2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

Fűrész Tünde: Megszülethetnek a kívánt és vágyott gyermekek

Egyre többen dönthetnek a házasság mellett, megszülethetnek a kívánt gyermekek és még a külföldön dolgozó fiatalokat is hazacsábíthatja a kormány 7 pontos családpolitikai intézkedéscsomagja – mondta a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke a csalad.hu-nak. Fűrész Tünde úgy fogalmazott: az jó alapot jelent, hogy a fiatalok többsége házasságban szeretne élni, és egy családban kettőnél több gyermek megszületését tartja ideálisnak.

- Mire lehet a legerősebb hatással a kormány 7 pontos családpolitikai intézkedéscsomagja?

- Nagyon összetett és komplex tervezetről van szó. Megszólítja azokat, akik gyermekvállalás előtt állnak, és azokat is, akik a második gyermeküket tervezik, vagy még nem döntötték el, hogy nagycsaládot vállalnak-e. Sőt, még a nagyszülőkhöz is szól. Annak köszönhetően, hogy egy ilyen nagyszabású programról van szó, többféle hatást is elérhet. Egyrészt tovább nőhet a házasságkötések száma és a testvérek is megszülethetnek a családokba. A kamattámogatott hitel például már nemcsak a nagycsaládosokat támogatja, hanem a kétgyermekeseket is, de vannak olyan elemei – ilyen az autóvásárlás támogatása, vagy a négygyermekes anyák személyi jövedelemadó mentessége – amelyek éppen a nagycsaláddá válást segíthetik elő. A nagyszülők szerepe felértékelődik, mivel a bővülő foglalkoztatás mellett a segítségükre, családi szerepvállalásukra egyre nagyobb szükség van.

- Remélhetjük, hogy a csomag hatására megszületnek a jövőben a kívánt gyermekek?

- Pontosan ez a kormány célja. Több kutatás is kimutatta, hogy átlagosan két gyermeket szeretnének a magyarok, de ennél többet tartanának ideálisnak. Ennek ellenére a termékenységi ráta 1,5, aminek több oka van. Ide tartoznak az anyagiak, de nagyon fontosak lehetnek más tényezők is, például a párkapcsolat hiánya, illetve milyensége, vagy az életkori sajátosságok is. A nagyon fiatalok még, a 40 év fölöttiek már nem akarnak több gyermeket. A támogatások hozzájárulhatnak az akadályok lebontásához. Mint ahogy az is, hogy a bölcsődefejlesztési program a munka elvesztésétől való félelmet szüntetheti meg, hiszen a család biztos lehet abban, hogy a gyermeket el tudja helyezni.

- Várható a házasodási kedv további növekedése és a válások számának csökkenése is?

- Feltételezhetően igen, hiszen a fiatal házasok gyermekvállalási támogatása kifejezetten a házasoknak szól. Ez mindenképpen növelheti az elköteleződést és így a házasság presztízsét. Az jó alapot jelent, hogy a magyarok nem elutasítóak, 10-ből 9-en kifejezetten ezt a párkapcsolati formát tartják a legjobbnak. Akár a válások tekintetében is várható pozitív fejlemény. Már most is csökken a házasságukat felbontók száma, de a közös projektek, a lakás- vagy autóvásárlás olyan vállalások, amelyeket együtt jobb és célszerűbb végigvinni.

- Hogyan hathat a külföldön tartózkodó fiatalokra az intézkedés? Hazahívhatja őket?

- Bízom benne, hogy igen. Mivel az életkezdéshez 10 millió forint kölcsönt vehetnek fel, és az otthonteremtéshez is kedvező lehetőségek várják őket a CSOK-nak köszönhetően, megéri hazajönni. Külföldön ilyen és ennyi támogatást nem kapnak. Az elmúlt években egyébként egyre többen költöztek haza, míg 2010-ben 1600-an jelentkeztek vissza a magyar biztosítási rendszerbe, tavaly már több, mint 20 ezren.

Fűrész Tünde a KINCS elnöke

(csalad.hu)