2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

Esküvővel a hosszú életért - Kezdődik a Házasság hete

A mai modern világban semmire nincs nagyobb szüksége egy embernek, mint arra, hogy feltétel nélkül bízhasson a másikban és egy életre szövetségbe léphessen vele. Ezt a 2012-ben elhunyt Kopp Mária pszichológus mondta egyszer a házasságról. Ma kezdődik istentisztelettel a Házasság hete, az eseménysorozat célja a közös élet értékének megerősítése.

Ma kezdődik a Házasság hete. Csaknem két évtizede Angliából indult el a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. 

Istentisztelettel kezdődik, és azzal is zárul

Ezt a szoros összetartozást ma már 4 kontinens 21 országában ünneplik. Magyarországon 2008 óta rendeznek országos eseménysorozatot a keresztény egyházak és a civil szervezetek. A Házasság Hete Szervezőbizottsága által koordinált központi programok fővédnöke 2013 óta Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége. Idei arcai Gorove László mentőorvos, és felesége, Gorove Kriszta tanár, akik 37 éve házasok, 5 gyermekük és 12 unokájuk van. Az eseménysorozat istentisztelettel kezdődik, vasárnap 10.30-kor a Noszvaji Református Gyülekezet előtt Pásztor Dániel püspökhelyettes hirdet igét. A fővárosi, vidéki, határon túli programok után a záró szentmise február 17-én, vasárnap 18 órától lesz a Budapest Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia Templomban. A házasság hete előadásokkal, eseményekkel törekszik arra, hogy gyakorlati példákkal, tudományos kutatások eredményeivel, bibliai és erkölcsi érvekkel támassza alá a házasság értékét. Ugyanakkor nyíltan beszél a mindennapi valóságáról, az örömökről, a feszültségekről is.

Egészségvédő a jó párkapcsolat

Kopp Mária, a 2012-ben elhunyt orvos, pszichológus férjével, Skrabski Árpáddal közösen írt, A boldogságkeresés útjai és útvesztői a párkapcsolatokban című könyvével összefüggésben korábban arról beszélt, vizsgálataik egyértelműen bizonyítják: a szerető, harmonikus család nagyon komoly egészségvédő faktor. Hiába hangzik közhelynek, a család a legeslegfontosabb - mondta. Egy követéses – 2002-ben kezdett – vizsgálatban 12.600 embert kérdeztek a témában, majd négy év múlva újra fölkeresték őket. Kiderült, azok a férfiak, akiknek nem volt feleségük, vagy rossz kapcsolatban éltek, négyszeres valószínűséggel haltak meg ebben az időben. A nők számára is komoly veszélyt jelent a rossz kapcsolat, de ők sok esetben egy másik kapcsolattal kompenzáltak. Azok a férfiak, akiknek rossz volt a kapcsolatuk a gyermekükkel, vagy nem volt gyermekük, háromszor nagyobb eséllyel haltak meg. Tehát a férfiak számára az, hogy jó párkapcsolatban éljenek, megfelelő legyen a kapcsolatuk a gyermekükkel, sokkal inkább meghatározza az egészségüket, életesélyüket, mint a nőknek. Fölvetődik a kérdés - mondta -, hogy ennek ellenére mégis miért a fiúk félnek a házasságtól. A szakember szerint míg a lányok általában örülnének, ha sikerülne egy jó párt találniuk és jó házasságot kötniük, a fiatal férfiak ebben komoly kockázatot látnak. Ennek pedig az az oka, hogy általában gyengébb az érzelmi intelligenciájuk, kevésbé tudják megállapítani, hogy ki az, akiből jó házastárs, jó pár lesz. Ők sokkal jobban félnek egy esetleges rossz választástól. A férfiaknál gyakori az is, hogy előre akarnak kerülni a dominancia-sorrendben. A párválasztásnál ez azt jelenti, hogy olyan „nagymenő csajt” keresnek, aki miatt a többiek megcsodálják őket.

Ebbe is energiát kell fektetni

Pedig a mai modern világban semmire nincs nagyobb szüksége egy embernek, mint arra, hogy feltétel nélkül bízhasson a másikban és egy életre szövetségbe léphessen vele - mondta. A házasulók megígérik egymásnak, hogy egy életre szóló kapcsolatot kötnek, az élettársak viszont addig maradnak együtt, amíg jól érzik magukat, de ha bármelyik fél talál egy jobbat, lecseréli a társát. Az élettársak sokkal kevesebb gyermeket is vállalnak, hiszen deklarálják, hogy kapcsolatuk bármikor megszűnhet. A boldogság legfontosabb feltétele, hogy az ember azt érzi, az életének van hosszú távú célja, értelme. Ehhez kell az elköteleződés, a párkeresési időszak lezárása. Ez a házasság lényege - hangsúlyozta. Több, mint 40 éves házassággal a háta mögött azt tanácsolta: a párok soha ne szidják egymást, legfeljebb mutassák ki az érzelmeinket, akár a negatívat is. Folyamatosan mutassák ki a másik felé a kedvességet, az elismerést, de ez nem állandó dicsérgetést jelent. Egy kapcsolat vagy előre-, vagy visszafejlődik, nem lehet egyenletes kapcsolatot fenntartani. Úgy fogalmazott: az lehet az unalom pokla is. Kijelentette: a házasságba legalább akkora energiát kell belefektetni, mint a munkába.

Házassággal a stressz ellen

A házas emberek stresszhormonszintje alacsonyabb, mint egyedülálló, elvált vagy özvegy társaiké – ezt már a pittsburgh-i Carnegie Mellon Egyetem kutatói állítják. A nem házas embereknek több pszichológiai stresszel kell szembenézniük, mint a házasságban élőknek. A hosszú ideig fennálló stresszes állapot megemelkedett kortizol-hormonszinttel van összefüggésben, amely megakadályozhatja a szervezetet abban, hogy védekezzen a gyulladás ellen, amely számos betegség kialakulásáért és előre haladásáért felelős.

Szabadság, kedvezmény – ez jár az esküvő után

A házasságkötések száma folyamatosan nő Magyarországon. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint míg 2007-ben 40 842-en mentek el az anyakönyvvezetőhöz és 2010-ben már csak 35 520-an, addig 2017-ben 50 572-en. (2018-as adat még nem áll rendelkezésre). Ennek oka lehet, hogy a kormány több intézkedéssel támogatja a házasságot, a gyermekvállalást. Egyebek mellett azok, akik házasságot kötnek, adókedvezményre számíthatnak, ez az egybekelést követő hónaptól kezdődően két éven keresztül jár. A központi közigazgatásban dolgozók rendes szabadságukon túl márciustól plusz öt nap szabadságot kapnak. Emellett folyamatosan emelkedik a kétgyermekes családoknak járó családi adókedvezmény mértéke, ez az idén már havi 40 000 forintot jelent. Szintén a kétgyermekeseket érinti, hogy 10 millió forintos kamattámogatott lakáshitelt vehetnek fel 25 évre, garantált 3 százalék alatti kamattal. Bővült a nagycsaládosok hitele is. Ők ezentúl a 10 millió forint helyett 15 millió forint kölcsönre jogosultak.

(csalad.hu)