2019-05-22 00:00:00 A tánc fesztiválja Veszprémben

A nők dicsérete

A XIX. században a női egyenjogúságért folytatott harcból indult, mára viszont sokkal inkább a nők nagyrabecsülésének ünnepe lett a minden évben március 8-án ünnepelt nőnap. És jól is van ez így, hiszen mivé lenne a világ nők nélkül.

Lehet-e eléggé dicsérni a nőket? Aligha és elég nagy baj, ha egy évben csak egyetlen napon tesszük ezt virágokkal, ajándékokkal vagy azok nélkül, mert nők nélkül sokkal rosszabb lenne a világ.

Egy férfi soha nem hallgat meg úgy és nem viseli úgy szívén a sorsunk, mint egy nő. Mindenki tud az életéből legalább egy (de inkább több) nőt mondani, aki emlékszik arra, mit szeretünk, mire vagyunk érzékenyek, mit ehetünk és mit nem. Ki fogja megkérdezni, hogy mindened megvan-e, ha nem egy nő?

A nő úgy hogy áldozatot, hogy nem hívja annak. Ezért aztán sokszor észre sem vesszük, legfeljebb utólag. Ráadásul mindig ott van a másiknak, meghallgat (még ha férfi szemmel néha érthetetlenek is a másfél órás telefonbeszélgetések…), tanácsot ad.

Egy barátnő, egy testvér mindig ott lesz az ember mellett, amikor szüksége van rá. Segít túlélni egy kapcsolat végét, segít pakolni és akkor is mellettünk marad, amikor minden fogadkozás ellenére ismét belelépünk ugyanabba a folyóba. Azért, mert szeret annyira, hogy hagyjon a magunk útját járni, újra meg újra.

A nők egyszerűen jobban építenek és ápolnak kapcsolatokat, mint a férfiak. Általában ahelyett, hogy a konfrontációt keresnék, inkább megpróbálják közel tartani magukhoz a számukra fontos embereket. (Noha az ég mentsen meg egy nő haragjától!) Egyszerűen jobb az érzelmi memóriájuk.

Miért jobb vezetők a nők?

A nők évszázadok óta harcolnak az egyenjogúságért (erről kicsit lejjebb), pedig a világ alighanem jobban járna több női vezetővel, hiszen az ösztöneik, az empátiás készségük is jobb, mint a férfiaké, azaz a kapcsolatépítésben és az együttműködésben is jobbak. (A hosszú távú stratégiában viszont a férfiak erősebbek.)

A női vezetők értékelik a csapatmunkát, ráadásul hamarabb észlelik, ha egy rendszer nem működik, vagy egy rossz kapcsolatnak véget kell vetni.

Az előbbiből fakad, hogy sokkal határozottabban kiállnak a saját csapatuk érdekében, jobb hallgatóság, mint a férfiak (ami alighanem az empátiának köszönhető). Általában nyitottabbak a változásra és az építő jellegű kritikára.

Egy kis történelem

A nők egyenlő jogokért vívott küzdelme több évszázadra tekint vissza, de igazán az iparosodással kapott lendületet. Nem kellett sokáig várni rá, hiszen 1857. március 8-án a textiliparban dolgozó nők követeltek maguknak jobb munkafeltételeket és nem utolsósorban magasabb fizetést.

Mindez New Yorkban történt, így aztán az sem csoda, hogy az Egyesült Államok lett az az ország, ahol (igaz, több mint fél évszázaddal később) az első nőnapot megtartották – más kérdés, hogy akkor még február utolsó vasárnapján (ami 1909-ben február 28-ra esett).

Két évvel később nemzetközivé lett az ünneplés, hiszen csatlakozott Németország, Ausztria, Svájc és Dánia. Igaz, ekkor még mindig nagyon mozgott az ünnep dátuma, 1911-ben például március 19-én ünnepeltek ezekben az országokban.

Látható tehát, hogy noha a XX. század történelméből kiindulva sokan hajlamosak a volt szocialista blokk ünnepeként tekinteni a nőnapra, azért ez nem teljesen igaz.

A végső lökést a nőnap időpontjának állandósulására 1917 hozta el, amikor március 8-án (legalábbis a Gergely-naptár szerint, egyébként február 23-án, ami február utolsó vasárnapja volt, mint látjuk, aligha véletlenül) Oroszországban tüntettek a nők a békéért és az élelemért.

Napokon belül lemondott II. Miklós cár, a megalakuló polgári kormány pedig biztosította a szavazójogot a nőknek. Ekkor lett végleg március 8-a a nőnap dátuma.

Így ünnepelnek világszerte

A II. világháborút követő időszakban a szocialista blokkban meglehetősen átpolitizált ünnep mára elvesztette a politikai felhangokat (még Oroszországban is) és a nők előtti főhajtássá lett.

Ezen a napon a férfiak virágot és kisebb ajándékokat adnak az életükben fontos nőknek (a párjuknak, az édesanyjuknak, lányuknak, barátoknak, kollégáknak).

Akadnak olyan országok (ilyen például Románia és Bulgária), ahol a nőnap az idők során összecsúszott az Anyák napjával, ilyenkor a gyermekek kisebb ajándékokat adnak édesanyjuknak és nagymamájuknak.

Olaszországban nem akármilyen virágot, sárga mimózát szokás ajándékozni. Az oka meglehetősen prózai: még 1946-ban egy akkori politikus, Teresa Mattei úgy érezte, a franciáknál szokásos ibolya és gyöngyvirág túl ritka (és ezért drága) az olaszoknak.

További érdekesség, hogy Németországban Berlin régióban az idei évtől munkaszüneti nap lett március 8-a.

A nőnap Magyarországon

Magyarországon viszonylag hamar a köztudat része lett a nőnap. Már 1913-ban röplapozott az Országos Nőszervező Bizottság, egy évvel később pedig már az ország több pontján szerveztek különböző rendezvényeket.

A kommunista korszakban, Rákosi idején lett március 8. a nőnap időpontja és kötelezővé vált a megünneplése. A rendszerváltást követően Magyarországon is eltűnt az ünnep politikai felhangja és maradt az ajándékozás.

Az idei nemzetközi nőnap jelszava világszerte a kiegyensúlyozott világ, a nők teljesítményének elismerése, az egyenlőség melletti kiállás fontossága.

(csalad.hu, Fotók: csalad.hu)