Daljáték, kolbásztöltés és mozimaraton - hétvégi családi programajánló

Koncertek, kolbásztöltős szabadtéri programok, mozifilmek és komolyzenét megszerettető programok is lesznek országszerte a hétvége igen színes és bő kulturális kínálatában.

A Magyar Állami Operaház ezen a hétvégén is nagyszerű programokkal várja a fiatalokat az Erkel Színházban. Szombaton és vasárnap tizenegy órától egészen kettőig tart a János vitéz daljáték három részben, magyar nyelven, magyar és angol felirattal. A Petőfi Sándor 1845-ben megjelent elbeszélő költeményéből született daljátékot először ötven évvel megírása után, 1904-ben vitték színre. A címszerepet akkor Fedák Sári játszotta. A szereposztás most is vonzó, többek között Ujvári Gergely, Kriszta Kinga, Haja Zsolt és Haumann Péter lép színpadra. A karmester Rácz Márton.

Ezen a hétvégén szombaton mutatja be az Erkel rejtett zugait, érdekességeit Papageno, aki három órától indítja Operatúráját általános iskolásoknak. “Az opera világa varázslatos hely. Ebbe a rejtelmes világba kukkanthatnak be a gyermekek, akik A varázsfuvola kotyogó madárembere, Papageno vezetésével ismerkedhetnek meg az évad első felében jelenleg egyedüli játszóhelyként működő Erkel Színház és az operajáték rejtett titkaival” - írja honlapján a színház. Az épületet bejárják a pincétől a padlásig, a büfétől a színpadig, miközben sok meglepetés és dal várja a résztvevőket. Ebben a hónapban még kétszer, 17-én és 31-én vasárnap kukkanthatnak be az érdeklődők a kulisszák mögé.

A Müpában Tavaszi szellő címen Kárász Eszter és az Eszter-lánc Mesezenekar ad tavaszébresztő koncertet szombaton tizenegy órától az Üvegteremben. A 3-8 év közötti korosztály tagjainak ajánlott műsorban Meseerdő közepére hívják a gyermekeket, ahol megelevenedik egy tanulságos mese a zene, a bábok és persze a résztvevő kicsik segítségével. A műsoron gyermekdalok, népdalok, kortárs költők megzenésített versei csendülnek fel. A lépcsőteremben ugyanekkor a “Zenebona - Ne csak hallgasd!” sorozatban az aerofon (rezgő levegős) hangszerek kerülnek a középpontba. A hangokkal és hangszerekkel végzett kreatív játékokon 10-15 fős csoportokban próbálhatják ki az 5-8 év közötti gyermekek a zenélés örömét. A tematikában a következő hangszercsoport a chordofon hangszerek lesznek március 23-án és május 18-án, a nagy érdeklődés miatt már most érdemes ezekre jegyet váltani.

Vasárnap 10-13 óra között ismét Cifra Palota, ahol interaktív családi programok várják az érdeklődőket zenés-táncos foglalkozásokkal, tánc- és meseelőadásokkal és az elmaradhatatlan zenei, kreatív és készségfejlesztő foglalkozásokkal.

A Budapest Jazz Clubban a Szeleburdi játéksziget keretében a HandaBanda zenekar ad koncertet fél tizenegytől vasárnap. A Maminti Kuckóban Szalóki Ági rendhagyó koncertje szombaton 11-kor kezdődik. A Marczibányi Téri Művelődési Központban szombaton tíztől a tízesztendős Kiskalász ad szülinapi koncertet, és rendez gyermekzsúrt. A programot kézműves játszóházzal, azon belül is zöldségfaragással kezdik, majd jön a muzsikálás. Közben zajlik a Motolla kézműves játszóház, ahol a mostani szombatot a tavaszt váró díszes madarak tematikája határozza meg. A Puskin kuckóban vasárnap tíztől a Kaláka a Nálatok laknak-e állatok? című produkcióját mutatja be. A MOMkultban szombaton fél tíztől a Bon Bon Matinén az erdélyi Codex Régizene Együttes a Fejedelmi vigadalommal szórakoztatja az egybegyűlteket.

