2019-05-30 00:00:00 Bondoró Utcaszínház Fesztivál Kapolcson

A szénhidrátszegény étrend bajt is okozhat

A szénhidrátok megvonása árthat a szívnek; az alacsony szénhidráttartalmú étrenden élők - vagyis a kevés gabonát, gyümölcsöt és keményítőben gazdag zöldségeket fogyasztók - esetében jelentősen nő a pitvarfibrilláció kockázata - állapították meg kínai kutatók.

A pitvarfibrilláció a felnőttek körében a leggyakoribb szívritmuszavar. Ez olyan szívritmuszavar, amikor a szív nem ritmusosan húzódik össze, ezért a pulzus tapintásakor nem a megszokott lüktetés tapasztalható, hanem ritmustalan pulzálást lehet érezni. A betegségben szenvedők esetében ötszörösére nő a stroke kockázata és szívelégtelenség is kialakulhat.

"A szénhidrátmegvonás hosszú távú hatása még ellentmondásos, különösen ami a szív- és érrendszeri betegségeket illeti. A szívritmusra gyakorolt lehetséges hatásáról tanulmányunk azt jelzi, hogy ezt a népszerű súlycsökkentő módszert óvatosan szabad ajánlani" - idézte a Science Daily tudományos hírportál Csuang Hsziao-tungot, a kínai Szun Jat-szen Egyetem kórházának kardiológusát, a tanulmány vezető szerzőjét.

Az alacsony szénhidráttartalmú diéták összefüggenek a pitvarfibrilláció növekvő kockázatával, függetlenül attól, hogy milyen fehérjét vagy zsírt fogyasztanak a szénhidrátok kiváltására" - magyarázta.

A tanulmány 14 ezer résztvevője közül a vizsgált 1985-2016 közötti időszakban mintegy 1900-nél állapítottak meg pitvarfibrillációt. Az alacsony szénhidrátbevitel esetében volt a legvalószínűbb a pitvarfibrilláció kialakulása. Esetükben 18 százalékkal nagyobb volt a pitvarfibrilláció kockázata, mint a mérsékelt, és 16 százalékkal nagyobb, mint a magasabb szénhidrátbevitellel élőknél.

(MTI)