CSOK-kérdések: sok gazdás telekre jár a kedvezmény?

A lassan másfél éve igényelhető CSOK iránt továbbra is hatalmas az érdeklődés. És ugyan számtalan helyen kaphatunk információt a támogatás feltételeiről és részleteiről, az egyedi élethelyzetek, igények miatt sok esetben nehéz személyre szabott megoldásokkal és értelmezéssel találkozni. A család.hu ebben kíván segíteni konkrét és alaposan körüljárt példákkal.

Folytatjuk a CSOK kérdések és a rájuk adott szakértői válaszokról szóló sorozatunkat. A kérdés ezúttal arra vonatkozik, hogy 4 tulajdonos osztatlan közös tulajdonában álló építési telekre szánt ingatlanra igényelhető-e a kedvezmény.

A kérdés:

Osztatlan közös tulajdonban lévő telken szeretnénk építkeznék. A telekre kötnénk használati megosztási megállapodást a nagyszülőkkel. Jogosultak lehetünk így a 10+10 milliós CSOK-ra? A telek négyünk nevén lenne, és már rég megépült rá a nagyszüleim háza. Ezt szeretnénk egy új lakással kibővíteni, de nem világos számunkra, hogy ez bővítésnek, vagy új lakásnak számít e.

A válasz:  

Az eredeti CSOK-rendeletet legutóbb tavaly szeptemberben átfogóan módosította a kormány. Emiatt azóta osztatlan közös tulajdonban álló telek esetében is fennállhat a jogosultság az otthonteremtési kedvezményre. Ennek feltétele, hogy a kedvezménnyel érintett lakásra csak a támogatott személyeknek legyen használati joga. Ezt a kizárólagos jogot közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba kell foglalni, amelyhez csatolni kell a hitelintézet felé a lakás teljes területére vonatkozó használati jogosultságot igazoló megállapodást. Ennek pedig tartalmaznia kell a támogatott személy kizárólagos jogosultságát. A családi otthonteremtési kedvezmény jelenlegi szabályai szerint az Önök által jelzett helyzetben új lakás építéséről van szó.

(csalad.hu)


CSOK-kérdések: mennyibe kerül a CSOK?

A lassan másfél éve igényelhető CSOK iránt továbbra is hatalmas az érdeklődés. És ugyan számtalan helyen kaphatunk információt a támogatás feltételeiről és részleteiről, az egyedi élethelyzetek, igények miatt sok esetben nehéz személyre szabott megoldásokkal és értelmezéssel találkozni. A család.hu ebben kíván segíteni konkrét és alaposan körüljárt példákkal.

Tovább »


Több mint 14 ezer család kapott csok-ot az OTP-n keresztül

Nőtt az igényelt lakáshitelek nagysága, 2017 első negyedévében áltagosan 7,9 millió forint összegű lakáshitelt igényeltek, szemben például a 2012 második negyedévi 4,2 millió forinttal. E mögött az alacsony kamatok, a lakások árának drágulása, a reálbérek növekedése és a lakosság hitelfelvételi kedvének növekedése áll – mondta Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

Tovább »


Még több CSOK igénylésre számítanak a bankok

További felfutást várnak a családi otthonteremtési kedvezmény igénylésekben idén az MTI-nek nyilatkozó bankok. A legtöbb kérelmet befogadó OTP Bank 42 százalékkal több igényt regisztrált az első három hónapban, mint tavaly ugyanekkor. Tovább »Erősödnek a jó tendenciák a lakáspiacon

Az idei adatok alapján tovább erősödnek a kedvező tendenciák a lakáspiacon, február végéig a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) 2015-ös bevezetése óta összesen 40 ezer család kérelmét fogadták be, amelyek összértéke meghaladta a 102 milliárd forintot – mondta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a Portfolio lakáskonferenciáján. Tovább »


CSOK-kal több baba születik Kecskeméten

Egyre több baba születik a Bács-Kiskun Megyei Kórházban. Tavaly a születésszám csaknem elérte a 2700-at. Ennek több mint 40 százaléka kecskeméti gyermek volt – derül ki a Hiros.hu riportjából. Tovább »


A CSOK-igénylések összértéke lassan meghaladja a 100 milliárd forintot

“Szeretnénk Önöket tájékoztatni arról, hogy a csok-igénylések összértéke ezekben a hetekben haladja meg a 100 milliárd forintos lélektani határt. Egy jól ismert lehetőségről van szó, amelyet a lakosság túlnyomó része támogat” – közölte Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten.

Tovább »


A családok többletjövedelme is élénkíti a lakáspiacot

A folyamatos béremelkedés és az adókedvezmények miatt egyre több jövedelem marad a családoknál, akik ezt a jövedelmet többek között lakásvásárlásra is tudják fordítani – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

Tovább »


Közel tízezer új lakás épült, és a növekedés folytatódik

Megtörtént a fordulat a lakáspiacon, közel 10 ezer új lakás épült, és az építési engedélyekre vonatkozó adatok szerint ez a dinamikus növekedés folytatódik az idén is – mondta Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán pénteken.

Tovább »