2019-05-22 00:00:00 A tánc fesztiválja Veszprémben

Kincs: három éve kitartó a gyermekvállalási kedv

Három éve kitartó a magyar párok gyermekvállalási kedve a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) elemzése szerint - mondta az intézet elnöke az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Fűrész Tünde hozzátette: 2010-től folyamatos növekedés tapasztalható a gyermekvállalási kedvben. 2016-ban 1,49-re emelkedett a termékenységi arányszám, ami azt jelenti, hogy Magyarországon száz párnak átlagosan 149 gyermeke születik.

Az intézet elnöke szerint a növekvő termékenységi arányszám azzal magyarázható, hogy 2016-ban már lehetett érezni a 2010-ben bevezetett családpolitika stabilitását és kiszámíthatóságát.

A cél az, hogy 100 párnak 200 gyermeke szülessen, mivel csak ilyen adatok mellett tudja reprodukálni magát a társadalom - fűzte hozzá Fűrész Tünde.

Rámutatott: 2010 óta közel 150 ezerrel csökkent a szülőképes nők száma, a születések száma azonban közel sem csökkent ezzel arányosan.

A most bejelentett családpolitikai akcióterv olyan lehetőségeket biztosít, amelyekkel tovább lehet növelni a termékenységi arányszámot - vélte Fűrész Tünde.

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért néhány nappal korábban közreadott elemzéséből kiderül, hogy 2017-hez képest a házasságkötések száma 0,6 százalékkal emelkedett. Ez az intézet közlése szerint jól mutatja, hogy a házasság intézménye ma fénykorát éli Magyarországon, 1995 óta nem kötöttek annyi házasságot, mint az utóbbi években. Tavaly január és december között közel 51 ezer pár döntött amellett, hogy életre szóló szövetségre lép egymással.

(MTI)