2019-05-30 00:00:00 Bondoró Utcaszínház Fesztivál Kapolcson

Huszárfelvonulás és vásári forgatag - családi programok a hosszú hétvégére

Március 15. egyszerre az egyik legfontosabb nemzeti ünnepünk, egyben a tavaszt is jelzi. Rengeteg programot ajánlunk a mostani hosszú hétvégére, köztük természetesen ünnepieket is.

Ünnepi programok

A március 15-i ünnepi programok hivatalos része 9 órakor kezdődik a nemzeti lobogó ünnepélyes felvonásával a Kossuth téren, majd fél 10-től huszármenet indul a Múzeumkertbe.

Fél 11-kor kezdődik a Nemzeti Múzeum kertjében az ünnepség, melyen beszédet mond Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Délután a Múzeumkertben rengeteg program várja az érdeklődőket, 13 órától 18 óráig lesz tánctanítás, népzenei koncertek kicsiknek és nagyoknak, térzene az Múzeum körúton, hazai finomságok a vásári forgatagban (középpontban a magyar termékekkel), lósimogató és pónilovaglás a Múzeumkertben, kézműves foglalkozások kicsiknek és nagyoknak, valamint a Nemzeti Múzeum kiállításait is meg lehet tekinteni óránkénti tárlatvezetéssel.

A Budai Várban már reggel 9 órakor elkezdődnek és este 18 óráig tartanak a programok. Lesznek hazai finomságok a Budavári Vásári Forgatagban, térzene, játékos programok és előadások a Szentháromság téren, népzene és néptánc tanítás, közúti közlekedésbiztonsági játékok a Szent István szobornál és még magyar vizslát és egyéb magyar fajtákat is örökbe fogadhatunk.

Emellett vár a Hadtörténeti Intézet, részt vehetünk egy kalandos időutazáson az Országos Levéltárban, történelmi sétán a Vármúzeumban, de lesznek koncertek és gyermekrendezvények is a Várkert Bazárban.

Március 16-a ugyancsak bővelkedik a színes programokban, délelőtt 10 órától délután 17-ig megnézhető a Szent Korona az Országházban, szintén 10 órától a magyar zászló és címer napja alkalmából 1848 méter hosszú magyar nemzeti zászlót húznak ki az Andrássy úton, az Oktogon és a Hősök tere között.

Vasárnap pedig a Nemzeti Múzeumban játszhatjuk le az 1848/49-es csatákat 12.30-tól, méghozzá interaktív társasjáték keretében, kézzel festett ólomkatonákból épített hadseregekkel, élethű terepasztalon.

A Kolompos együttes is a huszárok köré építi vasárnap fél 11-től kezdődő koncertjét a Benczúr Házban.

Színház

Mazsola és Tádé

A zenés bábjáték a klasszikus mese feldolgozása, aligha van olyan szülő, aki ne ismerné, szóval mutassuk meg a gyermekeknek is! A Fabula Bábszínházban tehetjük meg szombaton fél 10-től és 11 órától.

A medve, akit Vasárnapnak hívtak

A Kolibri Fészek elődásában ismerkedhetünk meg Alex játékmedvéjével, aki egy szárítókötélen lóg a fürdőszobában. Vajon mire gondol közben? Kiderül szombaton fél 11-től.

Hoppá-hoppá! Avagy Vadkan Dönci és Cirmos Liza

A mesében egy rendmániás cica és egy bumfordi vadkan együtt kénytelen kihúzni a telet egy használaton kívüli kisbuszban az erdő közepén. A helyzet melegágya a vicces helyzeteknek – derül ki a Budapest Bábszínházban szombaton fél 11-től és vasárnap 14 órától.

Jancsi és Juliska

Minden idők egyik legismertebb meséjét ezúttal bábjátéknak dolgozta fel a Figurina Animációs Kisszínpad, mi pedig szombaton 11 órától nézhetjük meg.

Csipkerózsika

A Turay Ida Színház zenés mesejátékát klasszikus díszletben és jelmezben vitték színre, többek között Csajkovszkij Csipkerózsika című balettjének zenéjével dúsítva. Az előadás szombaton 11 órakor kezdődik.

Micimackó

A nagy klasszikusok hétvégéjéből nem maradhatott ki a Micimackó sem, a Center Színházban szombaton 11 órától a Mesekocsi Színház Társulat előadásában élhetjük át újra Micimackó, Malacka, Róbert Gida és a többiek történetét.

János vitéz

A magyar népies irodalom egyik legjelentősebb alkotását ezúttal a Nemzeti Színház tűzi műsorára szombaton és vasárnap 15 órától.

