Ilyen a fiatalok titkos (virtuális) világa

Egyre nagyobb a digitális szakadék a szülők és a gyermekek között, ugyanis a fiatalok előszeretettel használnak olyan applikációkat, amelyek létezéséről az őseiknek még tudomásuk sincs. A továbbiakban néhány itthon is ismert példát mutatunk be.

Az első pár hónapban a szülő, majd pedig általában a fiatal mondja meg, hogy milyen applikáción szeretné tartani a kapcsolatot. Aztán a tini különválasztja a családot és a barátokat, ami sokszor két teljesen különböző rendszer használatát jelenti, és előfordul a legjobb szülői szándék ellenére is, hogy a gyermek nem szeretné a két kommunikációs csatornát keverni. Vagyis más appon keresztül várja a szülői aggodalmakat, kéréseket és iránymutatást tartalmazó üzeneteket, mint a barátaitól érkező rengeteg információt. Hiába tanulja ki a lelkes apuka mondjuk a whatsapp működését, a másik oldalon inkább az a kérés fogalmazódik meg, hogy maradjanak a Messengernél.

Amivel önmagában nem is biztos, hogy van bármi baj. Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, ettől függetlenül is érdemes nyomon követni, hogy a fiatal milyen alkalmazásokat használ. Nem azért, hogy minden titkát ki tudjuk lesni, hanem azért, hogy meg tudjuk óvni az online térben leselkedő veszélyektől. Sok program ugyanis függőséget okozhat, illetve egyik-másik népszerű alkalmazás könnyen vezethet lelki problémákhoz.

Az Independent című lap ez utóbbi kapcsán példaként említi a Kik Messengert, amelyen idegenek is tudnak beszélgetést indítani az ifjakkal, illetve a live.me vagy a YouNow nevű applikációkat, amelyekkel bárki élő közvetítést tud indítani akár a saját gyermek- vagy hálószobájából is.

A Kik Messenger széles körben teszi lehetővé az üzenetváltást, az alapszolgáltatásai teljesen ingyenesek, és nincs adatkorlát. Így tehát egy felhasználónév mögé bújva könnyen kapcsolatba tud bárki lépni a tinikkel. A programot sok kritika érte az elmúlt években, miután 2016-ban egy 13 esztendős lány egy, a Kik-en megismert, számára korábban teljesen idegen ember áldozata lett.

A TikTok egy videómegosztó platform, amelyen számtalan ifjú mutatja be karaoke tudományát, vagy zenei tehetségét. Előnye, hogy a feltöltött anyagokhoz csak azok férhetnek hozzá, akiknek azt a tartalom tulajdonosa előzetesen megengedi. Van azonban olyan lehetőség is, amikor teljesen nyitottá válik a profil, vagyis boldog-boldogtalan nézegetheti a produkciókat.

A Houseparty pontosan az, ami a nevében van, vagyis egy virtuális házibuli. Lehetőséget teremt a tiniknek, hogy élő videóchaten “gyűljenek össze” 2-8 fős csoportokban. Mivel mindenki egyenes adásban közvetíti tevékenységét, annak tartalma erősen függ a résztvevőktől, miközben mindenki az intim szférájába, otthonába engedi be - legalábbis virtuálisan - ismerőseit.

A live.me szintén egy élő videómegosztó felület, ami azáltal teheti ki nagy veszélynek a fiatalokat, hogy olyan tartalmat láthatnak, ami nem az ő korosztályuknak való. Ráadásul a közvetített tartalomért cserébe lehetőség van arra, hogy a nézők virtuális pénzzel fizessenek.

A YouNow is hasonló applikáció, ott azonban “aranyrudakat” adhatnak a nézők a másik felhasználónak. Mivel élő kép és események közvetíthetők, a szülői gondosság és odafigyelés minden esetben kívánatos, nehogy a tinik túlságosan lazán kezeljék a virtuális tér adta szabadságot.

Idehaza segítséget nyújthatnak az iskolapszichológusok, ha a szűkebb környezetben okoznak problémát a különböző applikációk (kirekesztés az osztályban, vagy az évfolyamtársak között). Kevéssé ismert, hogy ezeket a szakembereket a szülő is felkeresheti, így az érintett hamar szakemberhez kerülhet, aki aztán segíthet a további lépések megtételében.

(csalad.hu)