Naponta száz táviratot küldünk ma is

Minden nap nagyjából száz táviratot adtunk fel tavaly Magyarországon. A Magyar Posta Zrt. nemcsak fenntartja a szolgáltatást, hanem januártól fejlesztette is.

A törvény már nem kötelezi a Magyar Posta Zrt.-t a táviratküldő szolgáltatás fenntartására, mégis van rá lehetőség Magyarországon, ahogyan egyes távközlési vállalatoknál is.

Tavaly 35 ezer telegrammot adtak fel a posta rendszerén keresztül – tájékoztatta a társaság a Magyar Nemzetet –, vagyis naponta átlagosan 96 kérés érkezett a társasághoz. Ehhez jön még a Magyar Telekom és az Invitel szolgáltatása, igaz, itt a postához képest kisebb a forgalom.

Háromféleképpen adhatunk fel táviratot

Az ügyfelek háromféleképpen adhatnak fel táviratot: személyesen az egyes postákon, online a Posta.hu oldalon vagy pedig telefonon keresztül, a Magyar Telekom központi 192-es hívószámán. A távirat csak belföldi címre adható fel.

Ha személyesen szeretne valaki táviratot feladni, akkor azt táviratlap kitöltésével teheti meg, és igény esetén, külön díj ellenében választhat a lehetséges dísz- vagy gyászlapok közül. A feladó kérheti, hogy a posta a táviratot a megadott címre vagy telefonon, faxon (kivéve a dísz- és gyászlapot), valamint a címben megjelölt postára vagy postafiókra kézbesítse. A hagyományos eljárás mellé januárban indította el a társaság az online feladás, illetve a bankkártyás fizetés lehetőségét.

Az egyszerű levelezőlaphoz képest olyan előnyökkel szolgál a távirat, mint például az időgarancia. Ezért meghatározott napra kézbesítés is megrendelhető. Ha a feladó sürgős jelzéssel adja fel táviratát, akkor üzenetét négy órán belül kézbesíti a posta. A társaság tehát fenntartja és fejleszti is a szolgáltatást, annak ellenére, hogy tapasztalata szerint a digitalizáció terjedése miatt az elmúlt években csökkent a táviratok száma.

Felére csökkent a táviratok száma

A postán belföldön felvett táviratok száma 2015-ben meghaladta a nyolcvanezret, tavaly már ennél kevesebb mint a felét adták fel az ügyfelek. A kézbesített táviratok száma szintén csökkenést mutat, hiszen 2015-ben 52 ezer volt, ami 2018-ra 25 ezerre esett vissza. A felvett és kézbesített táviratok száma közötti különbség abból adódik, hogy a táviratok egy részét a címzettnek faxon továbbítják.

A közönséges távirat első oldalának díja 2190 forint, minden további oldalért 320 forintot kell fizetni. A levéltávirat 1745 forintba, annak további oldalai 295 forintba kerülnek. A díjszabás eltér a kézbesítés módjától függően.

(Magyar Nemzet)