2019-06-22 00:00:00 Két nap a tudatosabb vásárlásért

Így segítik az anyákat külföldön

Babaváró támogatás, családi otthonteremtési kedvezmény, nagycsaládosok autóvásárlási támogatása – Magyarország meglehetősen nagyvonalúan támogatja a családok életkezdését. Nézzük, mi a helyzet külföldön?

Sok ország szembesül azzal a problémával, hogy kevés gyermek születik, a babavárási kedvet is ennek megfelelően különféle ösztönzőkkel próbálják elősegíteni.

Oroszország

Oroszországban például évtizedek óta esik a gyermekvállalási kedv. Míg 1991-ben 149 milliós volt a népesség, addig tavaly már 9 millióval (majdnem egy magyarországnyival) kevesebben voltak és a medián életkor is megugrott 33-ról 39 évre.

Az orosz kormány ezért tavaly márciusban bejelentette, hogy havi 10-11 ezer rubelt (43 000 – 47 300 forintot) kapnak az édesanyák gyermekük másfél éves koráig.

A rossz anyagi helyzetben lévő családok egyszeri 300 ezer rubel (1 millió 290 ezer forint) támogatást kapnak minden egyes megszületett gyermek után – írta összeállításában a BBC.

Szerbia

A Magyarországgal szomszédos Szerbiában nagyon súlyos probléma a népességcsökkenés és az elöregedés. A hétmilliós lakosság átlagéletkora eléri a 43 évet.

Ott is tavaly márciusban jelentettek be egy új ösztönzőt, ennek értelmében a családok az első gyermek születésekor egyszeri 263 ezer forintnak, míg a második gyermek után havi 26 400 forintnak megfelelő összeget kapnak két évig. A három és még több gyermek után további juttatások járnak.

Olaszország

Ciprus és Spanyolország mellett Olaszországban az egyik legalacsonyabb a születések száma. A római kormány havi 80 eurót (25 ezer forintot) fizet minden megszületett gyermek után. A legszegényebb családok ennek a dupláját kapják havonta gyermekenként.

Németország

A németeknél mintha fordulna a trend, legalábbis 2016-ban több gyermek született, mint 1996 óta bármikor. Ezzel együtt is a kormány tovább próbálja könnyíteni a gyermeket vállaló párok helyzetét, például azzal, hogy a kicsi egyéves korától törvény szerint jár a bölcsődei hely.

Egy nemrég bevezetett törvény ráadásul garantálja a rosszabb anyagi helyzetben lévő családok számára az alacsonyabb bölcsődei és óvodai díjakat, azoknak pedig, akik szociális támogatásban részesülnek, ingyenes az elhelyezés.

(csalad.hu)