2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

A jogosítvány ára, és amire figyeljünk

Mennyibe kerül a jogosítvány megszerzése 2019-ben Magyarországon? A kérdést nem is olyan egyszerű megválaszolni, különösen, hogy a kormány tavaly sokat könnyített a 20 éven aluli fiatalok helyzetén egy speciális támogatás bevezetésével. Lentebb ezt is részletezzük majd, előtte azonban nézzük, mire érdemes figyelnie annak, aki vezetői engedélyt szeretne szerezni.

Az iskola és az oktató

A jogosítvány megszerzése felé az első lépés az iskola kiválasztása. A legtöbben nyilván a személyautó vezetését lehetővé tévő B kategóriás jogosítványt akarják magukénak tudni.

Szóval az iskola, illetve az oktató kiválasztásával kezdjük. Ezen a ponton érdemes megállni egy pillanatra. Fontos kitétel ugyanis, hogy minden oktatónak tartoznia kell valamelyik hivatalosan bejegyzett autósiskolához (még ha alvállalkozóként is), azaz nem taníthat egyénileg.

Az oktatók esetében is igaz, ami mondjuk egy étteremnél, hogy ha túl sok az üres hely, akkor érdemes némi gyanúperrel élni. Magyarul ha az oktató bármikor be tud minket tenni gyakorlóvezetésre, akkor nem árt elgondolkodni és kicsit körbekérdezni.

Mennyibe kerül a jogosítvány megszerzése?

Nemrégiben az Origo kiszámolta, mennyibe kerül Magyarországon 2019-ben a jogosítvány megszerzése. Az oldal a következőkre jutott:

  • az elméleti (KRESZ) tanfolyam ára 22.000 Ft,
  • az elméleti vizsga díja 4600 Ft,
  • az elsősegély tanfolyam ára 8000 Ft,
  • az elsősegély vizsga díja 6850 Ft,
  • a gyakorlati tanfolyam ára 90.000 Ft,
  • a gyakorlati vizsga díja 11.000 Ft.

Összességében ez azt jelenti, hogy nagyjából 150 ezer forinttal kell számolnia annak, aki B kategóriás jogosítványt szeretne magának. Ebben természetesen nincsenek benne a pluszórák, a KRESZ-tankönyv és (bár senkinek sem kívánjuk) az esetleges bukások. Ezekkel együtt már könnyen 180-200 ezer forint magasságában találhatjuk magunkat.

Nem kis könnyítést jelent tehát, hogy az, aki még nem töltötte be a 20. életévét a B kategóriás (személyautó vezetésére jogosító) vizsga letételekor, egy kormányrendelet alapján visszakapja a tanfolyam és a vizsga díját.

A 2018 júliusától érvényes jogszabály szerint a közlekedési alapismeretek tanfolyam, valamint a sikeresen letett közlekedési alapismeretek vizsga díját térítik meg, legfeljebb 25. 000 forintig.

A kérelmet a vizsgát követő egy éven belül lehet benyújtani online vagy papíron a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságánál.

Ezt tavaly egyébként több mint 12 ezren tették meg, az Államkincstár 243,1 millió forintot utalt ki támogatásként. A kincstár adatai szerint a KRESZ-tanfolyam és -vizsga díjához nyújtott támogatásra jogosultak mintegy 83 százaléka a maximális 25 ezer forintot kapta vissza.

További változás, hogy 2019. januártól nem kell az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását tanúsító igazolás ahhoz, hogy valaki megszerezze a jogosítványt – bár az oktatók (és a józan ész) szerint azért nem árt, ha valaki tisztában van azzal, mit kell tennie baj esetén.

A kezdő vezetői engedély

Ha megszereztük a jogosítványt, akkor már Magyarországon is vonatkoznak ránk bizonyos korlátozások. Az úgynevezett kezdő vezetői engedély nem „magyar találmány”, amennyiben pár éve egy más országokban már meglehetősen régóta létező (ámbár meglehetősen eltérő) rendszert vezettek be Magyarországon is.

Ennek lényege, hogy a jogosítványt frissen megszerzett sofőr csak bizonyos korlátozások mellett ülhet a volán mögé. Nyilván sok családban mindenféle szabályoktól függetlenül sem engedik vezetni a friss jogsis fiatalt, de fontos, hogy erre törvények is rászorítsanak mindenkit.

A kezdő vezetői engedély a jogosítvány megszerzésétől kezdve két évig érvényes. Ezen idő alatt nem lehet motoron utast szállítani, autóval nem lehet pótkocsit vontatni.

(csalad.hu)