2019-05-22 00:00:00 A tánc fesztiválja Veszprémben

A családok életkörülményeit méri fel a KSH

Tízezer háztartás költségvetési és életkörülményeit méri fel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) március 1. és május 10. között.

A háztartások jövedelmi helyzetét, fogyasztását, valamint lakás- és életkörülményeiről gyűjt adatokat a hivatal. Az adatok képet adnak a háztartások jövedelmi viszonyairól, fogyasztási és megtakarítási szokásairól – közölte a KSH.

Mint írták, a felmérés célja, hogy uniós szinten összehasonlítható adatok álljanak rendelkezésre a háztartások gazdasági helyzetéről, életkörülményeiről, mivel az adatfelvétel 2005 óta az Európai Unió minden tagállamában azonos módszertan alapján történik. A feldolgozott magyar adatokat a KSH decemberben publikálja. A tagállamok adatai az Eurostat honlapján érhetők el.

A mintában szereplő háztartásokat matematikai-statisztikai módszerrel, véletlenszerűen választják ki. A most induló éves adatgyűjtés során olyan családokat keresnek fel, amelyek a felvételt megelőző évben két héten keresztül fogyasztási naplót vezettek.

A mintába került háztartásokat a hivatal megbízásából a KSH által alapított Statek Kft. igazolvánnyal rendelkező kérdezői keresik fel, akik tájékoztatást adnak a kétféle kitöltési lehetőségről. A kérdőív megválaszolható személyes válaszadással (március 1. és május 10. között), illetve az interneten önkitöltéssel (március 1. és március 31. között).

A hivatal közlése szerint az adatfelvétel a válaszadók számára önkéntes, az internetes válaszadók között három táblagépet sorsolnak ki. Az érdeklődők az adatfelvételről bővebb információ a www.ksh.hu/eletmod weboldalon olvasható.

(MTI)