Háztartástant az iskolákba!

Matematika, földrajz, biológia, fizika, irodalom, történelem – mind nagyon fontos és hasznos tárgyak, melyeket nem lehet és nem is szabad mellőzni az oktatásban. Az már egy másik kérdés, amikor a fiatal felnőtteket úgy engedik ki az iskolapadból, hogy a legegyszerűbb ételeket sem tudják elkészíteni. Tovább »


Fiús anyukák 20 pontja

Ha fiús anyuka vagy, komoly kihívással nézel szembe, a fiadból egyszerre kell udvarias, kedves úriembert, másfelől életrevaló, a jég hátán is megélő zsiványt faragnod. Közben persze könnyes a szemed egy anyák napi köszöntő hallatán, és mérgelődsz, ha verekszik. Pedig ez mind kell. Játssz Vele, szeresd, és taníts meg neki húsz dolgot – írja a Felelős Szülők Iskolája. A húsz pontból hármat mi is megosztunk olvasóinkkal. Tovább »Megossza vagy sem a gyerek a játékát?

A legtöbben alighanem úgy nőttünk fel, hogy a szüleink arra neveltek, ne legyünk önzők, osszuk meg a másikkal, amink van, a játékot, a süteményt. Az önzetlenség mindenképpen pozitív, követendő példa. De a kérdés az: jót tettek-e velünk, amikor már egészen kisgyerekkorunkban ezt erőltették? Tovább »


A kudarcok is alakítják a jó szülőt

Amikor az ember először szembesül azzal, hogy szülő lesz, hirtelen elfogja a félelem: vajon képes lesz-e elkerülni a hibákat. Nos, az utóbbira biztosan tudjuk, hogy a válasz: nem. De ez egyáltalán nem baj, egészen addig, amíg képesek vagyunk tanulni a saját kudarcainkból. Tovább »


Hogyan motiváljuk a gyerekeinket?

Nagyobbik, második osztályos fiam rohamléptekkel önállósodik. Természetesen nekem is ez a célom, és az iskola, illetve a sok sport különóra is ezt támogatja. Itthon azért néha el tudja engedni magát, és ilyenkor értetlenül néz, hogy miért segítek a 4,5 éves öccsének, ha neki egyedül kell ugyanazt elvégeznie. Pár napja igencsak bántotta ismét egy eset és kifakadt. Tovább »


Meghajlás a kamaszkor előtt

A lányom 13 éves. Éppen azon a határon van most, amikor sok dologban még kislány, másokban azonban érezhető benne az érettség, az a fajta nyíló bölcsesség, ami– a fájó és szép tapasztalatok mentén – megalapozza azt a most még csak vágyott és misztikus állapotot, amit felnőttségnek hívunk – olvasható a csaladhalo.hu oldalán.

Tovább »


 „Apa megengedi, hogy szöget kalapáljak a lépcsőbe, anyu nem” – az apaszerepről

Számos kutatás igazolta már az anya és az apa egymástól sokban különböző szerepét a gyermek fejlődése és nevelése szempontjából. Mást tudunk eltanulni édesanyánktól a női szerepekkel és mást édesapánktól a férfi szerepekkel kapcsolatban. A legtöbb apának azonban csak munka után van lehetősége együtt lenni a gyerekeivel – olvasható a kepmas.hu-n.

Tovább »Házi feladat, vagy…?

A házi feladat egyike a családon belüli feszültségforrásoknak, hiszen az iskolából nem ritkán hat vagy hét tanóra után hazaérkező gyerek nem szívesen áll neki, miközben a szülőnek – aki persze sokszor maximálisan együtt érez a gyerekével – az a feladata, hogy rávegye a tanulásra. Tovább »