2019-05-30 00:00:00 Bondoró Utcaszínház Fesztivál Kapolcson

Autóvásárlásukhoz is támogatást kapnak a nagycsaládosok

Minimum 7 személyes új autó vásárlása esetén a legalább három gyermeket nevelő családok legfeljebb 2,5 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást vehetnek igénybe július elsejétől. A gyermekek életkora meghatározó, a családi pótlékra jogosultság feltétel. Ez alól kivétel a tartósan beteg, vagy fogyatékkal élő családtag.

Július elsejétől 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnak a legalább 3 gyermekes családok, minimum 7 személyes autó vásárlásához – ismertette a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Nincs szükség előfinanszírozásra

Novák Katalin hozzátette: a támogatás igénybevételére 2022. december 31-éig van lehetőség. Elmondta, hogy a gépjárművön 3 évig elidegenítési tilalom lesz, vagyis ennyi ideig nem adhatja el a család a támogatással megvásárolt kocsit. Az igénylést a Magyar Államkincstár ügyfélszolgálatainál vagy a kormányablakoknál kell kezdeményezni, ott állítják ki a támogatást megállapító határozatot. Ezt követően 6 hónapon belül lehet megkötni az adásvételi szerződést, előfinanszírozásra pedig nincs szükség, az állami támogatást a Magyar Államkincstár utalja át a kereskedőnek.

A támogatás mellett hitelfelvételre, illetve zártvégű lízingre is van mód. Feltétel az is, hogy az igénylőnek, - ha neki nincs, házas- vagy élettársának - legyen „B” kategóriás jogosítványa. A támogatást a legalább háromgyermekes, akár egyszülős családok vehetik igénybe. Akkor is élhetnek a lehetőséggel, ha a harmadik baba még nem született meg, de a magzat legalább 12 hetes. A gyermekek életkora is meghatározó, a családi pótlékra jogosultság feltétel. A tartósan beteg, vagy fogyatékkal élő gyermekekre ez a megkötés nem vonatkozik abban az esetben, ha a családban él.

Teljesíteni kell a feltételeket

A támogatást késedelmi kamattal együtt vissza kell fizetni, ha az igénylési nyilatkozat nem megfelelő adatot tartalmaz. Abban az esetben is ez a helyzet, ha az igénylő nem teljesíti az elidegenítési tilalom bejegyzésre vonatkozó kötelezettséget, illetve, ha három éven belül házassága vagy élettársi kapcsolata úgy szűnik meg, hogy a gyermekek elhelyezése szempontjából már nem minősül nagycsaládosnak. Akkor is vissza kell fizetni a támogatást, ha azt örökbefogadott gyermekre vonatkozóan állapították meg, de az igényléstől számított két éven belül felbontják az örökbefogadást.

Nem luxus a 7 személyes autó

A nagycsaládosok számára nem luxuseszköz a 7 személyes autó – jelentette ki a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke. Kardosné Gyurkó Katalin rámutatott, hogy autó nélkül – főleg vidéken – nagyon nehezen boldogulnak a családok, a napi élethez, a mindennapi rutinhoz elengedhetetlen a megléte. Az egyesületnek 12500 tagcsaládja van, több mint 90 százalékuk rendelkezik ugyan autóval, de a kocsik átlagéletkora 10-15 év. A támogatás igénybevételével lehetőség lesz biztonságosabb, környezetkímélőbb gépjárművek vásárlására.

(csalad.hu, Fotók: csalad.hu)