2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

Űzzük el a telet! - hétvégi családi programajánló

A farsangi időszakban egyre több program szól a megújulásról, a közeledő tavaszról. A hétvégi zenés-táncos események jelentős része is a jó időt üdvözli, vagy éppen hívogatja. Ezeken túl az ország több pontján is igyekeznek a komolyzenét és más művészeteket közelebb hozni az ifjakhoz.

A Lengyel Intézetben „Mesebeli országok” címen oktatási-művészeti programokat szerveznek szombaton 3-15 év közötti fiataloknak, szüleiknek és tanáraiknak.

A Nagymező utca 15. alatti épületben 10-12 óra között a 7-9 éves korosztálynak Álarcos mesék néven lesz kézműves foglalkozás és magyar-lengyel meseolvasás. Az ifjak a foglalkozáson, a mesehallgatás közben saját kezükkel, illetve Marianna Jagoda illusztrátor segítségével készítenek maszkokat, álarcokat: sok kis sárkány, vasorrú bába, ravasz róka, furfangos kismalac, okos királylány, Babszem Jankó és más mesehős születik ezen 120 perc alatt. Fél egytől közös meseolvasást tartanak, ahol a gyermekeken túl már részt vesznek a felnőttek is, a szülőktől a pedagógusokon, etnológusokon át az egyetemi tanárokig.

15-16 óra között a Csodaceruza című gyermekirodalmi folyóirat szerkesztőivel dolgozhatnak együtt az 5-12 éves ifjak, akik megismerkednek a folyóirat műfajával, képet alkothatnak arról, hogyan épül fel egy magazin. Megtudják, kik dolgoznak a szerkesztőségben, majd pedig a gyermekek írók, illusztrátorok, képszerkesztők szerepében közösen alkotnak.

Eközben a Nagytétényi út 48-50. szám alatti Art Quarterben egészen a hónap végéig tekinthető meg és próbálható ki a Mesebeli országok interaktív kiállítás. Ahol nem csak a szemnek, a kéznek és a fantáziának is teret engednek. “A kiállítóterem olyan játszótér, ahol a gyermekek szabadon használhatják, kipróbálhatják mindazokat a könyveket, különleges játékszereket, bútorokat, berendezési tárgyakat, amelyek formatervezését a mesék, a folklór és a természet inspirálta” - olvasható a Lengyel Intézet ajánlójában.

A Magyar Nemzeti Galériában a szombati ebéd előtt, 11 órától tárlatvezetést szerveznek gyermekeknek (6-12 év között) a “Csak tiszta forrásból. Hagyomány és absztrakció Korniss Dezső (1908-1984) művészetében” című kiállításra. A fiataloknak a részvétel ingyenes.

A Batthyány térről indul útra ezen a hétvégén vasárnap a Minimax gyermekhajó. A program a farsang jegyében zajlik, éppen ezért arra kérnek mindenkit, a kísérő felnőtt családtagokat, barátokat is, hogy öltözzenek be erre az alkalomra. A hangulatról az Apacuka zenekar gondoskodik mini formációjával, a kihajózás időpontja délelőtt tíz óra. A fedélzeten szokás szerint számtalan kézműves program, műsor, foglalkoztató és kúszó-mászó lehetőség várja a fiatalokat.

A Budapest Jazz Clubban vasárnap 10 óra 30 perctől a Szeleburdi Játéksziget sorozatban az Eszter-lánc Mesezenekar lép színpadra egy télűző, hideg ellen mesevilágba bújó farsangi koncerttel.

Az Erkel Színházban szombaton fél tíztől hétvégi ringatót szerveznek apukákkal! A “vedd öledbe, ringasd és énekelj” mottójú, kodályi elvekre épülő kisgyermekkori zenei nevelő programot hároméves korig ajánlják, a foglalkozás harminc perces.

Vasárnap délután háromtól a nagyobbaknak, a már általános iskolába járóknak lesz Operatúra Papagenóval. “Az opera világa varázslatos hely. Ebbe a rejtelmes világba kukkanthatnak be a gyermekek, akik A varázsfuvola kotyogó madárembere, Papageno vezetésével ismerkedhetnek meg az évad első felében egyedüli játszóhelyként működő Erkel Színház és az operajáték rejtett titkaival” - írja honlapján a színház. Az épületet bejárják a pincétől a padlásig, a büfétől a színpadig, miközben sok meglepetés és dal várja a résztvevőket.

A Budapest Music Centerben három felnőtt mesél szerelemről, csalódásról, kétségekről és bizalomról gyermekeknek, mindezt persze játékosan és humorral szombaton. Az Óbudai Danubia Zenekar Mozart: Bastien és Bastienne előadásában remek karakterek, szerelem, ármány és humor jelenik meg. A “Kalandra fül” sorozat most hétvégi programja 10 óra 30 perckor kezdődik a BMC-ben.

A Debreceni Fórumban a hétvégén csokifesztivál várja az édesszájú érdeklődőket: bonbon, trüffel, macaron, táblás csoki és marcipán is illatozik majd az asztalokon, miközben a színpadon többek között a Grimm-Busz Színház, a Vidám Manók Együttes, Vastag Csaba, a Tetovált Séf és egy csokis stand up showval Badár Sándor lép fel.

Balatonfüreden a Balaton Szabadidő és Konferencia Központban tíztől az Alma együttes ad koncertet, vasárnap egész nap a MEGA Játszóház várja a fiatalokat.

Monoron a Vigadóban vasárnap este öt órától a Kolompos lép színpadra, méghozzá tavaszváró muzsikával. Mivel a zenekar tagjai is megelégelték már a telet, naphívogató, esőcsalogató dalokat visznek Monorra, így igyekezve siettetni a természet újjászületését.

A mostanin kívül már csak egy hétvége maradt azoknak, akik a siófoki hajóállomáson szeretnének jégre menni. A Jégkikötőben több mint 250 négyzetméteres korcsolyapálya és a kikötő fái között kanyargó 50 méteres jégfolyosó várja a csúszkálni vágyókat. A sport mellett így hétvégente zenés-táncos programokat is szerveznek a Balaton parti jégpályára.

(Család.hu)