2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

Egyre gyakoribb a nők körében a pajzsmirigybetegség

Egyre nő a pajzsmirigybetegek száma, ami összefügg az életmóddal, a stresszel, a dohányzással és a környezetszennyezéssel. Ugyanakkor a vizsgálati eljárások már finomodtak, illetve a betegek az ismeretterjesztésnek köszönhetően már hamarabb felismerik azokat a tüneteket, amelyek miatt orvosi vizsgálatra van szükség.

A pajzsmirigy az alapanyagcserét szabályozza, így a szervezet működésének egészét képes befolyásolni. A pajzsmirigy-eltérés az egyik leggyakoribb hormonális elváltozás.

A pajzsmirigy alulműködésének jellemző tünete a fáradékonyság, hízékonyság, hajhullás, illetve a nőknél a menstruációs zavarok vagy a teherbeesés nehézsége, míg a túlműködést egyebek mellett a remegés, verejtékezés, gyors fogyás, szapora szívműködés és idegesség jelzi. A pajzsmirigybetegség gyakran öröklődik, jellemzően női ágon, anyáról lányára.

A pajzsmirigy-betegségek megnövekedett száma részben annak is köszönhető, hogy a mindennapi gyakorlat részévé vált a pajzsmirigy-hormon meghatározása, illetve elterjedt az ultrahang-vizsgálat is - mondta Lukács Miklós, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház városi tagintézményének belgyógyász főorvosa a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A pajzsmirigybetegségek kialakulásában leggyakrabban az öröklött hajlam játszik közre, de a helytelen életmód, a stressz és az elégtelen jódfogyasztás is felelős a betegségért. Lukács Miklós közölte, a jód szoros összefüggésben áll a pajzsmirigy-betegségekkel, hiszen a pajzsmirigy-hormon jódot tartalmaz. Magyarország területének négyötöde jódhiányos, és az úgynevezett golyva, azaz a pajzsmirigy megnagyobbodás ennek a következménye – tájékoztatott.

Arról is beszélt, hogy a betegség kialakulásában jelentős szerepe van a környezetszennyezésnek is, hiszen a környezetünket hormonális diszruptorok veszik körül. Ezek olyan vegyületek, amelyek szabályozzák a szerv működését. Ezek a molekulák számos módon jelen vannak a világunkban, módosítva szervezetünk működését – fogalmazott a főorvos.

A pajzsmirigy-betegségek leggyakrabban a nőknél fordulnak elő.  Azok, akiknél még nincs betegség, és tünet sem jelentkezett, elsődleges a felmenőik betegségeinek kikérdezése – tanácsolta Koppány Viktória endokrinológus. Mint mondta, öröklés által is gyakran elterjed, így akiknek a nagymamájánál vagy édesanyjánál volt vagy van ilyen betegség, annak érdemes óvnia pajzsmirigyét és néha szűrésre járni.

A megelőzésben fontos szerepet játszik a megfelelő jódbevitel, illetve a dohányzás mellőzése – mondta el Koppány Viktória.

Az endokrinológus megjegyezte, az ÁNTSZ oldalán van egy olyan térkép, amely megmutatja, mely területeken áll fenn jódhiány. Azt is elmondta, alapvetően a jódhiányos területeken sincs teendőjük az embereknek, mert ma már az élelmiszer-ipar az ÁNTSZ-szel karöltve gondoskodik a jódbevitelről. Ilyen például a jódozott konyhasó, vagy a jódozott ásványvíz. Ennél nagyobb jódbevitelt már csak szakorvos tanácsára szabad alkalmazni, mivel a túlzott jódfogyasztás sem egészséges.

(Híradó.hu)