2019-05-22 00:00:00 A tánc fesztiválja Veszprémben

Hétmillióan hallottak a családvédelmi akciótervről

Csaknem hétmillióan hallottak és hárommillióan beszéltek a magyar kormányfő által februárban bejelentett családvédelmi akciótervről - derül ki a Nézőpont Intézetnek a Magyar Nemzet című napilap megbízásából készült közvélemény-kutatásából.

A megkérdezettek 85 százaléka szerint fontos, hogy saját tulajdonú lakásban lakjanak (55 százaluk ezt nagyon fontosnak, 30 százalékuk fontosnak nevezte). A fiatalok (18-29 évesek) még ennél is valamivel nagyobb arányban (87 százalék) tartották fontosnak, hogy saját tulajdonú lakásuk legyen, ugyanakkor jelenleg csak 35 százalékuknak van saját tulajdonú ingatlana.

A Nézőpont Intézet emlékeztetett: a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bővítésének és a falusi csok bevezetésének célja, hogy a családalapítás küszöbén álló fiataloknak lehetőséget teremtsen saját tulajdonú ingatlan szerzésére is.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 1000 ember telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint, a maximális mintavételi hiba 3,1 százalék.

Orbán Viktor miniszterelnök idei évértékelőjén jelentette be, hogy hétpontos családvédelmi akciótervet indít a kormány. Ennek részeként bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását, a legalább négygyermekes nők szja-mentességét és a nagyszülői gyedet, bővítik az otthonteremtési programot, még jobban csökkenhet a gyermeket vállaló családok jelzáloghitel-tartozása, elindul a nagycsaládosok autóvásárlási programja és új bölcsődei férőhelyeket hoznak létre.

(MTI)