2017-10-18 00:00:00 Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál

Összes cikk

Nemcsak az emberek, a kagylók is felelősek a globális felmelegedésért

2017. Október 16.

Hatalmas mennyiségű üvegházhatású gázt, metánt és kéjgázt bocsátanak ki az óceánok fenekén élő kagylók és férgek a beleikben lévő baktériumok révén - figyelmeztetnek a Cardiffi és a Stockholmi Egyetem kutatói.

Kutatási együttműködést kötött Magyarország és Irán

2017. Október 16.

Egyetemek közötti kutatási-szakmai együttműködésről írt alá keretmegállapodást Irán és Magyarország a két ország közötti oktatási kapcsolatok erősítése érdekében - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkára.

Már több mint ötezer önkéntes életmentő van az országban

2017. Október 16.

Elindult a Szív City elnevezésű, életmentést segítő mobilalkalmazás az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ). Az applikáció letölthető androidos és IOS-rendszeren egyaránt.

Már jövőre érzékelhetőek lesznek a budai egészségügyi fejlesztések

2017. Október 16.

Már jövőre érzékelhetőek lesznek az emberek számára a budai egészségügyi fejlesztések - mondta a nemzetgazdasági miniszter egy hétfői sajtótájékoztatón, amelyen elhangzott, hogy a II. kerület 6,8 milliárd forint állami támogatással új szakrendelőt kap.

Megrázó élmény – az áramütés mint háztartási baleset gyermekkorban

2017. Október 16.

Az áramütés gyermekekre és felnőttekre egyaránt veszélyes. Otthonainkban leginkább az 1–5 éves korosztály van kitéve az áramütés veszélyeinek. Ők általában puszta kézzel vagy valamilyen fémtárggyal nyúlnak közvetlenül a konnektorba. A tinédzser korosztály már jellemzően a háztartási elektronikai eszközök használata során sérül.

Élelmiszerkonvoj vonult Budapesten keresztül

2017. Október 16.

Harminc tonna, tizenkilenc cégtől érkezett, rászoruló családoknak szánt ételadományt szállított keresztül Budapest történelmi belvárosán egy teherautó-konvoj hétfőn, hogy felhívja a figyelmet az élelmezési világnapra.

Szupergyors internetet kapnak az iskolák

2017. Október 16.

Szupergyors internetet és teljes wifi-lefedettséget kapnak az állami és egyházi iskolák 2019 végéig - jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Átlagosan 24 ezer forinttal lesz több a novemberi nyugdíj

2017. Október 16.

Egész évre számítva 9,6 százalékos kiegészítést, emellett nyugdíjprémiumot is kapnak novemberi ellátásukkal együtt a nyugdíjasok – jelentette Balog Zoltán. A miniszter hozzátette: átlagosan 24 ezer forinttal magasabb összegre számíthatnak az idősek.

Bagdy Emőke: A gondolatnak óriási hatalma van a baba-mama kapcsolatban is

2017. Október 16.

A gondolatnak és az érintésnek óriási hatalma van a baba-mama kapcsolatokban is – állítja Bagdy Emőke klinikai pszichológus, aki a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szervezésében megrendezett Baba-mama/papa klubok országos találkozóján „Mit adhatunk babáinknak és mit kaphatunk tőlük” címmel tartott előadást. A neves előadót a baba-mama gondolati és fizikai kapcsolatok hatásairól, a kötődés fontosságáról, az apák és nagyszülők szerepéről kérdezte a Családháló.hu.

Ismét fogyatékossággal élő sportolókkal futott együtt az EMMI csapata

2017. Október 16.

A Spar Budapest Maraton az egyik legnagyobb hazai szabadidősport-rendezvény, mely a hagyományoknak megfelelően idén is két napon át tartott. 81 országból több mint 30 ezren vettek részt a nagyszabású futóeseményen, de rengeteg kísérő és szurkoló követte az eseményeket az utak mentén is. A rekordszámú nevező ismét jó példa arra, hogy Magyarország sportnemzetből sportoló nemzetté válik.

