2019-05-22 00:00:00 A tánc fesztiválja Veszprémben

Vetélkedő segítette a fiatalokat az EU intézményeinek megismerésében

A Budapest V. kerületi Eötvös József Gimnázium „Imperio” nevű csapata nyerte meg a „Túl az első X-en – Tehetsz a jövődért, válassz!” elnevezésű középiskolai vetélkedő országos döntőjét. A diákok utazást nyertek iskolájuknak Strasbourgba, az Európai Parlament Euroscola programjára.

A versenyre 14 és 18 év közötti diákok nevezhettek, négy fős csapatokat alkotva, összesen 86 csapat, 344 diák jelentkezett a megmérettetésre – közölte a versenyt szervező Nemzeti Választási Iroda.

2019-ben európai parlamenti és önkormányzati választások is lesznek Magyarországon, így az idei verseny témakörei a nemzetközi szervezetek, az Európai Unió intézményei, köztük is főként az Európai Parlamenttel és az európai parlamenti választásokkal kapcsolatos tudnivalók köré csoportosultak.

A vetélkedő három fordulóból állt. Az első, iskolai, online fordulón, amelyet október 25-én tartottak, a diákoknak a demokratikus intézményekre vonatkozó lexikális tudásukról kellett számot adniuk. A helyi selejtezők eredményeként összesen 48 csapat jutott tovább a regionális elődöntőkbe, melyek november 29. és december 7. között Debrecenben, Keszthelyen és Budapesten zajlottak.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen megrendezett országos döntőn 12 csapat mérte össze tudását. A döntőben a csapatoknak nem csak lexikális tudásukra, de kreativitásukra is szükségük volt, hiszen az írásbeli feladatok mellett a zsűri előadásmódjukat és vitakészségüket is értékelte különféle közéleti helyetekben.

A versenyen első helyezést ért el a Budapest V. kerületi Eötvös József Gimnázium „Imperio” nevű csapata. A diákok nyereménye iskolájuk számára kiutazási lehetőség az Európai Parlamentbe, Strasbourgba az Euroscola játékra. A csapat tagjai: Gulyás Ádám, Kende Márton, Koltai Péter, Vida Márton.

Második helyezett lett a „Csongerek” nevű csapat, amely szintén a Budapest V. kerületi Eötvös József Gimnáziumból érkezett. A diákok nyereménye egy utazás Brüsszelbe, valamint vásárlási utalvány. Harmadik helyezést ért el budapesti Bornemisza Péter Gimnázium „Protest” nevű csapata. Ők vásárlási utalvánnyal lettek gazdagabbak.

A tervek szerint a vetélkedőt az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája és a Nemzeti Választási Iroda a jövőben is megrendezi.

(csalad.hu)