2019-06-22 00:00:00 Két nap a tudatosabb vásárlásért

Koncert, film, varázslat - hétvégi családi programajánló

A Víz világnapja, Liszt-kukacok a jazz világában, diafilmvetítős mesélés, mesenyomozás drámapedagógiával - színes a hétvége családi kulturális programkínálata, ezek közül emelünk ki néhányat.

A legkisebbeknek, vagyis a három évnél fiatalabbaknak, köztük a csecsemőknek szól a Kolibri Fészek Tekergők című programja szombaton 9.30-tól és 11 órától. Az előadás alapját a Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas költő, Orbán Ottó költeményei adják. A rendező Novák János azt mondta: “Ezek a versek a legkisebbek számára varázsversek. Áthatja őket a költő lányai iránt érzett szeretete. Én is a lányaim iránti rajongásból zenésítettem meg ezeket a szövegeket. Esténként így meséltem, daloltam nekik.” Az előadás nagyjából félórás, s egy rövid játékkal fejeződik be.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Víz Világnapja alkalmából szombaton tíz órától a Vízipók-csodapók egész estés animációs filmet nézhetik meg az érdeklődők. A jól ismert mese majdnem 80 perces verzióját a sorozat első két szériájának digitálisan felújított epizódjaiból készítették el, amiket összekötő jelenetekkel egészítettek ki. A vetítés után játékos előadást tart a WWF Magyarország.

A Varázsnapok a Tücsöktanyán sorozatban most vasárnap a tavaszvárás kerül a középpontba 10 óra 30 perctől egészen délután egyig. A Dagály utca 15. szám alatt rendezett programon lesz kézműves műhely, társasjátékkör és játszóház. A muzsikát Tamás Éva és zenésztársai biztosítják interaktív koncertjükkel. Pár lépéssel arrébb, szintén az Angyalföldi Gyermek és Ifjúsági Házban a hétvége utolsó napján délután fél öttől Kézen fekvő állatmesék címmel zenés animációs játékot mutat be a Malko Teatro előadása, a Holdvilág Kamaraszínház szervezésében. Simon Attila, színész, zenész egyszemélyes színházában olyan állatokról szóló mesék és dalok elevenednek meg, amelyek mind a magyar, mind pedig a bolgár folklórban fellelhetőek.

A Budapest Music Centerben folytatódik a Kalandra fül sorozat, szombaton az Óbudai Danubia Zenekar Hámori Máté vezényletével a Zenesztorik című előadással jelentkezik 10 óra 30 perctől. A programon a zene rövid történetét mutatják be általános iskolásoknak Kr.e. 100.000-től napjainkig. Az előadáson kiderül, hogy mi a csuda az a zene és miért találta ki az ember, hogy zenélni akar. Arra is fény derül, hogy vajon mit énekeltek a szerzetesek a középkorban, és mire táncoltak az ősemberek. A zene százezer éves történetét 45 percbe sűrítik össze a csontfurulyától a Star Warsig.

Az Erkel Színházba ezen a szombaton a csecsemőket és az édesapákat várják fél tízre a Bernáth-büfébe. Azért, hogy a hét közben intenzíven dolgozó édesapák se maradjanak ki semmi jóból, a hétvégeken rendezik meg a Ringatót, vagyis azokat a kodályi elvekre épülő foglalkozásokat, amelyeken a legkisebbek szüleik ölében ringatózva részesülhetnek kisgyermekkori zenei nevelésben. Az Óbudai Kulturális Központban vasárnap 11 órától Palya Bea ad családi koncertet Altatok címmel. A matinén olyan hangszerek szólalnak meg, amelyekkel a gyermekek és szüleik ritkábban találkoznak. Palya Bea szövegei szókimondóak, néhol kíméletlenül őszinték. Színpadi jelenlétével, varázslatosan szép hangjával, szuggesztív előadásmódjával azonnal a bűvkörébe vonja a közönséget a művésznő, aki Gerzson Jánossal lép színpadra.

A hétvége első napján Mini Pagonyfeszt lesz a Bartók Pagonyban. Tíz órától Agócs Írisz Mia nem álmos és a Masa és az eső című lapozóit mutatják be, az Irisz Agócs Illustration látványrajzolással, Hazay Ancsa Ringató foglalkozással várja a piciket. 11 órától Czernák Eszter A Világ legjobb játszótere című könyve kerül az asztalra és a gyermekkezekbe, majd pedig egy igazi játszótérré alakul a Pagony, ahol a résztvevők próbára tehetik magukat és tudásukat. Déltől diavetítés kezdődik Axel Scheffler könyveiből. Az irodalmi programok közben folyamatosan zajlik majd a “Maszatoló kézműveskedés”.

Szombaton tízkor kezdődik a Mesenyomozás a Medence körül a Piros Kakaóval. Az Attila út elején 7-12 év közötti gyermekek számára szerveznek kézműveskedést a drámapedagógia és a meseterápia eszközeivel. A mesenyomozás alatt logikai feladatok, akciózás, kincskeresés, érzékszerv-élesítés, mozgásos és csapatépítő játékok által derül fény a rejtélyre és saját kincseinkre. A programra a két szervező Facebook oldalán megtalálható űrlap kitöltésével előre be kell jelentkezni.

A Zeneakadámián szombaton 11.30-tól ismét összegyűlnek a Liszt-kukacok Akadémiájának tagjai, ezúttal egy Jazz játszótér erejéig. A 6-15 éves korosztálynak szóló programon Bacsó Kristóf szaxofonon, Fenyvesi Márton gitáron játszik. Az ütőhangszerek mögött Dés András ül, aki egyben a mesélő is. Ugyanezen a napon a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében az Unokák és nagyszülők hangversenyei sorozatban Csajkovszkij Csipkerózsikájának balettzenéje csendül fel Dénes-Worowski Marcell vezényletével tíz órától. A műsorvezető Seidl Dénes.

(csalad.hu)