Más dózisra lehet szükség

Ahogy beköszönt a melegebb idő, úgy érdemes gyakrabban ellenőriznie a betegnek a vércukor-szintjét, ugyanis nyáron a glükózszint hajlamos ingadozni, nagyobb kilengéseket produkálni. Az értékeket ossza meg kezelőorvosával is, hiszen megeshet, hogy a kánikulában más dózisra van szükség, mivel ekkor eleve alacsonyabb a vércukor mennyisége.

Hipoglikémia veszély!

Nem kell, hogy a cukorbetegséggel élőknek a nyár egyet jelentsen a gyakori hipoglikémiával. Bár való igaz, a meleg hőmérséklet és a magasabb páratartalom jelentősen megnöveli az esélyét, ám ha betart néhány óvintézkedést, úgy kivédheti a vércukorszint leesését. Fontos, hogy a legmelegebb órákban ne menjen napra, a fizikai aktivitást a reggeli és esti órákban végezze, valamint különösen figyeljen oda étrendjére, és lehetőleg kerülje az alkohol fogyasztását! Érdemes ilyenkor gyakrabban ellenőrizni a vércukor-szintet egyrészt a pontosabb dózis meghatározásáért, másrészt egy esetleges tünetmentes hipoglikémia felderítéséért.

Mielőtt elutazna

Az utazás eleve nagy stresszel jár, hiszen sok mindenre oda kell figyelni. Ez a cukorbetegekre hatványozottan igaz. Első körben konzultáljon kezelőorvosával, aki elmondja, mi mindenre kell odafigyelni, mit csináljon vészhelyzetben, hogyan tárolja a gyógyszereit, inzulinját, valamint, hogy milyen dózist kell majd alkalmaznia, ha más időjárási körülmények közé utazik.

Vigyázzon a lábaira

A cukorbetegség egyik szövődménye a neuropátia/diabéteszes láb. Mivel a betegek gyakran nem érzik, amikor valami felsérti a talpukat, ezért fontos, hogy ne járjanak mezítláb és minden este ellenőrizzék a lábukat, nincs-e rajta seb. Amennyiben ezt elmulasztják, úgy súlyos fertőzés, fekély is kialakulhat.

Használjon napvédőt!

A fényvédők használata az egészségeseknél is fontos főleg a melanóma kialakulása miatt, ám ha valaki cukorbeteg, akkor a naptejekre még nagyobb szükség van. Ha ugyanis leég, szintén kikerülhet a normál tartományból a glükóz-szint, ráadásul ekkor a dehidratációval is számolni kell - mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Okosdiabetológia

Az okosdiabetolgiával még könnyebben és gyorsabban elérhető a diabetes komplex terápiája. Része az online vércukornapló, a szöveti glükózmonitorozás, illetve a telediabetológia.