2019-05-22 00:00:00 A tánc fesztiválja Veszprémben

Novák Katalin: megalakult a Nők a Magyar Nemzetért Mozgalom

A legnagyobb kérdés most az, hogy a nők képesek-e úgy élni, hogy nem mondanak le a privilégiumaikról – hangsúlyozta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin a parlamentben tartott nőnapi megemlékezésen kijelentette: fontos, hogy a nők akár karriert is építhessenek, de az anyaságról se tegyenek le. Bejelentette, hogy a napokban megalakult a Nők a Magyar Nemzetért Mozgalom, amihez bárki csatlakozhat, aki egyetért az üzenetével.

A tavaly létrehozott Nők Magyarországért Klub mellett a napokban mozgalom alakult – jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin a Nők Magyarországért Klub elnöke az Érték-Őrzők - Nők a közösségekért című nőnapi konferencián elmondta: a 18 taggal alapított klub szűk körű, de a mozgalomhoz bárki csatlakozhat, akinek fontos a hit és a család szeretete, hisz a nemzeti összetartozásban, a szülőföld szeretetében. A mozgalom hitvallása, hogy a nők és a férfiak egyenrangúak, de nem egyformák.

Meg kell őrizni a női privilégiumot

Beszélt arról is: a legnagyobb kérdés most az, hogy a nők képesek-e úgy élni, hogy nem mondanak le a privilégiumaikról. Mint mondta, a nőknek lehetőségük van arra, hogy születésüktől fogva folyamatosan tanuljanak, a közélet alakítói legyenek, munkát vállaljanak, sőt karriert építsenek.

A privilégiumok az anyasághoz kapcsolódnak, csak nekik adatott meg, hogy gyermeket hordjanak a szívük alatt, megszüljék és szoptassák a gyermeket. Megemlítette, hogy az egyetemekről több nő kerül ki, mint férfi, a diplomások között is egyre többen vannak, a vállalkozások 40 százalékát is nők vezetik.

Emlékeztetett arra, hogy kritika éri a kormány munkáját azért, mert ha a nők számára nyújtott lehetőségekről beszél, akkor mindig szól a családról, a családpolitikáról, a családi élet segítéséről. Erről azonban nem hajlandóak lemondani, az eredmény pedig magáért beszél.

Egyre több a segítség

Magyarországon egy édesanyának ismét lehetősége van arra, hogy 3 évig otthon maradhasson a gyermekével. Élhetnek a gyed-extrával, bővül a bölcsődei ellátás, és már 230 ezer nagymamakorú nő csatlakozott a Nők40 programhoz. Jövő januártól a nagymama gyed lehetősége is megnyílik.

Személyes életéből elmondta: három gyermekével összesen hat évig volt otthon. Ebben az időben nem foglalkozott a közélettel, csak az volt a fontos, hogy minden csigát jól megnézzenek, és minél magasabb legyen a kockavár.

Érték a női látásmód

Olyan korban élünk, amikor sokan kőbe vésett törvényeket szeretnének felülírni, amikor el szeretnének bizonytalanítani abban, hogy fiúk vagyunk vagy lányok, otthonunkban nevezhetjük-e magunkat anyának és apának. Erről már a Fiatal Családosok Klubjának (FICSAK) alapítója beszélt. Király Nóra szerint a legnagyobb feladat megőrizni a szülőktől, nagyszülőktől szerzett örökséget.

Az értékőrzés a mindennapok átgondolt megélését kívánja, az ünnepek ápolását, a magyar nyelv megőrzését. Kijelentette: érték a női látásmód, a kreatív gondolkodás és az anyaság megőrzése. A FICSAK azt vallja: férfi és nő egymás támogatója, a férfi teremti a világot, a nő pedig megtartja, gondozza.

(csalad.hu, Fotók: csalad.hu)