2018-12-15 08:00:00 Adventi hangverseny Martonvásáron

Az Óperenciás tengeren innen és túl

2017. November 4. - 2017. November 4.

Érdi Tamás és az Anima Musicae Kamarazenekar ad koncertet Kanada fennállásának 150. évfordulója alkalmából a Zeneakadémián.

Műsor:

Ludwig van Beethoven: Coriolan – nyitány, op. 62

Ludwig van Beethoven: c-moll zongoraverseny, op. 37

szünet

Godfrey Ridout: Nyitány Joseph Quesnel Colas et Colinette c. operájához

Christopher Butterfield: Excelsior

Kodály Zoltán: Galántai táncok

Előadja:

Érdi Tamás (zongora)

Anima Musicae Kamarazenekar (művészeti vezető: G. Horváth László)

Vezényel: Ajtony Csaba

Érdi Tamás az észak-amerikai szólókoncertjei után, az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen zárja a 150 éves Kanadát köszöntő koncertsorozatát 2017. november 4-én, a Zeneakadémián.

A 150 éves Kanada történelme 1956-ban szorosan összekapcsolódott Magyarországéval: a népességszámához viszonyítva a legtöbb magyar menekültet fogadta be a szovjet megszállás után. A magyarok hozzájárultak Kanada társadalmi sokszínűségéhez, gazdasági és tudományos fejlődéséhez, valamint zenei életében is meghatározó szerepet játszottak akkor és teszik ezt azóta is. A koncert az évforduló mellett e különleges kapcsolat előtt is tiszteleg.

Érdi Tamás kanadai állami ösztöndíjjal szerzett művészdiplomát Leon Fleisher osztályában, aki Vásáry Tamás szerint a világ leghíresebb zongoraművésze és zenepedagógusa. Ösztöndíjas évei alatt megszámlálhatatlan barátot talált Torontóban, és állítása szerint, az ő segítségük nélkül nem tudta volna befejezni a tanulmányait. A művész számára külön öröm ez a budapesti koncert, hiszen ezzel is kifejezheti háláját.

Az est folyamán az ’Óperenciás-tenger’ túlpartjáról két kanadai szerző művét ismerheti meg a magyar közönség, képzeletben bejárva Kanada zenei fejlődésének útját a kezdetektől napjainkig. Joseph Quesnel Colas et Colinette című vígoperája - melynek nyitányát az opera témáiból Godfrey Ridout komponált meg -, a kanadai zeneirodalom legrégebbi ismert zenekari műve. A 18. századi zeneszerző színpadi darabjának hangzásvilága bécsi klasszikus kortársai közül leginkább Haydn stílusához áll közel.

A nyugati parton élő zeneszerző, Christopher Butterfield művén keresztül a közönség a kortárs kanadai komolyzenéből is ízelítőt kaphat az Anima Musicae Kamarazenekar hangversenyén. Az ’Óperenciás-tenger’ innenső partjának zeneirodalmát az estén Ludwig van Beethoven nyitánya és zongoraversenye mellett a szintén évfordulós Kodály Zoltán Galántai táncok című műve képviseli. A zenekari szvitben az 1800 táján elhíresült, és a Kodály gyermekkorában Mihók prímás által vezetett ’galántai banda’ dallam- és tánchagyománya elevenedik fel.

Érdi Tamás és az Anima Musicae Kamarazenekar közös koncertje kiváló alkalmat ad a két évforduló apropóján Magyarország és Kanada közös gyökereinek feltérképezéséhez. Az este karmestere a Vancouverben élő, kolozsvári születésű Ajtony Csaba lesz.

Rendező: Cimbora Alapítvány

Támogató: Kanada Nagykövetsége Magyarországon, Kanadai-Magyar Kereskedelmi Kamara, NKA

Jegyár: 1 500, 1 900, 2 900, 3 900 Ft

További információk: itt.