2019-05-22 00:00:00 A tánc fesztiválja Veszprémben

Színházpedagógia gyermekeknek

A Pesti Magyar Színházban megkülönböztetett figyelmet fordítanak a gyermek és ifjúsági korosztályra, Színházpedagógiai Programjukban igyekeznek a fiatal közönség minél tágabb körét megszólítani, a kisiskolás korosztálytól a fiatal felnőttekig.

Jelenleg kilenc előadáshoz kapcsolódik színházpedagógiai foglalkozás, melyek alapvetően döntési helyzetekre épülve kínálnak színházi jellegű szerepjátékot és közös gondolkodást a résztvevők számára.

A színházpedagógiai foglalkozások minden esetben az éppen résztvevő csoport preferenciáihoz és reakcióihoz igazodnak, a közös játék és gondolkodás elindításához kérdések hangzanak el, ám kész válaszok nincsenek, a problémák körbejárása során a válaszokat a résztvevőkkel közösen igyekeznek megtalálni a színházpedagógusok.

Ezeknek a projekteknek a fókuszai és tanulási területei jól behatárolhatóak, értelmezhetőek és akár iskolai tanmenethez is kapcsolhatóak.

A 2015/16-os évadtól kezdve a színház fontos feladatának tekinti, hogy láthatóvá, elérhetővé tegye előadásait látássérültek (gyermekek és felnőttek) számára is. Ezt a célt az akadálymentes Látható Láthatatlan speciális színházpedagógiai programban valósítja meg a társulat.

Néhány előadás a Színházpedagógiai Programban megvalósuló foglalkozások közül:

6-12 éveseknek: Rumini; Harisnyás Pippi; Valahol Európában; Tündér Lala, Időfutár

12-18 éveseknek: A fösvény; Valahol Európában; Időfutár; Legyetek jók, ha tudtok

16-20 éveseknek: A fösvény; Utánképzés ittas vezetőknek

(pestimagyarszinhaz.hu)