2017-06-06 19:00:00 Apa, figyelj! Képmás-est az apaságról Varró Danival

gyermekneveles

Zimbardo: Hova tűnt az összes valamirevaló férfi?

2017. Május 26.

Miként segíthet a kormány, a családok és a nők a fiatal fiúknak abban, hogy felnőttként sikereket érjenek el? Erre keresi a választ évek óta zajló kutatásában Philip G. Zimbardo. A pszichológus professzor a Családok Budapesti Világtalálkozója alkalmából adott interjút.

Így neveljünk sikeres gyermeket!

2017. Május 7.

Bár a gyermeknevelésre nincs biztos recept, de van néhány olyan pszichológiai kutatás, amely szerint bizonyos tényezőkre mindenképp érdemes figyelni.

Emmi: a kormány segít az édesanyáknak

2017. Május 7.

A kormány minden élethelyzetben az édesanyák mellett áll, különféle támogatásokkal, adókedvezményekkel és a bölcsődékre jutó összeg megduplázásával segíti őket - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Legyen Ön is vendég a háznál – interjú Keresztes Ilonával, a Kossuth Rádió szerkesztőjével

2017. Május 6.

Gazdag családi programmal ünnepli 25 éves születésnapját május 6.-án a Kossuth Rádió népszerű műsora, a Vendég a háznál. Keresztes Ilonával, a műsor vezetőszerkesztőjével készült a csaladhalo.hu beszélgetése.

Vigyázat! Az Ön gyermeke is zaklatóvá válhat!

2017. Április 25.

Napjainkban Magyarországon minden harmadik gyereket érint a cyberbullying, vagyis online zaklatás és megszégyenítés. Mégis, közülük csak minden tizedik kér segítséget, és a zaklatottak fele inkább megpróbálja megvédeni magát – ezek a fő megállapításai az UNICEF Magyarország és az Ipsos közös felmérésének.

Állandóan aggódó gyermekeink

2017. Április 25.

Akár tudomásul vesszük, akár nem, gyermekeink élete tele van stresszhelyzetekkel, az iskolában és a magánéletben is kijut nekik belőle. Sokuknak. Noha hajlamosak vagyunk időnként a magyar iskolarendszert a gyermekekre kényszerített stressz miatt kárhoztatni, a jelenség a sokkal lazábbnak tartott angolszász oktatási rendszerben is fellelhető.

A kupi előnyei

2017. Április 17.

Az ember szereti a rendet maga körül (a magunk részéről ahogy öregszünk, egyre jobban, ami valahol rémisztő érzés, de ez ebben az esetben mellékszál), de arra már elég régen rájöttünk, hogy annak fenntartása néha a túloldalról súrolja a lehetetlent. Azaz tudni kell (el)engedni.

Öt dolog, hogy sikeres legyen a gyermek élete

2017. Április 5.

Hosszan lehetne arról értekezni, hogy melyik nevelési módszer a célravezetőbb, a szigorúbb, az engedékenyebb, ám abban nem nagyon van vita, hogy a cél minden esetben az, hogy felkészítsük a gyermekünket az életre.

Ne csak az óráját, gyermekét is állítsa át!

2017. Március 22.

Már most érdemes hozzászoktatni a gyermekeket ahhoz, hogy óraátállítás lesz a hétvégén - mondta az InfoRádiónak a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Póta György szerint a gyermekek szervezetét nem viseli meg az átállás, de fáradság, nyűgösség jelentkezhet náluk.

Óvjuk gyermekeinket a „mócsingos” reklámoktól!

2017. Március 22.

Az InfoRádiónak nyilatkozó reklámszakember egyetért a pszichológusokkal abban, hogy hatéves kor alatt távol kellene tartani a gyerekeket a televíziózástól és a digitális játékoktól. Juhász Péter Tibor, a Telekom marketingkommunikációs vezetője szerint a gyerekek ebben a korban még nem tudják megkülönböztetni a reklámokat más tartalmaktól, a médiában tapasztalt világot pedig a valóságtól.

Csini vagy! – írta a kilencéves kislánynak a zaklató

2017. Március 10.

A lányok szépségét dicsérte az interneten küldött üzenetben, de a gyerekek azonnal szóltak szüleiknek – két Békés megyei anyuka beszélt a Délmagyar.hu-nak arról, hogyan próbálta zaklatni lányaikat valaki. A kép illusztráció!

Ó jaj, szerelmes a gyerekem...!

2017. Február 22.

Vallomások, szerelmek, visszautasítások – még felnőttként is komoly próba egy ismerkedés, egy új kapcsolat. Mennyi öröm, esetleg fájdalom, mennyi tapasztalat gyűlt már össze az elmúlt évek alatt számunkra, a szülő számára. Hogyan is lehetne ezeket átadni a gyermekünknek? Mikor van itt az ideje? És mivel teszünk biztosan jót?

Ezernyi tipp mellett tanácstalanul

2017. Február 7.

Ki jobban viseli a kritikát, ki rosszabbul, de úgy tűnik, amikor a gyereknevelésre tesz valaki megjegyzést, a többséget igencsak érzékenyen érinti. Különösen az anyákat, ami persze nem jelenti, hogy az apákat ne érdekelné a dolog, de bármennyit is változott a világ, és már nem cirkuszi látványosság, ha az apukára van kötve a baba, és már nem mindenki kérdezi meg a kisgyerekes anyától döbbenten, ha gyerek nélkül látja, hogy „És a babára ki vigyáz?”, azért még mindig több szigorú értékelő visszajelzést kapnak a nők arról, jól csinálják-e a gyereknevelést, és talán valamivel érzékenyebben is veszik ezeket - írja a divány.hu pszichológusa Cziglán Karolina. 

Amit tanulhatunk a mozaik családok működéséből

2017. Január 21.

Mozaik szülőként kevesebb felelősséget érzünk, kevésbé gondoljuk azt, hogy szinte kizárólagosan rajtunk múlik, hogy milyen gyerekkora és milyen felnőttkora lesz a gyereknek. És itt kezdődnek a mozaik szülőség előnyei - írja a csalad.mandiner.hu.

Tökéletes gyerek helyett, tökéletes kapcsolat

2017. Január 19.

Sokszor halljuk, hogy a legnehezebb szakma a világon szülőnek lenni. Rengeteg dolgot kell figyelembe venni, nagyon sok mindenhez és mindenkihez kell alkalmazkodni. A mandiner.család cikke Dr. Henkert idézi: „Ne próbáld tökéletesíteni a gyermekedet, inkább azon dolgozz, hogy a kapcsolatotok legyen tökéletes.”