A csiklandozás veszélyei

A kisgyermek csiklandozása a legtöbb családban bevett játék, ám az nagy kérdés, hogy a gyermek is annyira élvezi-e, mint azt mi, felnőttek sokszor gondoljuk. Mert a kicsi nevetése egyáltalán nem jelenti azt, hogy élvezi is, ami vele történik. Tovább »


Egyszülős lét – a kutatás tükrében

Az elszigetelődést tartják a legnagyobb problémának a gyermeküket egyedül nevelő szülők – ez derül ki az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány több mint ezer fő válaszain alapuló kutatásából. A Budapesten létrejövő egyszülős központ legfontosabb feladatának pedig az egyszülős családok jogainak és elfogadásának képviseletét tartják az érintettek. Tovább »


Szuperhős helyett apa

Amikor egy férfiból apa lesz, előtte mindenféléket elképzel arról, milyen védelmező hőse lesz gyermekének, ami kétségkívül jól hangzik, csak éppen a hétköznapokban legkevésbé erre van szükség. Tovább »


A gyereknevelés mítoszai

Mit ne mondjunk, akad pár mítosz, amivel idejekorán elkezdik tömni a leendő szülők fejét. Aztán jó részükről persze kiderül, hogy nem, vagy nem úgy igazak – ezek közül válogattunk  párat a Fatherly segítségével. Tovább »


A gyermek és a nyilvános megszégyenítés

Megyünk a gyerekkel a szupermarketben, amikor egyszer csak fogja magát, és hisztizni kezd, mert ő most rögtön szeretné azt a csokit, vagy játékot. Jobb esetben „csak” hisztizik, rosszabb esetben komoly jelenetet rendez. Mit tegyünk ilyenkor? Tovább »


Háztartástant az iskolákba!

Matematika, földrajz, biológia, fizika, irodalom, történelem – mind nagyon fontos és hasznos tárgyak, melyeket nem lehet és nem is szabad mellőzni az oktatásban. Az már egy másik kérdés, amikor a fiatal felnőtteket úgy engedik ki az iskolapadból, hogy a legegyszerűbb ételeket sem tudják elkészíteni. Tovább »


Fiús anyukák 20 pontja

Ha fiús anyuka vagy, komoly kihívással nézel szembe, a fiadból egyszerre kell udvarias, kedves úriembert, másfelől életrevaló, a jég hátán is megélő zsiványt faragnod. Közben persze könnyes a szemed egy anyák napi köszöntő hallatán, és mérgelődsz, ha verekszik. Pedig ez mind kell. Játssz Vele, szeresd, és taníts meg neki húsz dolgot – írja a Felelős Szülők Iskolája. A húsz pontból hármat mi is megosztunk olvasóinkkal. Tovább »Megossza vagy sem a gyerek a játékát?

A legtöbben alighanem úgy nőttünk fel, hogy a szüleink arra neveltek, ne legyünk önzők, osszuk meg a másikkal, amink van, a játékot, a süteményt. Az önzetlenség mindenképpen pozitív, követendő példa. De a kérdés az: jót tettek-e velünk, amikor már egészen kisgyerekkorunkban ezt erőltették? Tovább »


A kudarcok is alakítják a jó szülőt

Amikor az ember először szembesül azzal, hogy szülő lesz, hirtelen elfogja a félelem: vajon képes lesz-e elkerülni a hibákat. Nos, az utóbbira biztosan tudjuk, hogy a válasz: nem. De ez egyáltalán nem baj, egészen addig, amíg képesek vagyunk tanulni a saját kudarcainkból. Tovább »