Kásler Miklós úgy fogalmazott: 2010 óta Magyarországot családbarát kormány vezeti, a politika prioritása a család. A családvédelmi program 7 pontjából nagyon jelentős a bölcsődék fejlesztése, az a cél, hogy 50 ezerről 70 ezerre emelkedjen a férőhelyek száma. Így 2022-re minden kisded bölcsődei elhelyezése biztosított lesz. A téma jelentőségét igazolja, hogy a terület élére miniszteri biztost nevezett ki.

Segítséget kapnak a dolgozó szülők

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár arról beszélt: az a cél, hogy minden család segítséget kapjon, ahol dolgoznak a szülők. Mint mondta, tudja, hogy a kisgyermekek idegenekre bízása nagyon nehéz döntés a szülők részéről. Ezért is szeretne a kormány jobb infrastruktúrát és személyi feltételeket biztosítani annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb biztonságban legyenek a gyermekek. Az, hogy a jövőben miniszteri biztos dolgozik majd ezen a területen, garanciát jelent a kormány terveinek megvalósítására. Kijelentette: a következő évben a korábbinál több forrást biztosítanak majd erre a célra, ami azt is jelenti, hogy a bölcsődék is nagyobb a szerephez jutnak, tovább emelkedik az intézményekben dolgozók fizetése, és olyan ötletpályázat jelenik majd meg, amely segíti az önkormányzatok bölcsődeépítési programját.

Komplex fejlődés a cél

A bölcsődei ügyek koordinációjáért felelős miniszteri biztos elmondta, hogy egész életpályája a bölcsődéről szól, kezdetben gondozónőként, majd bölcsődevezetőként dolgozott, 10 éve pedig a minisztériumból segíti a munkát. Látja a bölcsődei rendszer működését, és visszaigazolódnak az elmúlt évek intézkedései. Nagy eredménynek tartja, hogy a gondozó munkakörből kisgyermeknevelői munkakör lett, ez egyben szemléletváltást is jelent. Megváltozott a finanszírozási rendszer, és kiépült a pedagógus életpályamodell. Kijelentette: az a célja, hogy megtörténjen a bölcsődei ellátás komplex fejlesztése.