2019-05-22 00:00:00 A tánc fesztiválja Veszprémben

Apa Központ segíti a berlini édesapákat

Működik Berlinben egy Apa Központ. A 10 éve létrejött civil kezdeményezés hatására egyre többen elfogadják, hogy az apa is egyenrangú szülő. 

Fennállásnak tizedik évfordulóját ünnepelte a berlini Apa Központ. Az alapító, Eberhard Schäfer, aki a magyarul is megjelent "Apukák Könyve" című ismeretterjesztő mű szerzője, saját maga indította útjára a Németországban is újszerű kezdeményezést.

Központ az apáknak, az apákért

Az Apa Központ küldetése, hogy szakmai ismeretekkel lássa el a modern apaság iránt érdeklődő berlini szülőket, illetve személyes tanácsadást biztosítson apák számára – mondta el az alapító a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért (KINCS) szakmai folyóiratában megjelent interjúban. A Kapocsban úgy fogalmazott: a központ fórum és találkozási hely is. Az Apakávézóban például gyermekükkel otthon lévő édesapák gyűlnek össze kötetlen eszmecserére. Tavaly több, mint 3500 szülő és gyermek vett részt a központ különböző programjain.

Van fejlődés, de sok még a tennivaló

A szakember szerint ugyan sok szó esik a gondoskodó, elkötelezett apai viselkedésről, és a nemi egyenlőség kérdéskörébe az apaság témája is bekerült, ám a férfiak nem kapnak valós segítséget ahhoz, hogy gondoskodó apává válhassanak, hogy például könnyebbé váljon számukra a munka-magánélet egyensúlyának megteremtése. Eberhard Schäfer beszámolt arról, hogy amikor elindította az Apa Központot, sokaknak újdonság volt, hogy egy apának is szüksége lehet támogatásra. Gyakran előfordult, hogy először anyák keresték fel, ők küldték hozzá később a férfiakat. Mint mondta, ma már megszokott jelenség, hogy egy apa sétáltatja az utcán babakocsiban a gyermekét. Egyre elfogadottabb és népszerűbb is, hogy az apák apai szabadságot vesznek ki gyermekeik megszületésekor. Az is egyre inkább elterjedt nézet, hogy az apák meghatározó szerepet játszanak gyermekeik fejlődésében, ezért válás vagy külön költözés esetén is fent kell tartani a lehető legszorosabb apa-gyermek kapcsolatot. De hangsúlyozta azt is, hogy az apák szerepét tovább kell erősíteni.

Még mindig jellemző, hogy az apákat az anyák asszisztenciájának és támogatójának képzelik el. Ezzel szemben a központ azt képviseli, hogy az apák az anyákkal egyenrangú szülők, az apa a "másik" elsődleges gondozó.

(csalad.hu)