2019-04-24 08:00:00 Nemzetközi kortárstánc fesztivál Miskolcon

Rohamosan nő az inzulinrezisztens gyermekek száma

Ehhez nagymértékben hozzájárul a növekvő édesség- és cukrozott üdítőital-fogyasztás, de a betegség kialakulásában sokszor genetikai tényezők is szerepet játszanak – hívta fel a figyelmet Balogh Illés endokrinológus az M1 Ma délelőtt című műsorában.

Elmondta: az IR esetén a sejtek felszíni receptorai megváltoznak, ezért az elfogyasztott cukor nem kerül be megfelelő időben a szervezetbe, ami az érpályák vércukorszintjének megemelkedéséhez vezet. Erre válaszul megemelkedik a szervezet inzulinszintje, de ennek ellenére sem jut be a cukor a sejtekbe, és a szervezet csak hosszú idő után tudja a vérpályából eltüntetni a cukrot – magyarázta.

Kiemelte: az IR egy nehezen felismerhető betegség, amit gyakran pajzsmirigy-alulműködésként diagnosztizálnak tévesen. Az inzulinrezisztencia inkább a nőket érinti és akár méhen belüli kockázatnak is kiteheti a magzatot a beteg, ha túl sok cukrot fogyaszt a várandósság alatt – jegyezte meg Balogh Illés.

(hirado.hu)