Átalakul a főváros egészségügyi rendszere

A fővárosi egészségügyi rendszer átalakításának célja, hogy világosak legyenek a betegutak, hogy a lakosság, a háziorvosok és a mentők pontosan tudják, mikor melyik kórházba kell menniük – mondta Cserháti Péter Egészséges Budapestért felelős miniszteri biztos az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Tovább »


Terv az egészségügyi ellátás fejlesztésére

Márciusra készülhetnek el a fővárosi kórházfejlesztés beruházási tervei – erősítette meg az InfoRádió Aréna című műsorában az előkészítéséért felelős miniszteri biztos. Az orvoshiányra vonatkozó kérdésre Cserháti Péter azt mondta, hogy ösztöndíj programot terveznek a szükséges létszám feltöltéséhez. Tovább »


Az egészségügyben az ünnepek alatt sincs megállás

Az egészségügyi szolgáltatók az ünnepek alatt is folyamatosan biztosítják a lakosság magas színvonalú, zavartalan ellátását – írta az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága a csalad.hu-hoz eljuttatott közleményében. Tovább »Orvosolni kell a betegtájékoztatás hiányosságait

Sok orvosi kifejezésnek nincs magyar megfelelője, ezért nem lenne jobb a betegek tájékoztatása, ha a kórházi zárójelentések és orvosi leletek magyar nyelvű kivonatokat is tartalmaznának – nyilatkozta az InfoRádió által megkérdezett igazságügyi orvosszakértő. Dósa Ágnes szerint a betegnek nem a zárójelentésből kell megtudnia, hogy mi a betegsége. Tovább »


Sokan gyengének tartják az orvoshoz forduló férfiakat

A férfiak sokkal szemérmesebbek, ha egészségügyi problémáról van szó. Minden ötödik férfi az orvosok előtt is szégyenkezik, sőt kifejezetten trágárnak érzi magát, ha intim egészségügyi dolgokról kell beszélnie. Az urológiai vizsgálatoktól pedig egyszerűen rettegnek a férfiak – derül ki egy, a hirado.hu-hoz eljuttatott kutatásból. Tovább »


Jelentősen csökkent a csecsemőhalandóság Magyarországon

Példa nélküli sikernek tartja a Magyar Gyermekorvosok Társasága, hogy Magyarországon 2013 és 2015 között húsz százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság. A szervezet szerint a javulás az új gyógyító eljárásoknak és a jobb műszerezettségnek köszönhető, s az idei év első hónapjában tapasztalt, változatlanul 4,1 ezrelékes mutató azt igazolja, hogy a kedvező tendencia tartós.

Tovább »


Cukorbetegek, de nem tudják – félmillióan vannak!

Magyarországon jelenleg több mint hétszázezer diagnosztizált cukorbeteg él, és körülbelül félmillió azoknak a száma, akik már érintettek, de még nem tudnak róla. Az esetek döntő többsége a kettes típusú diabétesz esetében megfelelő táplálkozással és életmóddal megelőzhető – hangsúlyozzák a szakemberek. Tovább »


Inaktív és beteg lesz a társadalom harmada

Inaktív lesz a teljes magyar társadalom egyharmada néhány évtizeden belül – figyelmeztet egy fontos népesedési változásra az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára. Tovább »


Tovább élünk, de betegen

A magyarok születéskor várható élettartama elérte az uniós átlagot – derül ki a Tárki Társadalmi Riportjából. Ugyanakkor 65 év fölött a megélt idő fele-harmada betegségben telik. Tovább »