2019-05-22 00:00:00 A tánc fesztiválja Veszprémben

Ismét lehet pályázni a Kőrösi Csoma Sándor- és a Petőfi Sándor-programra

Ismét lehet pályázni a diaszpóra magyarságát támogató Kőrösi Csoma Sándor- és a szórványmagyarságot segítő Petőfi Sándor-program ösztöndíjaira - közölte a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

A kérelmeket legkésőbb március 25-ig kell feladni, azoknak április 2-ig kell beérkezniük.

A magyar nemzet identitásának megerősítésében mindkét program kiemelt helyet foglal el, és jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az egész világon új lendületet kapott a magyar közösségi élet – fogalmazott Potápi Árpád János. Értékelése szerint közvetve a programoknak is köszönhető, hogy a kettős állampolgárságot nagyon sokan vették fel világszerte.

A nemzetpolitikai államtitkár kiemelte, a kritériumok a két program esetében nem változtak: magyar állampolgárságú, büntetlen előéletű, 20. életévüket betöltött pályázók jelentkezését várják. Külhoni magyarok is pályázhatnak. A kérelmekről április 30-ig döntenek, május 6-ig értesítik a jelentkezőket. Az államtitkár reményének adott hangot, hogy idén is túljelentkezéssel kell számolni.

Új elemként konkrét tudás megszerzését lehetővé tévő felkészítést is szerveznek, ennek részleteiről a nemzeti regiszteren lehet tájékozódni - ismertette Potápi Árpád János.

A Petőfi Sándor-programot 75 ösztöndíjas számára 10 országban hirdetik meg, 9 hónapra szól, és idén szeptemberben indul. A Kőrösi Csoma Sándor-programnak 29 célországa van, érinti Európát, Ázsiát, Észak- és Dél-Amerikát, Dél-Afrikát, Ausztráliát és Új-Zélandot. 150 ösztöndíjas utazhat ki, az északi féltekére szeptembertől 9 hónapra, a déli féltekére júniustól 6 hónapra.

Potápi Árpád János az MTI kérdésére elmondta: most is hirdetnek egyházi ösztöndíjakat, maximum 30 kiutazóval számolnak. Jelezte: elsősorban nem papokra, lelkészekre számítanak, és az ösztöndíjasoknak speciális képzést biztosítanak.

A két programra mintegy egymilliárd forint áll rendelkezésre, ez azonban nyitott keret - jelezte a nemzetpolitikai államtitkár.

A pályázati kiírások elérhetők a www.nemzetiregiszter.hu, a www.korosiprogram.hu és a www.petofiprogram.hu oldalon.

(MTI, Fotó: Bruzák Noémi/MTI)