2019-05-22 00:00:00 A tánc fesztiválja Veszprémben

Mesék, melyek segítenek szülőknek és gyermekeknek is

Sok gyermeknek problémát jelent az érzelmek és érzések, illetve ezek eredményeként a viselkedési formák kezelése. Néha a szülőknek sem könnyű az érzéseket, történéseket szavakba önteni úgy, hogy azt a gyermekek is megértsék, főleg úgy, hogy segítségükre is legyen az érzések feldolgozásában, elfogadásában, helyére rakásában. Ebben segíthetnek a mesekönyvek. A Zűrzavaros család blog vendégszerzője által összeállított listában szereplő könyvek hasznosak lehetnek gyermekeknek és szüleiknek egyaránt. Ezekből szemezgettünk.

Michal Sznunit - A lélekmadár

Nagyon egyszerű és kedves mese. Mesés magyarázatot ad arra, hogy néha miért érzünk, gondolunk és csinálunk mást, mint amit szeretnénk.

Geraldine Ortner – Gyógyító mesék 1 és Új gyógyító mesék

Szülőknek iránymutatásokat, javaslatokat és tanácsokat is tartalmaz minden benne lévő meséhez és magához a gyermek viselkedésének megértéséhez is. A mesék többféle problémával foglalkoznak, segítik a gyerkőccel való párbeszédet.

Győri Ildikó - Sárvári Töttős Györgyi - Varázspálca szakszerviz

Hasonló felépítésű, mint a Gyógyító mesék. Szülőknek külön részekkel. Mesék a nemalvásról, az orvostól való félelemről, a dühkitörésekről, a vesztés nehézségéről és a mindennapi gyermek-szülő konfliktusokról.

Finy Petra - Seprűsrác meséi - Történetek rosszcsontokról

Alapkonfliktusokról szóló mesék, ahol mindig megszületik a mese végére a helyes felismerés a rosszcsontokban. Nagyon mai, nagyon ötletes.

Jill Tomlison: A bagoly, aki félt a sötétben

Hupp, a bagolyfióka minden fejezetben kicsit önállóbb, mindben találkozik valakivel, aki elmondja, hogy miért jó a sötétség. Például a tűzijáték is csak sötétben látszik, a szalonnasütésnek is csak sötétben van hangulata…

Lori Lite relaxációs mesekönyvek: a Dühös polip, a Vidra öböl

A kis polip megtanulja, hogyan nyugtassa meg magát, amikor nagyon dühös. A progresszív izomrelaxácó - melyet e mesekönyvből könnyedén és élvezettel sajátíthat el gyermekünk - ellazítja a testet és segít lenyugodni. Alkalmazása hatékonyan csökkenti a stresszt, a szorongást és az agressziót, a gyermek jobban képes lesz uralni nehéz érzéseit.

Beck Andrea – A titoktündér

Varázslatos mesevilágával nagy segítség. Mesék olyan esetekre, ha a gyermeket kicsúfolják, fél a sötétben, verekszik vagy őt bántják, barátkozni vagy békülni kell, elveszít valamit, vagy híján van az önbizalomnak. Segíthet a pozitív gondolkodásra való nevelésben, a gyerkőcnek az önbizalom fejlesztésében.

Bárky András – Takács Mari – Mirka, avagy hogyan kell szeretni

A szeretet sok mindenben megnyilvánul, amit a gyermekek még nem tudnak beazonosítani. Szuper mese kis epizódokkal arra, hogy ezt tudatosítsuk bennük.

Kádár Annamária – Lilla és Tündérbogyó

Nagyon szerethető mese. Tündérbogyó segít Lillának, a főhősnek, őszintén beszélni az érzésekről, akár a haragról is; meghallgatja és segít feldolgozni az élményeket. Szülőként azt a felismerést kapjuk a könyvtől, hogy már az fél siker, ha a gyermekünk tud olyasmikről beszélni, amikről nekünk felnőtteknek sem könnyű és hogy figyelni rájuk, hallgatni őket, meghallgatni őket és meghallani őket az egyik legfontosabb amit tehetünk értük.

(csalad.hu)