Süsü, a sárkány kalandjai

A tévés bábfilmsorozatból a Hadart Művészeti Társulás álmodott zenés mesejátékot, melynek főszereplője természetesen Süsü, a jószívű, egyfejű sárkány, akit a háromfejű apja kitagad, de az emberek befogadják. Időpont: vasárnap 10 óra.

Madárház

A XX. század különös bécsi művészének, Hundertwassernek a képi világát idézi ez a négytől tízéves gyerekek részére készült zenés animációs játék a Stúdió "K" Színházban vasárnap 11 órától.

Erdők könyve

Az Aranyszamár Bábszínház bábjátékában a gombák nemcsak úgy maguktól teremnek, hanem a Gombacsináló Manó készíti őket, a virágokban Tündérek laknak, de kiderül az is, hogy a madarak kitől tanultak énekelni. Mindehhez csak a Lipták Villába kell elmenni vasárnap 11 órára.

Koncert

MUS-E - Zenén innen, zenén túl

A MUS-E (Musique-Europe) mintaprogram a neves hegedűművész és humanista gondolkodó, Yehudi Menuhin kezdeményezésére indult útjára, érdemes elmenni a Művészetek palotájába szombaton 11 órára és részt venni a zenélésben.

Kőketánc gyermektáncház

Moldvai és gyimesi népzenével, sok-sok játékkal, mondókával, kézműves foglalkozással vár a napcsalogató, meleget hozó koncert és táncház a Marczibányi Téri Művelődési Központban vasárnap 10 órától.

Aprók Tánca

A Mező együttes és Kovács Zsuzsanna néptánc oktató kifejezetten a gyermekeknek szervez magyar táncházat a Cserepesházban vasárnap 11 órától.

Hetedhét táncház

Havonta egy alkalommal, a vasárnapi Cifra Palota műsorába illeszkedő Hetedhét táncház sorozatban ismerkedhetünk meg különböző népek táncaival és hangszereivel. Most vasárnap déltől a moldvai táncok és a koboz lesz a középpontban a Müpában.

Szerencsés János

Szerda Árpád a Tóbiás Matiné keretében bemutatott blues-meséje kifejezetten érdekes szórakozásnak ígérkezik a Magyar Rádió 6-os stúdiójában vasárnap 9 órától.

Minden más

Puskin kuckó

A Legkisebbek mozija sorozat keretében gyermekbarát körülmények között vetítenek klasszikus mesefilmeket. Szombaton 10 órától például a Hihetetlen történet az óriáskörtéről látható, vasárnap ugyanekkor pedig Az erdő kapitánya.

Mesés bábok - bábos mesék

Az Arany János művei és a bábtechnikák című, elsősorban a családokat megszólító időszakos tárlattal a Petőfi Irodalmi Múzeum tagintézményeként működő Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bábtára mutatkozik be.

Magyar játékok

Retro és új magyar népmese, kvíz, logikai, stratégiai, ügyességi játékokat mutatnak be a jáTÉKA kiállításon. A kiállítás ideje alatt a Családi Társasjáték Klubokba magyar játékfejlesztőket hívnak meg az Angyalföldi Gyermek- és Ifjúsági Házba. A sorozat csütörtökön este fél 7kor kezdődik és egészen május közepéig tart.

Bodri, meg a többiek

A 65 éves Diafilmgyártó tiszteletére rendezett kiállítás betekintést nyújt a diavetítés és a technika történetébe, végigkíséri a mesediafilmek kiadásának múltját és jelenét. Helyszín az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér.

Csipkerózsika

A Bolsoj Balett előadását az Uránia Nemzeti Filmszínházban nézhetjük meg vasárnap 17 órától. A mese szereplői közt láthatjuk Piroskát, Csizmás Kandúrt és számos tündért is.

Holle anyó

A Meséről mesére sorozat keretében a Holle anyó lesz soron szombaton 16 órától, de több ez, mint szimpla előadás, sokkal inkább családi délután zenével, tánccal, kézi ügyeskedéssel az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtérben.

Mozi

A királynő kutyája

A belga animációs filmben a brit monarchia nagy napra ébred, amikor Fülöp herceg egy csöpp corgival ajándékozza meg II. Erzsébetet. A jövevény alaposan felforgatja a Buckingham palota életét, csakhogy Rex egy véletlen folytán az utcára kerül, a luxusélet pedig tovaszáll… Vajon sikerül igaz barátokra lelnie?

(csalad.hu, Fotó: Mészáros János/MTI)