2017-11-21 08:00:00 Filharmónia koncertsorozat Szegeden

gyerekneveles

Vita, viszály, veszekedés – miként hat a gyermekre?

2017. Október 28.

Bajt okoz, vagy kifejezetten jó, ha a gyermek vitázni is látja a szüleit? Acosta Sára Diána válaszolt a Femina kérdéseire.

Sérülékenyek a kamaszok, segítsünk nekik!

2017. Október 8.

Sok-sok krízishelyzetet kell megoldaniuk a kamaszoknak. Ők, de a szüleik sincsenek könnyű helyzetben, amikor az iskolaváltás, az elvárás, az új barátok keresése miatt adódó lelki sérüléseket fel kell dolgozni. Olykor elég egy értő és megértő szülői beszélgetés, máskor szakember segítségét kell kérni. A határvonalat nehéz meghúzni. Erről beszélt a csalad.hu-nak adott interjúban Székely András, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének volt elnöke.

Atyai szabályok leendő udvarlóknak

2017. Szeptember 30.

A lányos apák alighanem tudják (vagy ha még nem tudják, majd megtudják), milyen érzelmeket vált ki, amikor a lányok körül megjelennek az első potenciális udvarlók. Egy amerikai édesapa szuper módon reagált a helyzetre, nem csoda, hogy az internet azonnal a keblére ölelte.

Kiságyból a nagyágyba

2017. Augusztus 26.

Nagy lépés az, amikor lekerül a rács a gyermek kiságyáról, és félreértés ne essék, nemcsak a gyermeknek nagy dolog, hanem a szülőknek is. Ezzel ugyanis szabad teret adunk az éjszakai mászkálásoknak.

Mini császárokat nevel a szülői túlgondoskodás

2017. Augusztus 20.

Viselkedési problémák, romló tanulmányi eredmények és boldogtalanság – ezek lesznek az eredményei a szülői túlgondoskodásnak, vagyis ha a gyermeknek sosem mondanak nemet a szülei. Egyre jellemzőbb, hogy nem az elhanyagolt gyermekek, hanem a képzett középosztálybeli családok leszármazottjai viselkednek a legrosszabbul az iskolában.

Így foglalkozzunk az ikerpárokkal

2017. Augusztus 15.

Komoly, egész életen át tartó lelki bajokat okozhat az ikerpároknak, ha gyermekként nem megfelelően viszonyulnak hozzájuk, illetve teljesítményükhöz az őket körülvevő felnőttek. A probléma éppen ikerségükből adódik: ha folyamatosan egymással hasonlítgatják őket össze, depressziós felnőttek lehetnek belőlük.

Orbán Viktor: családonként átlagosan 2,1 gyerekre lenne szükség

2017. Július 22.

Egy hazafias kormányzás célja csak a nemzet és az ország megerősítése lehet – hangsúlyozta Orbán Viktor szombaton Tusnádfürdőn, a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján tartott előadásában.

Sokba kerülnek a gyerekek különórái

2017. Július 22.

Az óvodás és kisiskolás gyermekek különóráira a családok nagy része havonta 5-10 ezer forint körüli összeget költ gyerekenként – derül ki a Játéksziget bolthálózat tulajdonosa, a Formatex kutatásából.

Ha nem tanyán laknék, alkoholista, lecsövesedett, rettegett egyetemi oktató lennék

2017. Július 22.

Sipos Mihály és felesége, Ruszkai Krisztina egy Cegléd melletti tanyán élnek két kicsi gyerekükkel. Mindketten agrármérnökök, Misi az egyetemi karrierjét cserélte az önellátó tanyasi életre, Kriszti pedig díjugrató volt, mielőtt családot alapítottak. Viszonylag ritkán lehet olyan emberekről hallani, akik városi, értelmiségi emberekként saját maguk választották a tanyasi életet, viszont értenek is ahhoz, amit csinálnak. A gazdaságukban most már több tucat őshonos, magyar állat- és fafajta van, szépen fejlődnek, és éppen úgy élnek, ahogy szeretnének. A gyerekeiknek is szabad életet szánnak. A Dívány.hu interjúját olvashatják boldog emberekről, akik megvalósítják az álmaikat.

Négy szó, amire minden szülőnek emlékeznie kell

2017. Július 8.

Amikor ott áll az ember az éjszaka közepén, és próbálja álomba ringatni a pár hónapos babát. Amikor a pár órán belüli negyedik hisztiroham közben megpróbálja megőrizni a hidegvérét. Amikor jó tíz évvel később képtelenség lerobbantani a fejéről a fejhallgatót. Nos, akkor érdemes ezt a négy szót mondogatni magunknak: semmi sem tart örökké.

Kamaszok konfliktuskezelése mediációval

2017. Június 25.

Életünk minden korszakában és minden élethelyzetben adódhatnak konfliktusok. A kamaszkor különösen terhelt ebből a szempontból. Miért van ez? Talán mert a kamaszok direkt rosszul viselkednek otthon és az iskolában is csak azért, hogy minket, felnőtteket bosszantsanak? Lehet, hogy mi ezt így érezzük, de ez nem ilyen egyszerű - olvasható a csaladhalo.hu-n.

Hogyan lehet sikeres vállalkozás a gyereknevelés?

2017. Június 25.

Amikor az ember céget alapít, vállalkozást indít be, senki nem csodálkozik rajta, ha előre kiszámítja a költségeket, a tervezett bevételt, a várható hasznot. Megpróbálja meghatározni azt is, hogy a befektetés időben hol éri el a fedezeti pontot, mikortól fog a vállalkozásból profitálni. Ha az üzleti életben nem lepődünk meg ezen a tudatos hozzáálláson, miért nem alkalmazzuk ugyanazt a magánéletben, a gyereknevelésben? - idézi a csaladhalo.hu a Family magazint.

A gyermekágy utáni korszak

2017. Június 24.

Nagy dolog egy gyermek életében, amikor a rácsos ágyból átkerül egy „nagyos” fekvőhelyre. Ilyenkor azonban nem csak a rácsok kerülnek le, hanem a kicsi hirtelen akadálytalanul közlekedhet. Akár az éjszaka kellős közepén is…

Bizonyítványsokk: a gyermekek világgá mehetnek

2017. Június 20.

Ne vegyék a szülők aránytalanul komolyan az év végi tanulmányi eredményeket, hiszen a gyermekek lelki és fizikai egészségénél nincs fontosabb. Jobb megelőzni, hogy a gyermek ijedtségében világnak szaladjon, hiszen még arra is van esély, hogy soha többé nem kerül haza.

Hogyan válik apává a férfi?

2017. Június 20.


Mindenkitől azt hallani, mennyire meghatározó pillanat az apává válás, éppen ezért talán kevesebb szó esik arról, hogy bizony nem minden férfiban alakul ki azonnal a kötődés újszülött gyermekéhez. Ettől nem kell megijedni, nem árt viszont őszintén beszélni róla.