2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

Veszélyben a balatoni pancsolás?

Egy vállalkozás 55 kilométeres sebességgel száguldozó, több mint négy méter hosszú, üresen is 375 kilogramm súlyú elektromos jetskiket akar a Balatonra telepíteni – írja a Balatontipp.

A szándék már csak azért is különösen veszélyes, mert a tavon az általános sebességkorlátozás hiányában maximális sebességgel száguldozhatnak olyan helyeken is, ahol egyébként a jogszabályok szerint szabadon lehet úszni, fürödni, fürdő eszközt használni. A szabályok egyedül a hivatalosan kijelölt strandok bójákkal lehatárolt területén zárja ki az ilyen, kisgéphajóként vizsgáztatott eszközök használatát.

A Balaton Fejlesztési Tanács októberi ülésén bízta meg a közbiztonsági tanácsadó testületét, hogy az érintett szervezetekkel egyeztetve dolgozzon ki megoldási javaslatot. Az előkészítés után a testület februári ülésén Bóka István előterjesztése alapján úgy foglaltak állást, hogy a “hosszútávú következményeket is figyelembe vevő társadalmi-, politikai döntés szükséges, amelynek ismeretében lehet a továbbiakban a felvetett probléma biztonsági és szabályozási kérdéseit elemezni. A felvetett félelmek egyelőre semmiféle tapasztalattal, vagy gyakorlattal sem támaszthatóak alá. Ez ügyben tehát a célok kitűzése, pontosítása nélkül a jogszabályokhoz történő hozzányúlás be nem látható következményekkel járhat.”

A BFT-hez hasonlóan a Balatoni Szövetség is nagy elánnal indult az ügyben. A szövetség novemberi ülésén Balassa Balázs elnök a Nők a Balatonért Egyesület kezdeményezéséhez csatlakozva jelentette be, hogy kikéri a tagok álláspontját a kérdésről.

A téma a minap került a BSZ közgyűlése elé Fonyódon. Az írásos előterjesztés leszögezi, hogy a “Balatoni Szövetség polgármesterei tisztában vannak azzal, hogy elengedhetetlen a turisztikai szolgáltatások színesítése, de az csak a hagyományaink, az értékeink megőrzése mellett történhet. A családbarát, biztonságos szolgáltatások számtalan lehetőséget kínálnak a kulturált kikapcsolódásra. A Balaton egy biztonságos vízfelület, melynek biztonságát továbbra is fenn kell tartani.”

A fonyódi ülésen hozzászóló polgármesterek egy része az elektromos jetskik teljes tiltása mellett érvelt, de néhányan voltak olyanok is, akik a megfelelő helyen kialakított zárt pályás használatot el tudnánk fogadni a szakértői javaslat szerint. De csak azt. Olyan nem volt, aki szabadjára engedné ezeket a járműveket, illetve használóikat a Balatonon.

Az egyértelműen legalább keményen korlátozó álláspontok ellenére végül ilyen határozat nem született. A tagok elfogadták az elnök javaslatát arról, hogy kérdőívvel újra kérdezzék meg magukat.

A Balaton Fejlesztési Tanács és a Balatoni Szövetség elmulasztott döntésével így szabad maradt az út ahhoz, hogy egyre több elektromos jetski jelenjen meg a Balatonon az idei szezontól.

(balatontipp.hu)