2019-05-22 00:00:00 A tánc fesztiválja Veszprémben

Újabb lépés a kapcsolati erőszak elleni küzdelemben

A magyar kormány mindent megtesz azért, hogy megvédje a kapcsolati erőszak áldozatait és felelősségre vonja az elkövetőket, emellett különös figyelmet fordít az erőszak megelőzésére - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A kapcsolati erőszak megelőzésére és az áldozatoknak nyújtott segítségre fordított éves finanszírozást a többszörösére emeltük, 3 milliárd forint fejlesztési forrást biztosítunk különböző fejlesztésekre, emellett pedig folyamatosan bővítjük az intézményrendszert, továbbá kiemelt hangsúlyt fektetünk az ismeretbővítésre. Ez utóbbi tevékenységgel most a gyermekvédelmi jelzőrendszert szólítjuk meg, amelynek tagjai idén hiánypótló képzésben vehetnek részt, elsőként hétfőtől Győrben és Gyulán - fogalmazott a tárca.

A kapcsolati erőszak elleni küzdelemben, a probléma felismerésében kiemelt szerepe van a gyermekvédelmi jelzőrendszernek. Nagyon fontos, hogy a családsegítő munkát végzők, a védőnők, rendőrök, háziorvosok, és a jelzőrendszer valamennyi szereplője ismerje azokat a jeleket, amelyek kapcsolati erőszakra utalnak, és tudják, hogyan nyújthatják a leghatékonyabb segítséget az érintetteknek - fejtette ki az EMMI.

Ezt a célt szolgálja az a fejlesztési forrásokból megvalósuló, ismeretbővítést és szemléletformálást célzó képzés, amely 5000 gyermekvédelmi jelzőrendszeri tagot szólít meg két év alatt, országosan 200 képzési helyszínen. A képzés 2019. március 4-én indul Győrben és Gyulán.

Az ingyenes képzés esetfókuszú, tehát minden szakember számára konkrét, a napi munkában közvetlenül alkalmazható ismereteket nyújt és lehetőséget biztosít a helyi problémák és esetek átbeszélésre, feldolgozására. A tanfolyamra az efop124@csbo.hu e-mail címen, valamint a +36 30 789 3331 telefonszámon lehet jelentkezni.

Tavaly 241 férőhellyel bővült a bántalmazottakat segítő ellátórendszer, új krízisközpontok, titkos menedékházak és félutas kiléptető házak jöttek létre. 2016 óta a krízisközpontok ötven százalékkal nagyobb költségvetési támogatással működnek, a titkos menedékházak számára biztosított forrás pedig több mint száz százalékkal emelkedett. 2018-ban új szolgáltatásként nyíltak meg a régiós szinten feladatot ellátó kríziskezelő ambulanciák is.

Ha valaki segítséget szeretne kérni, mert úgy érzi, kapcsolati erőszak áldozata, az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat országosan hívható, ingyenes telefonszámán (06-80-20-55-20) és honlapján teheti meg - olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleményében.

(EMMI)