Jó lenne, ha valaki csak úgy a kezünkbe adná a hosszú, boldog házasság receptjét. Ha a másik egyetlen rezdüléséből tudnánk, mire vágyik a kedvesünk. Nem lehetetlen a kérés! Győry-Zelencsuk Tímea táncművész és táncpedagógus azt vallja, hogy a kiegyensúlyozott párkapcsolat receptjének egyik fontos hozzávalója a tánc, ami segít ráérezni az egymásra figyelés szépségére.

– Zenetanárként és táncpedagógusként is dolgozom. Régóta foglalkozom jegyespárokkal, akik azzal a kéréssel fordultak hozzám, hogy szeretnék, ha felkészíteném őket az első közös táncukra, amit házastársként lejtenek – meséli Tímea, aki az órák során elkezdte komolyan tanulmányozni a párok működésének pszichológiáját, a kapcsolódási jellegzetességeket. – Elvégeztem egy szakirányú képzést, így már a végzettségem is adott ahhoz, hogy segítsek a hozzám fordulók kapcsolatának megerősítésében. Kifejlesztettem egy saját módszert, amiben felhasználom a zene és a tánc terápiás jellegét. Minden ember más és más, ezt figyelembe véve sohasem egyformán zajlik a terápia.

Kapcsolódást tanít

Tímea hisz abban, hogy ha lélekben is felkészülünk arra, hogy együtt leszünk, akkor megvalósul az osztatlan figyelem. Ezen dolgozik óráról órára a hozzá érkező párokkal.

– Sokféle gyakorlaton keresztül érjük el ezt az állapotot, az egészen egyszerű feladatoktól az összetettebbekig. Akár behunyt szemmel, akár szavak nélkül, akár érintés segítségével, de mindenképpen nagyon szoros kapcsolódást tanulunk. Mozgással kötöm össze a pszichológiát. A tánclépések elsajátítása előtt kezdjük el megtanulni az együtt mozgást, az együtt légzést, az egymásra hangolódást. Ezután jöhetnek csak a tánclépések! Megfigyeltem, hogy ezen a szinten már egészen felszabadultan táncolnak egymással a partnerek! Minőségbeli változás jön létre a kettőjük kapcsolatában, ami nem csak a táncparkettre korlátozódik: bármilyen hétköznapi helyzetben, konfliktuskezelésben a segítségükre lehet az, amit itt tanulnak.

Párterápia után jöhet a tánc!

A két gyermeket nevelő táncpedagógus indíttatása igen erős, mivel a házasságot kiemelkedően fontos értéknek tartja.

– Jómagam is házasságban élek, épp ezért a házasság élharcosaként lényegesnek tartom, hogy segítsek a pároknak óvni, védeni, ápolni a kapcsolatukat. Utat mutatok, hogy minden nap tegyenek valami apróságot egymásért, hogy a kis kertjük mindig szép zöld maradhasson. Előfordult már az is, hogy párok a kapcsolatukat szerették volna megmenteni a tánccal. Ilyenkor család- és párterapeutához irányítom őket. Azt szoktam mondani, hogy ha becsülettel végigcsinálták ezt a részét a kapcsolatuk újrahangolásának, akkor jöhetek én a képbe. Hiszen én a párkapcsolat napi szintű gondozásában tudok segíteni. Ha egy házaspár elégedett, nincsenek komoly problémáik, de nem is szeretnének eljutni arra a szintre, hogy szakember segítségével mentsék meg a házasságukat, akkor az én táncterápiás módszerem megelőzésnek is kiváló.



Felér hat hónap randizással

Lehetőséget kap a férfi, hogy megélje a férfiszerepet, és lehetőséget a nő, hogy nőnek érezhesse magát.

– Nagyon sokat tanultam a párkapcsolat pszichológiájáról, és nagyon sokat tanultam a táncról. Rájöttem, milyen szépen összekapcsolható a látszólag két különböző tudás – mondja Tímea, majd saját, személyes tapasztalatáról mesél. – Amikor megismerkedtem a férjemmel, arra kértem őt, hogy jöjjön el velem tangózni, mert többet megtudok róla néhány tánccal töltött óra alatt, mintha hat hónapig randizgatnánk és beszélgetnénk. A tánc során kiderül, mennyire értik meg egymást a felek, működik-e a kémia? Lehetőséget kap a férfi, hogy megélje a férfiszerepet, és lehetőséget a nő, hogy nőnek érezhesse magát. Hogyan legyen határozott a férfi, miként tudja a testével megmutatni, mi a szándéka? Hogyan engedje meg a nő, hogy vezessék? Mentális szinten kell ezeket az érzéseket helyre tenni! Ha a gyakorlatokban, a társastánc során már letisztulnak a férfi és a női szerepek, akkor az életben is sokkal könnyebben kezeljük a hétköznapi problémákat. Nem arról van szó, hogy mindent ráhagyunk a férfira, nem is alá/fölé rendelt viszonyról, hanem arról, hogy a megteremtett összhang és biztonság érzése nem enged teret a nagyobb konfliktusoknak.

Sohasem késő elkezdeni

A boldog párkapcsolat alapja a minőségi együtt töltött idő, a teljes odafigyelés.

– Nem életkorfüggő, mikor érik meg a vágy a házastársakban arra, hogy felfrissítsék, magasabb szintre emeljék a kapcsolatukat. Éppen két hete jár hozzám egy páros, akik 35 éve házasok. A férj évfordulós ajándéka a felesége számára a táncbérlet volt. Elárulták, hogy még a házasságkötésük előtt rendszeresen eljártak táncolni, és amint egybekeltek, abbamaradt a közös tánc. A feleség egy idő után ezt nehezményezte is, de 35 évnek kellett eltelni ahhoz, hogy a férj összeszedje a bátorságát, és meglepje kedvesét ezzel a rendkívül figyelmes és romantikus ajándékkal. A boldog párkapcsolat alapja a minőségi együtt töltött idő, a teljes odafigyelés. Nehéz beépíteni a rohanó hétköznapokba a táncidőt, ezt jól tudom, hiszen a gyermekeink miatt sokfelé kell osztani a figyelmünket. Rendkívül fontos, hogy szánjunk egymásra időt a párunkkal! Nálunk gyakran a konyha alakul át tánctérré, amikor kettesben maradunk a férjemmel. A házasélet ne merüljön ki a hétköznapi problémák megoldásában, hiszen akkor már nem párkapcsolatról és nem szerelemről beszélünk. Fontos, hogy a házasságnak természetes része legyen a minőségi kapcsolódás!