A Nagy Házifeladat Kérdés

A finn iskolát sokszor hozzák fel példaként világszerte, ami nem csoda, hiszen a gyermekek viszonylag kevés időt töltenek az iskolában, kevés házifeladatot kapnak, mégis rendre nagyszerű eredményeket érnek el a felméréseken. Mi a titok? Tovább »


Ki mire és mennyit költ karácsonykor?

A karácsonyi kiadásokra szánt összeg átlagosan 40 ezer forint az idén, a lakosság fele 25 ezer forintnál kevesebbet költ el karácsonykor – derül ki egy reprezentatív kutatásból. Tovább »


Mi várható a munkahelyeken jövőre?

A magyar munkaadók 19 százaléka létszámbővítést, 4 százalékuk elbocsátást tervez, 73 százalékuk viszont semmiféle változtatásra nem készül 2017 első negyedévében – derül ki a ManpowerGroup munkaerő piaci szolgáltató cég 750 munkaadó bevonásával készített legfrissebb Munkaerő-piaci felméréséből, amit kedden jutattak el az MTI-nek. Tovább »


Nem készít fel a munkára a brit iskola

Világszerte sokszor éri az a kritika az oktatási rendszereket, hogy nem készítenek fel kellően az életre. Az oktatás minőségét ellenőrző brit szervezet, az Ofsted egy friss jelentésében azt írja, már az Egyesült Királyság gazdaságának jövőjét is veszélyezteti a tanintézményekből érkező munkaerő képzetlensége. Tovább »


Oktatási felmérések: a tantervi tudás erős, de azt a diákok az iskolán kívül nem tudják kamatoztatni

A negyedik és nyolcadik osztályos magyar diákok nemzetközi szinten is kiemelkedő, erős “tantervi jellegű” tudással bírnak, ugyanakkor ezeket az alapokat a 15 évesek nem tudják a nem iskolai kontextusokat modellező digitális PISA-feladatokban kamatoztatni – többek között ez állapítható meg a PISA, a TIMSS nemzetközi és az országos kompetenciamérések legfrissebb adataiból. Tovább »A szülők többsége elítéli a gyermekbántalmazást

A legtöbb szülő elfogadó és megértő a gyermekekkel, de egy szűk kisebbség szerint a bántalmazás elfogadható a nevelésben. Ez derül ki az UNICEF nem reprezentatív felméréséből, amelynek kérdéseire online módon hétezren válaszoltak.

Tovább »


Leginkább az anyagi bizonytalanságtól félünk

A magyar lakosság legnagyobb félelmei anyagi károkkal kapcsolatosak, és leginkább a családban bekövetkezett haláleset miatti anyagi bizonytalanságtól tartanak – többek között ez derült ki a Generali online reprezentatív kutatásából. Tovább »


Jó apának lenni

Mármint apának lenni önmagában jó dolog, a cím azonban most nem erre utal, inkább arra, hogy mitől lesz jó apa valaki. Erre könnyű lenne rávágni, hogy a gyermekével/gyermekeivel töltött időtől, ami igaz is, a kérdés inkább az: a mennyiség vagy a minőség számít. Tovább »