2017-09-27 19:00:00 Pesti Képmás-est: A háló csapdájában és védelmében

betegseg

Azbeszt, a hosszú ideig lappangó, gyilkos kór okozója

2017. Szeptember 26.

2004 óta minden év szeptember 26-án tartják a Mezotelioma Világnapot – egy olyan ritka, daganatos betegségét, amelynek rendkívül hosszú a lappangási ideje és nehéz diagnosztizálni. A betegség kialakulásáért legtöbbször az azbeszt, egy súlyosan rákkeltő anyag lehet a felelős.

Az ősz leggyakoribb betegségei

2017. Szeptember 17.

Megkezdődött az iskola, és itt van az őszi kirándulások, majd a szüret ideje is. Az ősszel előforduló leggyakoribb panaszok általában tudatos felkészüléssel és odafigyeléssel megelőzhetők. Milyen veszélyekre készüljünk fel?

Hogyan ússzuk meg a tanévkezdést betegségek nélkül?

2017. Szeptember 3.

Ahogy elindul a tanév, elkezdődik az ovi, bölcsi, néhány napon belül már tüsszög, köhög a gyermek, fáj a torka? Rögtön orvos, betegállomány, antibiotikum? Persze a szabi már rég elfogyott, s nincsen, aki otthon maradjon? Ismerős a helyzet? Legyen ez az idén másképp!

Sokaknál nem, vagy csak későn ismerik fel az autizmust

2017. Augusztus 28.

Magyarországon mintegy százezer autista él, de sokaknál nem ismerjük fel ezt a fejlődési zavart. Talán legnehezebb helyzetben azok vannak, akiknek kifejezetten jók a verbális és intellektuális képességeik, hiszen az ő esetükben a többség nem érti, hogy akkor miért viselkednek olyan furán – mondta Őszi Tamásné autizmusszakértő a HVG Extra Pszichológiának.

Beteg lett a kutya? Sokan nem is gondolnak erre

2017. Augusztus 10.

A lakosság kétharmadának van ugyan lakásbiztosítása, de csak ötödük ismeri pontosan, hogy a szerződés milyen esetekben fizet kártérítést - derül ki egy friss felmérésből.

Újabb filmre készül Törőcsik Mari

2017. Augusztus 9.

A két­sze­res Kos­suth és két­sze­res Já­szai Mari-díjas szí­nésznő em­ber­fe­letti erő­vel küzd azért, hogy job­ban le­gyen. "Azt tervezem, hogy lesz még film és színdarab is, amiben szerepelni fogok” - idézi Törőcsik Marit a Ripost.

Jó dolog a légkondi, de okosan kell használni

2017. Augusztus 7.

A nyári nagy melegben igen jól esik a hőségből a kellemes hűvösbe lépni, de van néhány alapvető tudnivaló, amit célszerű betartani, ha nem akarunk magunknak kellemetlen perceket, netán napokat okozni.

Gyógyulni szeretne? Böngéssze a betegségtérképet!

2017. Augusztus 5.

Milyen további betegségeket vonz például a cukorbetegség? Az ilyen összefüggések feltárásában segít az új brit-magyar fejlesztésű multimorbiditási térkép. A 250 legfontosabb betegség közti kapcsolatot bemutató hálózatról Bagdy Györgyöt, a Semmelweis Egyetem tudományos rektorhelyettese beszélt az InfoRádióban.

Kapcsolataink hálója, ha megszakad…

2017. Július 30.

Egy sorsfordító esemény, egy váratlan veszteség, egy krízis, egy haláleset után megfordul velünk a világ. Hirtelen átkereteződnek, átalakulnak, más színben tűnnek fel a körülöttünk és bennünk lévő dolgok. Mást érzünk, tapasztalunk, mást gondolunk, másképp viselkedünk, mint korábban. Másképp, mint szeretnénk, mint amit várnánk magunktól, megszoktak és várnak tőlünk mások.

Kávéval a szív- és érrendszeri betegségek ellen?

2017. Július 11.

A kávézás csökkentheti egy sor betegség, köztük a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát - állapította meg két friss tanulmány, szerzőik szerint azonban a kávézással együtt járó életstílus is hatással lehet az eredményekre.

Súlyos betegségekhez vezethet a hosszú távú alvászavar

2017. Június 27.

A több hónapon át tartó alvászavar súlyos betegségekhez vezethet, például depresszióhoz vagy 2-es típusú cukorbetegséghez - mondta a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyettese hétfőn az M1 aktuális csatornán.

A kiskamaszok 11 százaléka dohányzik egy globális felmérés szerint

2017. Június 19.

A dohányzás a vezető halálok a megelőzhető halálozások körében, évente mintegy hatmillió ember halálát okozza. A legtöbben még tinédzser korukban szoknak rá a dohányzásra – figyelmeztetett az amerikai betegség-ellenőrzési és megelőzési központ (CDC) fiatalok dohányzásával foglalkozó jelentése – írja a hirado.hu.

A gyermekorvosok javasolják: 15 napot igazolhassanak a szülők

2017. Május 23.

Módosítani szeretné az iskolai orvosi igazolásokra vonatkozó szabályokat a Házi Gyermekorvosok Egyesülete. A szervezet elnöke szerint az orvoshoz fordulók nagy része nem betegség, hanem igazolás miatt keresi fel kezelőorvosát. Póta György az InfoRádiónak azt mondta: javasolják, hogy a szülők által igazolható napok számát 6-ról 15-re emeljék.

Kajakot kapott a súlyos betegségből felépült fiú

2017. Május 10.

A Csodalámpa Alapítvány és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség összefogásával kajakot kapott egy betegségből felépült gyerek, akinek az az álma, hogy olimpikon lehessen. 

Fehérjehiba okozhatja a gyermekkori ekcémát

2017. Május 8.

Egy friss kutatás szerint a filaggrin nevű fehérje okozhatja a gyermekkori ekcéma kialakulását - mondta Körmendy Miklós, a Szent Imre Kórház vezető főorvosa hétfőn az M1 aktuális csatornán.