2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

Harminc újszülöttből egy érintett – kulcsfontosságú a tudatos családtervezés

Világszerte évente mintegy 3,2 millió születés során ismernek fel valamilyen fejlődési rendellenességet, Magyarországon minden esztendőben 5 ezer édesanya és babája érintett. Március 3-a a Veleszületett Fejlődési Rendellenességek Világnapja.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján 33 újszülöttből egyet érint valamilyen veleszületett fejlődési rendellenesség. Ami még tragikusabb, hogy körülbelül 270 ezer újszülött emiatt nem éli meg az egy hónapos kort sem.

A WHO támogatásával immár negyedik éve rendezi meg március 3-án a világnapot a Veleszületett Rendellenességek Regiszterének Nemzetközi Szervezete az International Clearinghouse for Birth Defects Surveillance and Research (ICBDSR) kezdeményezésére.

A világnap célja az, hogy felhívja a figyelmet a megelőzésre, az ellátásra és mindazokra, akik valamilyen veleszületett rendellenességgel élik mindennapjaikat.

Mi az a veleszületett rendellenesség?

Elsősorban a szervek és szervrendszerek felépítés- vagy működésbeli rendellenessége, ami fizikai vagy mentális fogyatékossággal, legrosszabb esetben akár halállal is járhat.

Oka többféle lehet, genetikai és életmódbeli egyaránt. Nem véletlenül hangsúlyozzák az orvosok az egészséges életmód jelentőségét, a várandós nők esetében különösen (nem beszélve az alkohol és a kábítószerek különösen negatív hatásáról).

A fejlődési rendellenességekből nagyon ritkán lehet teljesen kigyógyulni, döntő többségük hosszú távon is maradandó változásokat okoz, ami hatalmas lelki, fizikai és anyagi megterhelést jelent az érintett családok számára.

Fontos tudni, hogy veleszületett rendellenesség évtizedekkel a születés után is megmutatkozhat.

A leggyakoribb betegségek

A leggyakrabban előforduló anomáliák között elsősorban a szívfejlődési és velőcsőzáródási rendellenességek szerepelnek, de ide tartoznak a genetikai rendellenességek - köztük a Down-szindróma -, valamint a csont- és izomrendszer vagy a nemi szervek betegségei is.

Ezek egy része nemcsak az egészséges életmóddal és az odafigyeléssel előzhető meg, hanem védőoltásokkal, tudatos családtervezéssel is.

Kulcsfontosságú a megelőzés

A megelőzésben rendkívül fontos szerepet kap a tudatos családtervezés, aminek célja nem más, minthogy a megszületendő gyermek a legteljesebb és a lehető legegészségesebb életre kapjon esélyt.

A WHO útmutatása alapján a szakemberek azt ajánlják, hogy a gyermekvállalás előtt álló nők a várandósság előtt három hónappal kezdjék meg napi szinten 400 mg mennyiségű folsav szedését, így az idegcsőzáródási rendellenességek kialakulása a felére csökkenthető. Abban az esetben, ha a leendő anya epilepsziás vagy cukorbeteg, illetve a családban előfordult már idegcsőelzáródási rendellenesség, szükség lehet a bevitt vitaminszint emelésére.

Magyarországon létezik egyébként egy szervezet, a Veleszületett Rendellenességek Országos Nyilvántartása és Felügyelete (VRONY), amely már a kezdetektől részt vállal a nemzetközi munkában is. A magyar regiszter a magzati kortól az élet során felismert veleszületett fejlődési rendellenességgel érintettek személyes és egészségügyi adatait gyűjti, feldolgozza azokat és az eredményeket a megelőzés érdekében közzéteszi.

(csalad.hu)