– Azt szeretnénk, ha a magyar emberek a saját tulajdonú otthonukban élhetnének, biztonságban, a CSOK pedig ebben az otthonteremtésben segít – mondta az kibővített CSOK-kölcsönnel kapcsolatban. Kifejtette: ez egy olyan, vissza nem fizetendő támogatás, aminek nagysága attól függ, hány gyermeket vállalnak, nevelnek a szülők, és akár a 10 millió forintot is elérheti. Kapcsolódik hozzá egy kedvezményes kamatozású kölcsön is, akár 15 millió forintos összegben, amit most már használt lakás vásárlásához is igényelhetnek. A kormányzásunk egyik alapvetése, hogy a családtámogatásokat folyamatosan bővítjük, egyre szélesebb kör számára igyekszünk elérhetővé tenni a kedvezményeket.

Az autóvásárlási támogatással kapcsolatban elmondta: a javaslatot a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) fogalmazta meg. A nagycsaládosoknál gyakori probléma, hogy a családi autó régebbi, rosszabb állapotú, ráadásul, ha jön a negyedik gyermek, már nem fér el a család egy klasszikus ötszemélyes kocsiban. Ezért egy, legfeljebb két és fél millió forint támogatást biztosítunk a legalább három gyermeket nevelő családok számára új, 7 személyes autó vásárlásához. Fontos, hogy a támogatás mértéke az autó vételárának a felét nem haladhatja meg, és ezt az összeget önrészként is felhasználhatják a családok hitelfelvétel esetén. Azt is érdemes tudni, hogy a fogyatékkal élő gyermek életkora nem számít korlátnak a támogatásban, mert őket gyakran élethosszig szállítani kell.

– Háromgyermekes családként a mi életünkben is megvannak a mindennapi kihívások. Nagy szükség van a spontaneitásra és a rugalmasságra, annál is inkább, mivel már akkorák a gyerekeink, hogy bármikor felhívhatnak minket egy-egy légből kapott ötlettel, ami átalakítja nemcsak a napunkat, hanem akár a következő heteinket – mondta az államtitkár.

– Az én elsődleges munkahelyem a családom, az életnek ez az egyetlen területe, ahol pótolhatatlannak érzem magam. Ezért is fontos, hogy az összes családért végzett munka mellett ne sérüljön a sajátunk. Hálás vagyok, hogy annak idején hat évet otthon tudtam tölteni a gyerekekkel, erre az alapra tudunk építkezni. A gyerekek pedig a mai napig kikövetelik a figyelemből a maguk részét, ráadásul egy hónapja van egy kutyánk is, ami azt jelenti, hogy még valakiről gondoskodni kell – mesélte a Lokálnak Novák Katalin.

Akár 25 millió forint vissza nem fizetendő támogatás

– A július 1-jén elindított családvédelmi akcióterv megerősíti a családok anyagi helyzetét, és segíti a fiatalokat az életkezdésben – ezt már a Mediaworks vidéki napilapjaiban szombaton megjelent interjújában mondta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Novák Katalin hangsúlyozta, a kormány arra törekszik, hogy segíteni tudjon azoknak a fiataloknak, akikben "érik az elhatározás a gyermekvállalásra, és anyagi biztonságérzetet szeretnének".

Kifejtette: a Babaváró Támogatás azokat a házaspárokat érinti, akik elköteleződtek a családalapítás mellett, nincs stabil egzisztenciájuk, és a saját lábukra szeretnének állni. A szabad felhasználású hitellel biztosítják a fiataloknak, hogy anyagi mozgásterük növekedjen - fogalmazott.

Hozzátette: a július 1-jén életbe lépett, a gyermek születése előtt igényelhető támogatással kivételt tettek, a júliusban született gyermekekre utólag is benyújtható az igénylés, de legkésőbb július 31-ig.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) mellett kevésbé ismert a jelzáloghitel elengedésének a lehetősége. Eszerint abban a családban, ahol ingatlanfedezetű jelzáloghitel van, és újabb gyermek születik, az állam a második gyermek után egymillió, a harmadik gyermek után négymillió, minden további gyermek után egy-egymillió forintot átvállal a tartozásból.

A Nagycsaládosok autóvásárlási támogatásáról elmondta: az autókereskedőktől érkezett jelzés arról, hogy a tesztautók vásárlására is vonatkozzon a támogatás, mivel ezekhez kedvező áron juthatnak hozzá a családok. Ismertette: a támogatandó járművek közé a legfeljebb egy éve forgalomba helyezett, maximum kétezer kilométert futott autók tartoznak.

Az államtitkár közlése szerint a Családvédelmi Akcióterv alapján egy nagycsaládot tervező házaspár összesen 25 millió forint vissza nem fizetendő támogatással és tízmillió forintos kölcsönnel számolhat.