2017-10-18 00:00:00 Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál

gyermekneveles

Bagdy Emőke: A gondolatnak óriási hatalma van a baba-mama kapcsolatban is

2017. Október 16.

A gondolatnak és az érintésnek óriási hatalma van a baba-mama kapcsolatokban is – állítja Bagdy Emőke klinikai pszichológus, aki a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szervezésében megrendezett Baba-mama/papa klubok országos találkozóján „Mit adhatunk babáinknak és mit kaphatunk tőlük” címmel tartott előadást. A neves előadót a baba-mama gondolati és fizikai kapcsolatok hatásairól, a kötődés fontosságáról, az apák és nagyszülők szerepéről kérdezte a Családháló.hu.

Mi jelzi, ha érzelmileg elhanyagolnak valakit?

2017. Október 11.

Vajon boldog az a gyermek, akit ugyan soha nem vertek meg, de nem is kapta meg a szülei figyelmét, szeretetét, elismerését, gondoskodását? Ennek pedig felnőttkori következményei is lehetnek.

Ne szégyenítsük meg a gyermeket nyilvánosan!

2017. Október 9.

Mindenki látott már olyat (vagy szülőként maga is átélt), amikor egy gyermeknél elszakad a cérna, és jön a hiszti. Biztos, ami biztos alapon lehetőleg egy szupermarketben vagy más helyen – a lényeg, hogy kellően sokan legyenek, akik megbámulhatják az akciót.

Babahordozó hét van Kecskeméten

2017. Október 7.

Minden évben a világ számos országában megrendezik a Nemzetközi Babahordozó Hetet. A rendezvénysorozathoz Kecskemét néhány éve csatlakozott. A szervezők változatos programokkal készültek az október 13-ig tartó idei alkalomra – tudósít a Hiros.hu.

A mese a szívteleneket is megszólíthatja – ma van Benedek Elek születésnapja és a magyar népmese ünnepe

2017. Szeptember 30.

A magyar népmese napját első alkalommal 2005. szeptember 30-án rendezték meg azzal a céllal, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyermekek és felnőttek ezen a napon különleges figyelemmel adózhassanak a magyar és más népek meséinek – írja a Magyar Idők.

Ki segít, ha nem tudjuk megnyugtatni a babát?

2017. Szeptember 28.

Nem egyedi probléma, ha egy újszülöttet nem tud megnyugtatni vagy elaltatni az anyukája. Minden család életében előfordulhatnak olyan „problémásabb” időszakok, amikor kisebb- nagyobb nehézségek merülnek fel a baba vagy kisgyermek megnyugtatása, altatása vagy táplálása terén. A magyar egészségügyi, illetve pszichológiai ellátásban vannak intézmények, ahol ingyenes kaphatnak tanácsokat az édesanyák a baba-mama konzultációkon. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Fejlődés és Klinikai Gyermeklélektan tanszéke kiemelten foglalkozik a csecsemő- és kisgyermekkori szabályozási zavarokkal. A Családháló Hámori Eszter tanszékvezetővel beszélgetett.

A testvéreink az első szövetségeseink és az első riválisaink

2017. Szeptember 26.

A Bolyki Brothers és Csáky-Pallavicini Zsófia, klinikai szakpszichológus és családpszichoterapeuta beszélgetett a testvérek szerepéről a Képmás-estek legutóbbi rendezvényén. A Családháló a testvérkapcsolatok fontosságáról és hatásairól beszélgetett a szakértővel.

Amiről gyakran elfeledkezünk: a dicséret ereje

2017. Szeptember 19.

Amit szigorral, elvárásokkal, vasakarattal hónapokon át nem lehet elérni, azt dicsérettel akár öt perc alatt. Nincs ennél jobb motivációs erő, diákoknál, felnőtteknél egyaránt működik.

Álomállás Londonban Maseratival

2017. Szeptember 19.

Havi 10 ezer dolláros fizetés, Porsche és más luxusautó használat, rendszeres kirándulások Barbadosra – ezt kínálja egy londoni család annak a szerencsés hölgynek, akit felvesznek gyermekeik mellé bébiszitternek, vagy inkább mindenesnek. Az elképesztő juttatásokhoz viszont nehezen teljesíthető elvárásokat támasztanak a dúsgazdag szülők.

Tanulni és dolgozni kell a jó párkapcsolatért

2017. Szeptember 18.

Aki szereti a társát, felemeli és nem lefelé tolja a párját. Konfliktus a legjobb házasságban is van, de a szeretetet ki kell mutatni, tudatosan kell megélni. Ezek a jó kapcsolat alapjai Mihalec Gábor pár- és családterapeuta szerint.

Amit csak a család adhat a gyermekeknek

2017. Szeptember 16.

A gyermekek biztosan sajnálják, hogy vége a nyárnak és a szünidőnek, még akkor is, ha szeretik az iskolát, az osztálytársakat. Sokszor hallom, tapasztalom, hogy a szülők ilyenkor egy kicsit megkönnyebbülnek, mert sokszor nehéz a nyár megszervezése, és esetenként azért is, hogy most egy kicsit újra szabadabban lehet élni, nem kell mindig a gyermekre figyelni, vigyázni – írja a Családháló.hu oldalon Cserey Miklós szülői tanácsadó.

Nem lehetsz tökéletes - de nem is kell

2017. Szeptember 16.

Ki ne szeretne tökéletes lenni? Mi több: ki ne szeretne tökéletes szülő lenni – még akkor is, ha tudja, ez a cél elérhetetlen? De ha tökéletesek nem is, „elég jók” azért lehetünk, és ez sem csekélység.

Életre nevelni, tabuk nélkül!

2017. Szeptember 14.

A gyermekek családi életre nevelése és a kamasz lányok testi-lelki változásainak harmonizálása a célja a Békés megyei CSEÖH (Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház) irodának és a vele együttműködő Egyensúly AE Egyesületnek. Kormányzati pályázati forrásból olyan elkötelezett oktatókat képeznek, akik alkalmassá válnak a megyében a fiatalok szemléletformálására. Az esélyteremtési ház irodavezetőjével, Herczegné Számel Annamáriával beszélgettünk.

Amire az első gyermek tanít

2017. Szeptember 14.

Az első gyermek mindig különleges, hiszen rajta keresztül tapasztaljuk meg a szülőséget, hogy aztán a testvér esetében már sokkal rutinosabban álljunk a helyzethez. Lássuk, mik azok a dolgok, amikre egy első gyermek megtanít, és amikért a többiek nem lehetnek neki eléggé hálásak.

Jamie Oliver: nehéz tinik apjának lenni

2017. Szeptember 12.

Tinédzser gyermek szülőjének lenni a legvisszafogottabb megfogalmazás szerint sem kifejezetten egyszerű, de (lévén éppen ebben a helyzetben) azt is ki merjük mondani, hogy meglepően nehéz tud lenni néha. Boldogítani éppen nem boldogít, de jó érzés tudni, hogy ez alól az olyan világsztárok sem kivételek, mint Jamie Oliver.