészorvos vigyázó tekintete alól. Rendhagyó órarend a budapest.imami.hu cikkében. Tovább »


Történelem előtti szülők

Fekete-fehér tévé. Se számítógép, se internet. Telefonból még vonalas is csak szerencsével vagy protekcióval. Amikor ilyesmikről beszélek a gyerekeimnek, látom a hitetlenkedést a szemükben. Ezek lettünk mi: történelem előtti szülők. Tovább »


Jövőre ismét emelkedik a kétgyermekesek adókedvezménye

Az idei évhez hasonlóan jövőre ismét ötezer forinttal emelkedik a két gyereket nevelők családi adókedvezménye – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára hétfőn Budapesten. Tovább »


Mennyit tévézzen a gyerek?

A kérdés örök vita tárgya, elviekben sokan támogatják azt a megoldást, hogy egyáltalán ne tévézzen, csak hát az a fránya gyakorlat sokszor közbeszól. Tegyük a szívünkre a kezünket: sokszor jól jön, ha a gyerek mondjuk egy órát elüldögél a tévé előtt, miközben az anya el tudja végezni a házimunka egy részét, nem?

Tovább »


Mintegy 20 százalékkal több állami gondozott gyermek él nevelőszülőkkel

Az állami gondozás alatt álló 12 év alatti fiatalok 90 százaléka már nevelőszülőknél él, a többiek pedig csak azért nem, mert különleges szükségleteik miatt intézményi ellátásra szorulnak – közölte a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerdán egy budapesti nevelőszülőnél tartott sajtótájékoztatóján.

Tovább »


Észre sem vesszük, mennyit káromkodunk

A nők egyre többet káromkodnak. Legalább annyit, mint a férfiak. Ez az utóbbi évtizedek fejleménye. De mi lesz így a családon belüli békével? És hogyan kezeljük így a gyermekek verbális agresszióját? Tovább »