Elindult az életmentő alkalmazás

2017. Október 16.

A mobiltelefonra letölthető Szív City alkalmazás életeket menthet azzal, hogy hirtelen szívmegálláskor a helyszínre irányítja a legközelebbi elsősegélynyújtókat. Az Újraélesztés Nemzetközi Napján (Restart a Heart Day) már élesben működik az alkalmazás, az Országos Mentőszolgálat kijelölt mentőállomásain pedig országszerte lehetőséget biztosítanak az újraélesztéshez szükséges mellkaskompressziók begyakorlására.

Iskolai balesetek – biztosítás és teendők

2017. Október 16.

„Kedves szülő, ne ijedjen meg! Azért telefonálok, mert gyermeke a testnevelésórán eltörte a karját...” – Nem is gondolnák, milyen gyakoriak az ehhez hasonló rémisztő telefonhívások a tanévben. Hazánkban évente mintegy négyezer iskolai baleset történik, és köztük a leggyakoribb a csonttörés. Cikkünkben az ilyenkor szükséges tennivalókat ismertetjük, illetve bemutatjuk a hasonló esetekben alanyi jogon járó gyermek- és ifjúsági balesetbiztosítást.

Elkezdődött a keresztféléves felvételi eljárás

2017. Október 15.

Vasárnaptól lehet jelentkezni a jövő februárban induló keresztféléves felsőoktatási képzésekre. A jelentkezők november 15-ig dönthetik el, hogy melyik egyetem vagy főiskola milyen képzésén szeretnének továbbtanulni - közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel.

Át kell törni a közöny falát – A fehér bot napján

2017. Október 15.

Vakvezető kutya, fehér bot, közlekedési és tájékozódási technikák, speciális programok a számítógépen és a mobiltelefonon. Különböző megoldások, amelyek a látássérült emberek mindennapjait könnyítik meg. Miként szolgálják a technikai fejlesztések az érintetteket, és mit tehet a környezet azért, hogy a vak és gyengénlátó emberek teljes életet élhessenek? Október 15-e a látássérültek (a fehér bot) nemzetközi napja.

Életünk szinte minden pillanata a virtuális világhoz is köthető

2017. Október 15.

Ma naponta hatvan százalékkal több digitális adatot hozunk létre, mint tíz évvel ezelőtt egy teljes év alatt, ráadásul mindezt több mint negyvenháromszor gyorsabban tudjuk megtenni.

Így kell jól kezet mosni

2017. Október 15.

Október 15-e a kézmosás világnapja. Egy friss felmérés szerint a magyarok 75 százaléka fél attól, hogy tömegközlekedési eszközön vagy nyilvános mosdóban elkaphat valamilyen fertőzést - mondta el az InfoRádióban Rákay Erzsébet, a János Kórház Kórházhigiénés Osztályának vezetője.

Minden negyedik gyermeknek fogynia kellene

2017. Október 15.

Minden negyedik gyermeket érint a túlsúly vagy az elhízás Magyarországon - mondta Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke vasárnap az M1 aktuális csatornán.

Október 23. - A Facebookon hív közös ünneplésre a kormány

2017. Október 15.

A kormány Facebook-videóban hívja fel a figyelmet a Terror Házánál rendezendő október 23-i ünnepségre, a 15 órakor kezdődő rendezvényen beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök - közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára vasárnap az MTI-vel.

Húsz magyar induló a fiatal szakmunkások világversenyén Abu Dhabiban

2017. Október 15.

A világ 60 országából, 1300 fiatal szakember 51 szakmában versenyez október 15-18 között. Magyarországot 19 szakmában 20 versenyző képviseli.

Tárlattal és előadással várja a látogatókat a Hungarikum Élményház

2017. Október 15.

Interaktív kiállítás és színházi előadás is várja az érdeklődőket a Hungarikum Élményházban Budapesten.