2019-05-30 00:00:00 Bondoró Utcaszínház Fesztivál Kapolcson

Beváltotta a reményeket a fogyasztóbarát lakáshitel

Beváltotta a hozzá fűzött reményeket a jegybank Minősített fogyasztóbarát lakáshitel programja, mert indulása óta 344 milliárd forint lakáshitelt folyósítottak a hitelintézetek, és 29 674 szerződést kötöttek. A már folyósított hitelek átlagos összege 11,6 millió forint, az átlagos futamidő pedig 17,4 év körül alakult –közölte a jegybank adatait a hirado.hu.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Minősített fogyasztóbarát lakáshitel programját még 2017 nyarán indította el. Ennek köszönhetően mára valamennyi jelentős bank és takarékszövetkezet kínál fogyasztóbarát hiteleket. Ezek a termékek nemcsak árazásukban kedvezőbbek, hanem gyorsabb, egyszerűbb és a teljes futamidő alatt ügyfélbarát kiszolgálást is nyújtanak – mondta el a hirado.hu-nak Fülöp Zsuzsanna, Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

Az elmúlt másfél évben 344 milliárd forint minősített fogyasztóbarát lakáshitelt folyósítottak a pénzügyi intézmények, s 29 674 szerződést kötöttek. A már folyósított fogyasztóbarát lakáshitelek átlagos összege 11,6 millió forint, az átlagos futamidő pedig 17,4 év körül alakult.

A legtöbb hitelszerződést Közép-Magyarországon, azon belül is Budapesten kötötték, s leginkább használt lakás és ház vásárlására fordították az ügyfelek ezt a típusú lakáshitelt. A harmincas éveikben járó fogyasztók választják leginkább lakáscéljaik megvalósítására a fogyasztóbarát termékeket. A legnépszerűbbek az 5, illetve 10 éves időszakra fixált kamatozású hitelek. A minősített hitelek kamatai és költségei is alacsonyabbak, mint a hasonló piaci termékek hiteleké, ezért egy jól megválasztott fogyasztóbarát termékkel – a teljes futamidő alatt – akár több százezer forint is megtakarítható – fejtette ki a szóvivő.

Kiemelte, hogy a fogyasztóbarát hiteleket nemcsak új hitelként, hanem korábbi, esetleg kedvezőtlenebb, drágább vagy a devizahitelből forintosított hitelek kiváltására is lehet igényelni. A régi hitelek cseréjét akkor éri meg megfontolni – fogalmazott Fülöp Zsuzsanna –, hogyha hosszú távon tud az új hitel kedvezőbb feltételeket biztosítani: például alacsonyabb kamatokat, kisebb törlesztőrészletet vagy hosszabb időszakra, akár a teljes futamidőre fixált kamatot.

(hirado.hu)