Schanda Tamás a tehetséggondozást végző szakemberek munkáját méltatva arról beszélt, hogy fel kell kutatni a fiatalokban meglévő talentumot és segíteni kell őket a kamatoztatásában. "Büszkék vagyunk" arra a munkára, amit a fiatalokért végeznek – hangsúlyozta az eseményen jelenlévő 65 díjazottat megszólítva.

Felidézte: a Nemzeti Tehetség Program keretében évente 300-350 ezer fiatal tehetséggondozására nyílik lehetőség, akiknek a fejlődéséhez több ezer tehetséggondozó pedagógus biztosítja a hátteret.

A tehetségprogram létrejötte óta csaknem 12 ezer olyan projekt nyert el támogatást, amely hátrányos helyzetű, roma és fogyatékos fiatal tehetségeket támogat célzott pályázatokkal. Határon túlról mintegy 44 ezren vehettek részt a programban. 2013 óta Bonis Bona-díjjal 850 tehetséggondozó szakember munkáját ismerték el – sorolta az államtitkár.

Scanda Tamás kifejtette: a többi között a technológiai fejlődés, a digitalizáció és a "globális gazdasági trend elmozdulása" innovációra, folyamatos újításra, valamint a tehetségek felkutatására és felemelésére sarkall Magyarország versenyképességének növelése érdekében. A magyar gazdasági növekedés mértéke a legmagasabb az Európai Unióban, ezért a kormány hosszútávú célként tűzte ki, hogy Magyarország 2030-ra az öt legélhetőbb és leginkább versenyképes ország egyike legyen Európában. A mai fiatal generáció aktív részese és formálója lesz azoknak a gazdasági, technológiai és társadalmi folyamatoknak, amelyek ennek a célkitűzésnek az eléréséhez vezetnek – jelentette ki Schanda Tamás, kiemelve: az ország jövője és versenyképessége jelentős részben a tehetséggondozó szakemberek munkáján is múlik.

A szülők és a tanárok tehetnek a legtöbbet

– A tehetségek felismerésében nagyon nagy szerepe van azoknak, akik nap mint nap foglalkoznak velük: a szüleiknek és a tanáraiknak. Ők észreveszik, hogy a fiatal kiemelkedő valamely területen, utána pályázhatnak a Nemzeti Tehetség Program támogatására – mondta a csalad.hu-nak Zsédenyi Adrienn, a Nemzeti Tehetség Program fővédnöke. Az énekesnő hozzátette: a támogatásnak köszönhetően a fiataloknak több lehetőségük marad azzal foglalkozni, amiben kiemelkednek, nyugodtabb fejlődési körülményeket biztosít a program, ez pedig véleménye szerint elengedhetetlen a kibontakozásukhoz.

Díjak a tehetség segítőinek

Idén életműdíjat kapott

  1. Dr. Balogh László (Debrecen, Magyar Tehetséggondozó Társaság, Debreceni Egyetem, Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége);
  2. Lévainé Kovács Róza (Karcag, Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola);
  3. Szakácsné Nemere Györgyi (Budapest, Emberi Erőforrások Minisztériuma).

A Kiváló Tehetséggondozó Szervezet díjjal a debreceni A Matematika Összeköt Egyesületet tüntették ki, amely egyebek mellett a "Medve Matek" eseményeinek szervezőjeként ismert. Elismerést vehetett át még több mint ötven tehetséggondozó, tehetségfejlesztő és tehetségsegítő szakember.

A Tehetségbarát önkormányzat díjat olyan önkormányzatok nyerhetik el, amelyek folyamatosan segítik a tehetséges fiatalok felkutatását, támogatását, és példamutató együttműködést folytatnak a tehetséggondozó szervezetekkel. A kitüntetést idén Tata, Kisvárda, Nagykőrös, Karcag, Debrecen, és Budapest IX. kerülete, Ferencváros nyerte el.