Senki ne értse félre, nagyon sok jó, és hasznos házi módszer létezik a kismamák számára, amit érdemes kipróbálni, ha szeretnének tenni a kisbabánk egészségéért. Ilyen a kellemes mozgás, a zene, a felpolcolt lábak, és még sorolhatnánk.

Sokan azonban ennél lényegesen tovább mennek, és kizárnak életükből minden olyan anyagot, ami veszélyes lehet a magzatra, köztük mindennemű gyógyszert vagy kemikáliát is. Az ezek helyettesítésére használt gyógynövények a legtöbbször ugyan segítenek, áldott állapotban azonban hatalmas bajt is okozhatnak. Dédanyáink persze még biztonsággal alkalmazták őket, de tisztában voltak a részletekkel is, vagyis hogy mit, mikor, mennyit érdemes használni, és mi az, ami tilos.

Csak fokhagymát ne!

Az egyik legrosszabb ilyen „házi praktika”, amit a gyógyszerektől tartózkodó kismamák tehetnek az, amikor fokhagymával próbálják kezelni a vaginális fertőzéseket. Sokan nem csak szájon át alkalmazzák ezt az egyébként nagyon hasznos növényt, hanem a vaginába is felhelyezik, ami fájdalmas és veszélyes is lehet, hiszen ezzel rengeteg baktériumot vihetünk be a szervezetünkbe, tovább tetézve az amúgy is igen nagy bajt.

A fertőzések könnyen felszállóvá válhatnak, ami óriási probléma, hiszen ez a felelős a vetélések és koraszülések 70%-áért!

Mit tehetünk?

Ha már megvan a fertőzés, irány az orvos, haladéktalanul! A szakember segít majd abban, hogy biztonságosan, a baba veszélyeztetése nélkül kezelhessük a bajt.

A legjobb módszer azonban ebben az esetben is a megelőzés, melyet az immunrendszer segítésével érhetünk el. A babavárás időszakában ugyanis az immunrendszerünk visszafogottan működik, ezzel is segítve a embrió megtapadását, illetve az anyaméhben eltöltött idejét (hiszen a baba csak félig azonos DNS-el rendelkezik, mint anyukája).

Ahhoz, hogy immunrendszerünket segítsük, a szakemberek ajánlása alapján is az egyik legjobb megoldás a várandósvitamin. Azonban figyelni kell néhány részletre: a választott vitaminkészítmény mindenképpen tartalmazzon rezet, mivel ez az anyag a szervezetben antivirális, antibakteriális és gombaellenes hatással is rendelkezik, vagyis az egyik leghasznosabb segítőnk a fertőzések ellen. A réz is, illetve a lehető legtöbb anyag szerves, biológiailag aktív formában szerepeljen a készítményben (pl: magnézium-citrát, réz-glükonát), mivel így azok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet

Emellett fontos az is, hogy a készítmény igazodjon a szervezet igényeihez. A várandósság 3x3 hónapból, vagyis három trimeszterből áll, mely időszakoknak eltérő a tápanyagigénye. Fontos kiemelni, hogy a várandósvitamin mellett mindenképpen hangsúlyosan figyelni kell az étkezésre is, illetve a rendszeres mozgás is javasolt. Ezek ugyanis az egészség alappillérei.

(Fotó: shutterstock, pexels)