Babacsomagot kaptak vajdasági családok

A magyar nemzet jövője a gyermekeken áll, ezért a legfontosabb feladat a kedvezőtlen demográfiai helyzet megváltoztatása, a magyar kormány pedig az utóbbi években ezen dolgozik - hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár hétfőn Palicson, ahol a 2019 a külhoni magyar gyerekek éve programsorozat keretében babacsomaggal ajándékozott meg 80 vajdasági családot.

Hozzátette: fontos, hogy mindenhol minél több gyermek szülessen, ehhez pedig az kell, hogy a társadalom felfogása alapvetően átalakuljon. A kormány feladata pedig az, hogy minél több olyan intézkedést hozzon meg, amelynek köszönhetően formálható a szülők véleménye, illetve olyan kedvező társadalmi, gazdasági és politikai körülmény jöjjön létre, hogy az emberek akarjanak is minél több gyermeket vállalni. Ez nemcsak Magyarországra, hanem az egész Kárpát-medencére vonatkozik - tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy a tavalyi év a külhoni magyar családok éve volt, és ezt folytatva hirdette meg a Nemzetpolitikai Államtitkárság 2019-re a külhoni magyar gyerekek éve programot. Tavaly bevezették a babakötvényt és az anyasági támogatást, idén pedig ehhez hozzátették a babacsomagot is. A Köldökzsinór Programon keresztül a külhoni gyermekek számára olyan használható csomagot állítottak össze, amellyel a szülők az első időszakot könnyebben tudják venni - hangsúlyozta az államtitkár.

A családok támogatásán, illetve a gyermekvállalás ösztönzésén már több mint nyolc éve dolgozik a kormány - magyarázta Potápi Árpád János -, és a kedvező jelek már meg is mutatkoznak. Ha ezen az úton tudunk haladni, a remények szerint 2030-ra megáll a magyar népességfogyás, és ezután növekvő tendencia tud elindulni - részletezte.

(MTI, Fotó: Molnár Edvárd/MTI)