Hajdúszoboszlón a Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtárban a Rutkai Bori Banda lép fel az Űrdöngölőkkel szombaton tizenegytől. Karcagon a Déryné Kulturális Központ szervezésében szombaton tíztől az Alma együttes muzsikál. Csömörön a Petőfi Sándor Művelődési Házban pedig a Kifli zenekar lép fel a hétvége első napján, délután négy órakor.

A tavasz beköszöntével egyre többen kívánkoznak a szabadba, és persze a legnépszerűbb nyári úti célnak tekinthető Balatonra. Bár fürdeni még a legbátrabbaknak sem tanácsos, sőt, a lábáztatás sem ajánlatos a hat Celsius-fok körüli hőmérsékletű tóban, a környék azonban látványnak most is csodálatos, pláne Tihanyból. Jó alkalmat kínál a kirándulásra a IV. Tihanyi Kolbászgyúró Mulatság, amelyet az akasztó-dombi termelői piacon rendeznek meg szombaton. A csapatok déltől dolgoznak, és három órára már kész produktummal kell szolgálniuk a zsűrinek. A fiataloknak külön mulatságot jelenthet - a számukra felállított játszóház mellett -, hogy megtudhatják, hogyan és miből is készül az odahaza sütőbe kerülő étel.

Akik megéheznek, azok belekóstolhatnak a helyi ízekbe a kolbászsütő standon, vagy házi tiroli rétest majszolhatnak. Tihany révén természetesen árulnak majd levendulás ajándéktárgyakat is. A munka közben folyamatosan zenés programok lesznek, a látogatók ízelítőt kapnak a sváb kultúrából is a község német nemzetiségű énekkarának, és egy igazi sváb zenekarnak köszönhetően.

Akik kicsit keletebbre, az Észak-Alföldi régióba indulnának inkább, azokat a martfűi sportcsarnokban várják a IX. Alföldi Kolbász- és Hurkatöltő Fesztiválon. Itt a disznótorosok hangulata elevenedik meg, lesz hagymás vér, sült hurka, sült kolbász és toroskáposzta, miközben magyar és határon túli hagyományőrző együttesek zenélnek a színpadon. Budapesten várhatóan nagy népszerűségnek örvend majd a fiatalok körében a Nagy budapesti palacsintafesztivál, amelyet az Allee melletti gasztrosétányon rendeznek meg vasárnap estig. Gombóc Artúr is megirigyelné, hiszen egyebek közt töltött palacsinta, rakott palacsinta, amerikai palacsinta, nagyi palacsintája, rántott palacsinta, palacsinta leves, édes palacsinta, sós palacsinta és palacsinta burger is kóstolható a szabadtéri programon.

Zalaegerszegen Tavaszi rajzfilmnapra várják a fiatalokat reggel kilenctől sötétedésig az Art Moziba szombaton. Vászonra kerül a Ralph lezúzza a netet, a Lego kaland 2 és az Így neveld a sárkányodat 3. című animáció. Mindeközben Borka Bohóc lép fel, és Mihály Péter ad zenés interaktív gyermekműsort. A programok előtt, alatt és között sem unatkoznak majd a látogatók, lesz ugyanis arcfestés és lufihajtogatás, a hasat kürtőskaláccsal és friss popcornnal lehet teletömni.

Budapesten, a Puskinban a Legkisebbek mozija sorozatban az Egy kupac kufli rajzfilmet láthatják az érdeklődök. A hét kufli, vagyis Zödön, Pofánka, Titusz, Hilda, Valér, Bélabá és Fityirc történetei tíz órától szórakoztatják a látogatókat.

(csalad.hu, Fotó: Balogh Zoltán/MTI)